2014 wordt het jaar van Adil El Arbi

Er zijn weinig mensen wiens naam zo vaak in onze lijstjes voorkomt als die van Adil en zijn compaan Bilall.  En wij zijn daar uiteraard heel blij om. Want als er nu twee mensen zijn achter wie we ons hier altijd heel enthousiast hebben geschaard, zijn het wel Adil en Bilall.  Nadat de derde kortfilm die ze met zijn tweetjes draaiden, bekroond werd met een VAF Wildcard, blikten ze eerst een serie in met humor van vreemde origine (‘Bergica’) voor de tv-zender Acht en draaiden ze vervolgens met het kleingeld dat de Wildcard hen had opgeleverd en met veel steun van het productieteam van a-team-productions een langspeelfilm, ‘Image’, waarin ze dapper verdergaan met het slopen van de vele muren die in de vorm van vooroordelen rond hen opgetrokken zijn.  En alsof dat niet genoeg is, gaan ze binnenkort ook een langspeelfilm draaien die met een ‘echt’ filmbudget is gedraaid : ‘Black’.  Neen, deze jongen denkt niet zwart-wit, zoals uit zijn antwoorden op onze nieuwjaarsvraagjes blijkt.

 

1) Er zijn in 2013 vrij veel Vlaamse films uitgekomen.  Welke vond u persoonlijk de beste? En eventueel waarom?  

 

Ik moet bekennen dat ik helaas niet zo veel Vlaamse films heb gezien. Het was bijzonder druk met ‘Image’ en dus zal ik een pak moeten inhalen asap.

 

2) Wie is voor u de Vlaamse filmfiguur van het jaar ?

Peter Bouckaert! Een meesterlijke producer die erin geslaagd is om van ‘Het Vonnis’, ‘Marina’ en de serie ‘Eigen Kweek’ zowel een kritiek als publiek succes te maken! En misschien moeten we daar ook wel Tom Van Avermaet aan toevoegen.  Die geheel terecht het hele jaar door de wereld heeft afgeschuimd om prijzen in ontvangst te nemen voor zijn ‘Dood van een Schaduw’.

3) Waar hoopt u in 2014 op filmvlak mee bezig te kunnen zijn?

We zijn volle bak bezig met de afwerking van ‘Image’, die in 2014 gereleased zal zijn en tegelijkertijd doen we de pre-productie van onze tweede film ‘Black’ die we in de zomer zullen draaien.

4) Welke zijn de Belgische en eventueel internationale films waar u naar uitkijkt?

‘Animal Rescue’ van onze grote broer en mentor Michaël R. Roskam. Ik kan niet wachten om die shit te zien yo ! En ik kijk ook keihard uit naar ‘Welp’ van Jonas Govaerts. Wat internationale films betreft, ‘Wolf of Wall Street’ van Scorsese, maar vooral ‘12 Years A Slave’, van de geniale Steve McQueen, die waarschijnlijk geschiedenis zal schrijven als hij de eerste zwarte regisseur zal zijn die een Oscar wint !

 

5) Is er een Vlaamse filmmaker, acteur, actrice, D.O.P., setdesigner, of iemand anders uit de branche, die we speciaal in de gaten moeten houden?

Regisseurs Gilles Coulier, Robin Pront, Emilie Verhamme, Benoit De Clerck, Wannes Destoop en Nathalie Teirlinck. Coole mensen die sowieso coole dingen gaan doen !

Ben benieuwd naar wat onze maat Deben van Dam zal doen nu hij een shitload van prijzen heeft gewonnen !

D.O.P.’s Robrecht Heyvaert, Grimm Vandekerckhove en David Williamson.

Monteurs Sam Sermon en Thijs Van Nuffel.

Setdesigner : Stijn Verhoeven ! Bangelijk goeie setdesigner die net ook de wietplantages van ‘Eigen Kweek’ heeft gemaakt en goe bezig is om één van de grote art director te worden van België !

 

6) Wie breekt er nationaal en internationaal door?

Nationaal: Geert van Rampelberg, he’s the man ! En laten we hopen dat onze broeders, de getalenteerde acteurs Nawfel Bardad-Daidj en Nabil Mallat, volgend jaar de nieuwe Van Rampelberg of Schoenaerts zullen worden !

Internationaal : Veerle Baetens, who else ?

Zie ook :

Adil El Arbi over 2013

Op de set van ‘Image’

Het bioscoopjournaal over ‘Image’

TERUG NAAR DE LIJST

Check Also

Film Fest Gent brengt muzikaal eerbetoon aan componist James Horner!

Op 17 oktober 2024 brengt Film Fest Gent een eerbetoon aan de legendarische Amerikaanse componist …