55 festivals en 10 awards voor ‘Land of the Heroes’

 

‘Land of the Heroes’ staat binnenkort of de affiche van het festival van Hong Kong en ook het beroemde festival van Tampere.  Beroemd?  Ja.  Als festival wel.  U weet niet waar Tampere ligt?  In Finland natuurlijk.  Het is de derde stad van Finland.  Vraag het anders aan Sahim Omar Kalifa.  Hij zal het wel weten.  Zijn film is intussen voor 55 festivals genomineerd en heeft in totaal al 10 prijzen gewonnen.  Momenteel is hij bezig met het schrijven van het scenario van zijn eerste langspeelfilm.

 

Sinds hij de Juryprijs won voor ‘Beste Kortfilm’ op de Berlinale, kan het niet meer stuk.  Hij won ook de juryprijs op het Busan Short Festival in Zuid-Korea en in San Gio in Italië.  In december won hij nog de Muhr Arab Second Jury Prize in Dubai, ter waarde van 10.000. dollar.

De Koerdische regisseur Sahim Omar Kalifa woont sinds 2001 in België.  Hij was 21 toen hij hier als vluchteling terechtkwam.  Hij groeide op aan de Irakese kant van Koerdistan, maar zijn broers werden vermoord door de Turkse geheime dienst.  Vluchten was de enige keuze. Sahim was boekhouder, maar wou niet hele dagen op een computerscherm zitten kijken.  Hij wou iets doen, iets maken.  Na de intense levensjaren uit zijn jeugd, had hij in ieder geval stof genoeg om te vertellen.  Hij was nog niet lang in ons land toen hij in een krant een advertentie voor de filmschool zag staan. Hij was altijd al geïntrigeerd geweest door camera’s en dus meldde hij zich aan voor een toelatingsproef.  Hij slaagde en de rest is geschiedenis.

Hij maakte twee kortfilms aan het Sint-Lukas in Brussel, die beiden prijzen behaalden : ‘Ava Res’ en ‘Nan’.  Maar zijn nieuwste kortfilm ‘Land of the Heroes’ is nog een veel groter succes.  Een ironische titel eigenlijk, want de film gaat over slachtoffers van de oorlog : kinderen.  De film situeert zich in Koerdistan, in de streek waar de filmmaker zelf is opgegroeid.  Hij ging ernaartoe met een kleine Vlaamse filmploeg en zijn producenten, Hendrik Verthé en Kobe Van Steenberghe van a team productions.  Samen draaiden ze er met enkele kinderen van ter plekke een oorlogsfilm.  Of liever : een film over hoe kinderen in hun dagelijkse doen en laten op de duur diezelfde hardheid gaan hanteren die ze hele dagen rondom zich zien, wanneer ze in een oorlog opgroeien.

(op de foto zien we Sahim in het midden, met links zijn producent Hendrik en rechts Kobe)

Check Also

Luc Vrydaghs over ‘Thank God For The Gift’!

In zijn documentairefilm ‘Thank God For The Gift’ gunt Luc Vrydaghs ons via een geweldige …