SOS ABC Cinema

Er zijn alsmaar minder van die kleine bioscopen die een eigenzinnige programmatie hebben en waar je nog films kunt zien die je elders niet ziet.  Omdat we ook wel geloven dat niet alles gelijk moet zijn, dat we ook vallen voor charme en durf, sturen we graag deze oproep naar u door van het comité idealisten dat de ABC Cinema in Brussel van de ondergang wil redden.

Beste vrienden en vriendinnen,

Je hebt er misschien al van gehoord: een groep gemotiveerde leden van vzw Marcel, Cinema Nova en La Rétine de Plateau tracht sinds twee weken de ABC Cinema te redden, omdat die dreigt te veranderen in een gezichtsloze snackbar of winkel.

Gelegen aan de Adolphe Maxlaan, op enkele passen van het Rogierplein, is de ABC “Cinéma Spectacle” een stille getuige van een verdwenen tijdperk. In België was het de allerlaatste sekscinema die nog op 35mm draaide, en daarmee zelfs een unicum in Europa. De zaal opende in 1971 maar sloot na meer dan veertig jaar definitief de deuren in de zomer van 2013.

Het gebouw staat momenteel te huur, maar deze unieke seventies bioscoopzaal heeft toch nog een kans op een tweede leven. Slechts zelden doet zich de gelegenheid voor om een nieuwe culturele plek te creëren. Ditmaal gaat het om een zaal die gewoonweg al bestaat en bijna meteen opnieuw in gebruik kan genomen worden! Een unieke kans om met beide handen te grijpen.

Geconfronteerd met deze accute opportuniteit werd de stichting CINEACT in het leven geroepen. Ze heeft zich als doel gesteld om het huurcontract af te sluiten, zodat de zaal haar bioscoopfunctie bewaart. Daarvoor wil zij door middel van giften op korte tijd het nodige geld inzamelen en doet hiervoor een oproep tot steun. Het eerste streefdoel is alvast een bedrag dat minimaal één jaar huur (inclusief kosten) dekt. Dit biedt de nodige tijd om een nieuw cultureel project van start te laten gaan, een project dat de zaal terug open moet stellen. Cinema Nova herneemt dit verzoek, want deze reddingsoperatie is belangrijk en noodzakelijk.

We doen dus een oproep aan alle filmliefhebbers, cultuurminnaars en iedereen die houdt van een authentiek stukje Brussels cultuurpatrimonium. Help ons de nodige middelen bij elkaar te krijgen om deze bijzondere zaal van de vergetelheid te redden en de verdwijning tegen te gaan: de tijd dringt!

Voor meer informatie over de zaal, het project en om te weten hoe je kan steunen, verwijzen we je graag naar DE WEBSITE, of contacteer ons via mail: sos@abc-cinema.be

We danken je op voorhand voor jouw steun bij de realisatie van dit project. Aarzel natuurlijk vooral niet om deze oproep verder de wereld in te sturen!

Wim Castermans, Alice Riou, Katia Rossini, Laurent Tenzer, Dirk Van Extergem, Eric Vauthier (oprichters van stichting Cineact)

Check Also

Ontdek de trailer van ‘Il Pleut Dans La Maison’!

‘Il Pleut Dans La Maison’ is de alom gelauwerde debuutfilm van de Belgische cineaste Paloma …