Benny Vandendriessche en zijn ‘Overpeinzingen bij de overgang’

De overgang van het oude naar het nieuwe jaar is intussen zo lang geleden dat 2017 intussen haast dichterbij lijkt dan 2015.  Maar de laatste lading voor-en achteruitblikken zijn te goed om ze te laten liggen.  Zoals van deze man, Benny Vandendriessche, maker van de wondermooie langspeelfilm ‘Drift’ en de documentaire ‘Bobbejaan’, die op het voorbije Filmfest in Gent op heel veel bijval kon rekenen.

1) Was 2015 een goed filmjaar voor u en voor de Belgische film en waarom of waarom niet? (hoogtepunten, laagtepunten…)

De première van ‘Bobbejaan’ was een succes, met warme reacties van een heel divers publiek. Er is nog nood aan eerlijke, kleine verhalen. ‘Bobbejaan’ is niet alleen een intrigerend portret van een indrukwekkende man. Het is een tactiele en existentiële schets over liefde, twijfels en afscheid.


2) Wat zijn uw plannen voor 2016?

De release van ‘Bobbejaan’ in mei organiseren. Ik ben met een collega aan het schrijven aan een volgend fictie project.
3) Wie waren voor u de figuren van het jaar op filmvlak (Vlaanderen, België…)? (dat kunnen acteurs, producers, regisseurs, scenaristen, D.O.P’s, gaffers of om het even wie zijn uit de filmwereld)

Ik zag nog maar een paar weken geleden ‘Love’ van Gaspar Noé. Die werd nog ergens in een klein zaaltje in Parijs geprojecteerd. En in 3D, zoals het moet voor deze film. Wat een prachtig project. De Belgische DOP Benoît Debie draaide opnieuw met Noé, en zorgt voor een heel bijzondere visuele sfeer. En ik vond ‘Alleluia’ van Fabrice Du Welz ook een geweldige film. Bezuiden de taalgrens worden straffere films gemaakt.
4) Wie worden voor u de figuren van volgend jaar? Wie moeten we in de gaten houden?

Ik ben benieuwd naar ‘The Land of the Enlightened’ van Pieter-Jan De Pue.

 

Zie ook : 

Anderen die ook hun overpeinzingen hadden bij de overgang

 

Check Also

Luc Vrydaghs over ‘Thank God For The Gift’!

In zijn documentairefilm ‘Thank God For The Gift’ gunt Luc Vrydaghs ons via een geweldige …