De Belgische film voor de komende maanden

Het is een lange waslijst.  Het overzicht van wat we kunnen verwachten van de Belgen in filmland. En wellicht is ze nog lang niet volledig.  We kunnen er nog aan werken.  Maar je hebt alvast een pak leeswerk.  En hier en daar kan je doorklikken naar artikels die eerder op Cinevox zijn verschenen over de producties die ter sprake komen.  Maar dat de filmindustrie volle bak blijft draaien, zoveel is duidelijk.

 

 

 

8 juni :

 

‘L’Economie du couple’ van Joachim Lafosse : film van de Franstalige Belgische regisseur van ‘A perdre la raison’ en ‘Elève Libre’ over een koppel dat wil scheiden, met Bérénice Bejo en Cédric Kahn.  Een film die op heel wat bijval kon rekenen in Cannes.

 

‘Diamant Noir’ : Franse film in Antwerpen gedraaid en gecoproduceerd door Bart Van Langendonck (Savage Film), met een mooie rol voor de Vlaamse acteur Jos Verbist en ook een klein rolletje voor Hilde Van Mieghem.  De film speelt zich af in de Antwerpse diamantwereld en volgt de avonturen van Pier Ulmann (Niels Schneider) die klussen en gangsteropdrachtjes met elkaar afwisselt in Parijs. Wanneer zijn vader overlijdt, een Jood uit Antwerpen die door zijn familie verstoten was, komt hij in contact met de Antwerpse Joden en bieden ze hem de kans om voor hun diamantbedrijf aan de slag te gaan. Zijn kans om wraak te nemen op de familie.

 

 

‘Reach for the Sky’ : documentaire van Steven Dhoedt en Choi Wooyoung, die misschien als een opluchting kan dienen voor studenten van bij ons die in de examens zitten.  Want elders is het nog erger.  De film won onlangs nog de prijs voor de beste Belgische documentaire op Docville.

Elk jaar, op de tweede donderdag van november, staat Zuid-Korea even stil. Die dag nemen meer dan een half miljoen middelbare school studenten deel aan de College Scholastic Ability Test (CSAT), beter bekend als het Nationale Examen of suneung siheom in het Koreaans.

‘Reach for the Sky’ vertelt het verhaal van drie Zuid-Koreaanse studenten, hun families en leerkrachten.
Het examen zal bepalen naar welke universiteit ze kunnen gaan en zal voor een groot deel de rest van hun leven vormgeven. Binnen geraken in een universiteit met een goede reputatie is een van de meest competitieve ervaringen in het leven van een Koreaanse tiener. De drie meest prestigieuze universiteiten zijn de Seoel National University, de Universiteit van Korea en de Yonsei Universiteit. In de Koreaanse volksmond staan ze bekend als de SKY universiteiten.

 

15 juni

 

‘L’idéal’ : Franse film van Frédéric Beigbeder met een bijrol voor Tom Audenaert

In Frankrijk is romanschrijver Beigbeder ook bekend als criticus en televisie-personality, en presenteerde onder andere een talkshow op Canal+. Hij adviseerde in 2002 de Franse Communistische partij tijdens de verkiezingen. In 2004 stelde hij de ‘Prix de Flore’ in, voor jonge auteurs. In 2007 maakte hij een televisiefilm over de Amerikaanse auteur J.D. Salinger.

Zijn boek ’99 Francs’ werd een hit toen hij verfilmd werd door Jan Kounen met Jean Dujardin in de hoofdrol, en de cokeverslaafde reclamemaker uit het origineel is in de bewerking van het vervolg dat in boekvorm ‘Au secours pardon’ heette  een scout van topmodellen geworden.  En de rol van Octave Parango wordt nu vertolkt door Gaspard Proust, die ook al de hoofdrol speelde in ‘L’amour dure trois ans’, de film waarmee Beigbeder zijn regiedebuut maakte.

 

 

‘Strike A Pose’ van Ester Gould en Reijer Zwaan : een geweldige documentaire over de dansers van Madonna, met onder meer de Belgische danser Samir Gauwloos.  Mannen die veel meer waren dan de seksuele boegbeelden waartoe ze herleid werden. 25 jaar later blijken 6 van de 7 overlevenden vooral heel mooie mensen die met veel warmte en weemoed terugkijken op de tijd dat ze onder Madonna’s vleugels bewogen.

 

 

17- 27 juni : Het Filmfestival van Brussel

Er zijn weer tal van Vlaamse en ook Franstalige Belgische kortfilms te zien, ‘Couple in a Hole‘ van Tom Geens (zie release januari 2017) beleeft zijn Belgische première en Vanja D’Alcantara wordt geïnterviewd door de scenaristengilde. En natuurlijk zijn er tal van Europese films die hun Belgische première beleven.

 

29 juni

‘Love and Friendship’ van de Amerikaan Whit Stillman wordt alom geprezen als de beste Jan Austen-verfilming aller tijden.  En opeens blijkt Kate Beckinsale toch te kunnen acteren.  Het camerawerk van Richard van Oosterhout zal er vast voor iets tussen zitten. De Nederlandse echtgenoot van Patrice Toye hanteerde ook de camera voor alle films van zijn vrouw, maar is voor de rest zelden in ons land aan de slag.  Te weinig naar zijn zin.  Misschien zal zijn werk voor de veelgeprezen film van Stillman daar verandering in brengen.

20 juli

 

‘Le fils de Joseph’ : Franse film van de in Amerika geboren Franse regisseur Eugene Green met Belgische acteurs Natacha Régnier en Fabrizio Rongione, waarin het bijbelse verhaal van Jozef en Maria en hun kind een update krijgt. Komisch en onderkoeld.  Gecoproduceerd door Les films du fleuve, het productiehuis van de gebroeders Dardenne.

 

31 augustus :

 

‘Vincent en het Einde van de wereld’ van Christophe Van Rompaey met Spencer Bogaert, Barbara Sarafian, Geert Van Rampelberg en Alexandra Lamy. Spencer Bogaert, de jonge Vlaamse acteur die zijn speelfilmdebuut maakte in Douglas Boswells ‘Labyrinthus’ heeft intussen ook de opnamen achter de rug van de Amerikaanse film ‘The Solutrean’ van regisseur Albert Hughes.  Maar in deze speelt hij de 17-jarige Vincent,  een geboren wereldverbeteraar die de groene revolutie predikt. Hij heeft alles over voor zijn ideaal en dat brengt hem op een drastisch idee : hij wil een einde aan zijn leven maken als statement. Vincents impulsieve, Franse tante Nicole neemt hem mee op een reis door Frankrijk om hem op andere gedachten te brengen maar Vincent heeft andere plannen.

9-17 september : Filmfestival van Oostende met Kevin Janssens als master

14 september

‘Brak’ van Laurent Van Lancker, gebaseerd op de roman ‘De ontelbaren’ van Elvis Peeters, met Tibo Vandenborre, Aurora Marion, Sam Louwyck, Willy Thomas en Ken Ndiaye.  Het verhaal begint wanneer Fort Europa al ten onder is gegaan. Noord-Europeanen zijn noodgedwongen migranten geworden. Lucas, een man uit de middenklasse, geraakt vast in een kustdorp op zoek naar een overtocht naar een beter toekomst elders anders. Doorheen de moeilijkheden en dilemma’s die hij tegenkomt, bevraagt ‘Brak’ in welke mate het doel de middelen heiligt en tot wat men bereid is om een overtocht te riskeren.

Dit langspeelfilmdebuut van documentairemaker Laurent Van Lancker vermengt hedendaagse realiteiten met een voorspelling over een mogelijke nabije toekomst.

‘Eternité’

Vietnamese auteur Tran Anh Hung maakte vooral furore met zijn Vietnamese films als ‘L’odeur de la papaya verte’ en ‘Cycle’, waarmee hij in 1993 en in 1995 achtereenvolgens de Camera d’Or in Cannes en de Gouden Leeuw in Venetië won. Zijn volgende films braken weinig potten.  Zijn vierde film was er één in het Engels.  Zijn bewerking van ‘Norwegian Wood’ van Haruki Murakami in 2010 was ietwat van een comeback. Tran Anh Hung woont en werkt al lange tijd vanuit Frankrijk en de eerste Franse film waarmee hij nu uitpakt , zat er dan ook eigenlijk al lang aan te komen. Dat Franse debuut heet ‘Eternité’ en haalt drie Franse schoonheden voor de camera : Melanie Laurent, Bérénice Bejo en  Audrey Tautou, in een bewerking van de roman ‘L’élégance des veuves’ door Alice Ferney.  Het verhaal begint aan het eind van de 19de eeuw, wanneer de 20-jarige Valentine op het punt staat te trouwen met Jules, en eindigt aan het eind van de volgende eeuw, wanneer zijn over-kleindochter in de armen belandt van de man van wie ze houdt.  Tussen die twee momenten leren we tal van mannen en vrouwen kennen. Maar vooral vrouwen. Want vele mannen sneuvelen in oorlogen.  Eén van de mannen uit het verhaal wordt vertolkt door onze Jérémie Renier.

28 september

 ‘Everybody Happy’ van Nic Balthazar met Peter Van den Begin, Barbara Sarafian, Josse De Pauw, Rik Verheye, Leen Dendievel

‘Everybody Happy’ vertelt het verhaal van Ralph Hartman (Peter Van den Begin), een succesvolle komiek die de strijd aangaat met zijn grootste vijand: zijn eigen negativiteit. Net zoals eerder met ‘Ben X’ en ‘Tot Altijd’, snijdt Nic Balthazar – op zijn eigen onnavolgbare manier – opnieuw een heel actueel thema aan dat heel veel mensen beroert : de burnout.

 

‘La danseuse’ van Stéphanie Di Giusto met Soko, Lilly-Rose Depp, Gaspard Uliell en François Damiens.

Niet alleen zit Brusselaar François Damiens in deze film als directeur van het legendarische Folies Bergères, de beelden zijn ook van een landgenoot. En niet zomaar de eerste de beste.  Benoît Debie is al langer de vaste cameraman van Gaspard Noé en sinds enige tijd kan ook Wim Wenders niet meer zonder hem, ook Stéphanie Di Giusto had het geluk dat hij dit verhaal over de Loïe Fuller, de moeder van de moderne dans, van beelden wou voorzien.  Beelden die ervoor zorgen dat ‘La danseuse’ er in de selectie van ‘Un certain regard’ echt wel uitsprong.

 

28 september :

‘Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children’ van Tim Burton, gedraaid in Brasschaat (Fox)

 

 

30 september :

‘Paris pieds nus’ van Dominique Abel en Fiona Gordon.  Hij is een Belg en zij een Canadese die in Australië geboren is. Ze ontmoetten elkaar in Parijs en zijn inmiddels getrouwd. 

Na ‘L’Iceberg’, ‘Rumba’ en ‘La Fée’ de vierde film van het burleske duo Abel & Gordon. ‘Paris pieds nus’ vertelt het verhaal van Fiona (Fiona Gordon), een vrouwelijke Canadese bibliothecaris die in Parijs aankomt om er haar oude tante Martha te helpen (Emmanuelle Riva).

 

 

5 oktober :

 ‘La Fille Inconnue’ van Luc en Jean-Pierre Dardenne won dit keer niets op het Filmfestival van Cannes en dus werd de film waarin Adèle Haenel een jonge huisdokter speelt waarin ze alles in het werk stelt om te weten te komen wie de jongedame was die vruchteloos bij haar aanbelde voor ze in geheimzinnige omstandigheden om het leven kwam. Veel van de fetishacteurs van de Dardennes, zoals Olivier Gourmet, Jérémie RenierFabrizio Rongione, Christelle Cornil en Thomas Doret zijn weer van de partij.

11 – 21 oktober : de 43ste editie van het Film Fest Gent

Vorig jaar opende het Film Fest nog met ‘D’Ardennen’ van Robin Pront. Je mag er zeker van zijn dat Patrick Duynslaegher en zijn ploeg nu opnieuw heel wat kijkvoer van bij ons zullen serveren.

26 oktober :

‘De buurtpolitie’ : In deze Vlaamse scripted realityreeks van VTM kon de kijker volgen hoe de 8 agenten van de buurtpolitie misdrijven bestrijden en de veiligheid van de burgers garanderen. Soms door grote interventies op touw te zetten, soms door eenvoudigweg een luisterend oor te bieden. En dat zowel op patrouille, bij interventies op de straat, bij burgers thuis, als op het politiekantoor. De ene keer met opperste concentratie en intens speurwerk, de andere keer met een vleugje humor en relativering.  Zoals de laatste tijd alsmaar vaker gebeurt met tv-programma’s, krijgen we hier ook een film van het programma.  Vraag is of het een lange tv-aflevering wordt, of een echte film.

 

 

26 oktober :

 

‘De Premier’ moet de zesde langspeler worden van Erik Van Looy.  De opnamen zijn zo goed als afgerond en Van Looy deed daarvoor een beroep op acteurs Koen De Bouw, Tine Reymer, Charlotte VandermeerschDirk Roofthooft, Stijn Van Opstal en Wim Willaert.  Naar goeie gewoonte was Danny Elsen de man achter de camera en zorgde Hilde De Laere voor de productie.  Philippe Ravoet is momenteel volop aan de montage bezig.  Het verhaal, dat Van Looy samen met Carl Joos schreef, begint met de ontvoering van de Belgische eerste minister. Hij zal weer worden vrijgelaten op voorwaarde dat hij de persoon die hij later die dag tijdens een exclusief gesprek zal ontmoeten, vermoordt. En die persoon is niemand minder dan… de president van de Verenigde Staten.

2 november :

‘A Quiet Passion’ van Terence Davies met Cynthia Nixon, die je vooral kunt kennen van ‘Sex and the City’ gaat over de 19de-eeuwse Amerikaanse dichteres Emily Dickinson, wiens  ouderlijke huis in Amherst, Massachusetts nauwelijks te zien is in de film van Davies.  De paar scènes waarin je de buitenkant ziet, zijn inderdaad in Amerika gedraaid. Maar de rest van de film werd helemaal in België ingeblikt.  Te danken aan Peter De Maegd van Potemkino, die de coproductie van de film voor zijn rekening nam.

 

 

9 november :

‘Uitschot’ van Luk Wyns.  Dit is de tweede Crimi Clowns film, maar Luk Wyns maakte tijdens de opnamen eind vorig jaar heel duidelijk dat deze meer film wordt dan de vorige, die eigenlijk een veredelde en lange aflevering van de serie was.  Maar dit keer staat de film op zichzelf.  Die eerste was trouwens al best verdienstelijk. De Tersago’s vormen nog altijd een onconventioneel familiebedrijf: overdag clowns, ’s nachts criminelen. Ze wanen zich onoverwinnelijk, tot ze oog in oog komen te staan met écht uitschot.  De hoofdcast is terug.  Dat wil zeggen : Johnny de Mol, Manou Kersting, Luk Wyns, Chris Willemsen, Veerle Dejonghe, Hilde Uitterlinden, Silke Becu en Frank Aendenboom, en ook Eline De Munck is opnieuw van de partij. Gastacteurs zijn Bruno Vanden Broecke, Stefan Perceval, Robby Cleiren en Philippe Geubels.

 

 

14 december :

‘Pippa’ van Marc Punt vertelt het verhaal van Pippa en Glenn die hun huwelijk na vijf jaar huwelijk voor bekeken houden. Ze willen scheiden, maar raken het niet eens over de verdeling van hun eigendommen. De spanning loopt op, maar het gaat pas echt fout wanneer vrienden en familie zich met de zaak bemoeien. Nathalie Meskens en Tom Van Dyck spelen de hoofdrollen, en ook Bart De Pauw heeft een belangrijke rol. De sterrencast van ‘Pippa’ bestaat verder uit Ella Leyers, Sven De Ridder, Wim Opbrouck, Peter Van den Begin, Frank Aendenboom, Manou Kersting, Viviane De Muynck, Damiaan De Schrijver, Ivo Pauwels, Marc Stroobants en Daphne Wellens. Regisseur-producent-scenarist Marc Punt ken je van de twee tv-reeksen van ‘Matroesjka’s’, en van films als ‘Dief’, ‘She Good Fighter’, ‘Frits & Freddy’, ‘Frits & Franky’ en ‘Bowling Balls’.

21 december :

Studio 100 – project (KFD)

 

Ook nog in 2016 :

 

‘Faut pas lui dire’, het langspeelfilm van de Brusselse advocate Solange Cicurel met naast de Franse zangeres-actrice Jenifer Bartoli en Camille Chamoux ook een hele trits Belgische acteurs als Fabrizio RongioneTania Garbarski, Charlie DupontStéphanie Crayencour en Laurent Capelluto.  Misschien spreekt ze vanuit haar ervaring als ze stelt dat iedereen liegt.  In haar ensemblefilm stelt ze zich dan ook enkele existentiële vragen, zoals : wat als je drie weken voor het huwelijk van je beste vriendin ontdekt dat haar man homo is?  Moet je het haar dan zeggen? Als de man van je beste jeugdvriendinnetje haar bedriegt, moet je het haar dan zeggen? En als je beste vriendin haar echtgenoot zou bedriegen, zou je haar dan feliciteren?  Wij ruiken een vrouwenfilm. En daarmee hebben we hopelijk niets verkeerd gezegd.

 

 

 

‘Home’ van Fien Troch

Fien Troch heeft eerder al geweldige films gemaakt, maar nog altijd heeft het grote publiek dat niet door.  Daar komt misschien verandering in nu ze uitpakt met haar vierde langspeler na ‘Een ander zijn geluk’, ‘Unspoken’ en ‘Kid’.  ‘Home’ vertelt het verhaal van Kevin (vertolkt door de jonge Sebastian Van Dun), een 16-jarige puber die net vrijkomt uit een gesloten instelling. Aangezien thuis wonen geen optie meer is, zoekt en vindt hij onderdak bij zijn tante en haar gezin, waar hij zijn leven opnieuw op de rails probeert te zetten (maar worstelt om op het rechte pad te blijven). De film focust op een generatieconflict en de tweestrijd bij jong-volwassenen, met ouderliefde, vrijheid, loyaliteit, verraad en geweld als thema’s.  Naar goeie gewoonte zijn de beelden weer van Frank Van den Eeden en de montage van Nico Leunen.

Kevin wordt dus vertolkt door Sebastian Van Dun, en verder krijgen we ook Loïc Bellemans, Karlijn Sileghem, Mistral Guidom, Lena Suijkerbuijk, Yavuz Sacikara, Els Deceukelier, Robbie Cleiren, Luka Mortier en Imke Vansevenant te zien. Naast Karlijn Sileghem en Robbie Cleiren zullen nog enkele bekende namen op de aftiteling staan, zij het dat Jeroen Perceval, Tom Audenaert, Els Dottermans, Natali Broods, Jan Hammenecker en Günther Lesage genoegen moeten nemen met kleinere bijrollen.

Sebastiaan Van Dun en stuntman Olivier Bisback op de set van ‘Home’ (foto KVdm – Cinevox)
‘Le jeune Karl Marx’ (foto Kris Dewitte)

‘Le Jeune Karl Marx’ van Raoul Peck  vertelt het verhaal van Karl Marx en daar zit natuurlijk ook het Brussselse hoofdstuk in.  Dat zal ook wel deels verklaren waarom Belgische acteurs als Olivier Gourmet en Eric Godon deel uitmaken van deze productie.  En de montage gebeurt door de Belgische monteur Frédérique Broos.

Olivier Gourmet op de set van ‘Le jeune Karl Marx’

 

 

 

‘Le Ciel Flamand’ van Peter Monsaert, die eerder al ‘Offline’ maakte met Wim Willaert. Dit keer is de acteur er weer bij. De vrouwelijke hoofdrollen zijn voor Sara Vertongen (‘Binnenstebuiten’) en haar dochter Esra Vandenbussche, en Ingrid De Vos (‘De Behandeling’). Bijrollen zijn er voor onder andere Mathias Sercu (‘Buiten De Zone’, ‘Flikken’) en Isabelle Van Hecke (‘De Behandeling’, ‘Bevergem’).

David Williamson tekent voor de beelden van ‘Le Ciel Flamand’, terwijl de muziek dit keer van Bert Dockx komt, bekend van Flying Horseman en Dans Dans.

Het verhaal gaat over ene Monique die samen met haar dochter Sylvie het baanbordeel Le Ciel Flamand uitbaat op de grens van West-Vlaanderen en Frankrijk. Eline, het zesjarige dochtertje van Sylvie, is gefascineerd door de mysterieuze werkplek van haar mama en oma, maar wordt ten allen tijde de toegang ertoe ontzegd. Wanneer Sylvie en Monique aan het werk zijn, ontfermt nonkel Dirk zich over Eline. Tot een dramatische gebeurtenis de zekerheden in hun leven in gevaar brengt en de familiale banden onder druk zet.

 

Peter Monsaert in bespreking met Wim Willaert op de set van ‘Le Ciel Flamand’ (foto KVdm – Cinevox)

 

25 januari : ‘Dode Hoek’ van Nabil Ben Yadir (‘Les Barons’) met Peter Van den Begin (‘Waste Land’, ‘Everybody Happy’), Jan Decleir (‘Les Barons’, ‘Man Zkt Vrouw’, ‘de Zaak Alzheimer’), Soufiane Chilah (de broer van Marwan uit ‘Black’), Ruth Becquart (‘Clan’, ‘Wat Mannen Willen’) en David Murgia (‘Le Tout Nouveau Testament’, ‘Les Premiers Les Derniers’). Andere belangrijke rollen zijn weggelegd voor Jurgen Delnaet (‘Aanrijding in Moscou’, ‘Halfweg’), Bert Haelvoet (‘De helaasheid der dingen’), Mathijs F. Scheepers (‘Zot van A.’) en Tibo Vandenborre (‘De Behandeling’).

‘Dode Hoek’ vertelt het verhaal van Jan Verbeeck, een compromisloze commissaris van de Antwerpse drugsbrigade. Hij is als ‘Mr Zero Tolerance’ ongemeen populair en berucht bij de bevolking en in de media. Het land staat dan ook in rep en roer wanneer hij aankondigt dat hij de politie verlaat om zich, net vóór de verkiezingen, aan te sluiten bij de extreemrechtse partij VPV. Op zijn laatste dag als politieman leidt een onderzoek hem naar Charleroi waar een inval in een drugslabo een reeks onvoorzienbare en fatale gebeurtenissen in gang zet.

 

31 januari :

De Britse langspeelfilm ‘Couple in a Hole’ van de Vlaamse regisseur Tom Geens met Corinne Masiero, Paul Higgins en Kate Dickie.  De film beleeft zijn Belgische première tijdens het Filmfestival van Brussel.

De film vertelt het verhaal van Karen en John die in een hol in een bos leven, verloren in het midden van de Pyreneeën. Ze vermijden angstvallig elk contact met het naburig dorp, maar wanneer Karen ernstig ziek wordt en nood heeft aan verzorging, kruist John de weg van André, de boer om de hoek. De twee mannen geraken bevriend en John krijgt gaandeweg de smaak van de beschaving terug te pakken, tot ontzetting van Karen, vastbesloten om het bos en hun pijnlijke geheim nooit te verlaten…Tom Geens, een Vlaams cineast die werkt in London, filmt op haast Bijbelse wijze zijn twee protagonisten, als ware het Adam en Eva in moderne tijden waar de terugkeer naar het primaire en wilde leven slechts een vlucht is en geen terugkeer naar de fundamentele waarden van het leven. Een intense ervaring die de kijker met veel vragen achterlaat.

31 januari :

‘My First Highway’ van Kevin Meul met Aaron Roggeman, Romy LauwersMathias Sercu en Natali Broods.  De eerste langspeler van Kevin Meul, wiens kortfilms ‘Het bijzondere leven van Rocky Devlaeminck’ en ‘Cadet’ eerder heel veel succes oogstten in binnen-en buitenland.  Meul draaide zijn film bijna helemaal in Spanje, op een camping ergens tussen Barcelona en Valencia. Fobic Films, de productiemaatschappij van Mariano Vanhoof en Geoffrey Enthoven, produceert de film, en het verhaal gaat over Benjamin (Aäron Roggeman), een naïeve tiener doe op jaarlijkse vakantie met zijn ouders gaat, op een camping aan de kust. Hij leert Annabel (Romy Lauwers) kennen, een lokaal meisje, ze is mooi en intrigerend en hij wordt halsoverkop verliefd. Zij sleurt hem mee in een verhaal over verloren onschuld, bittere liefde en moord.

 

 

Later in 2017 :

‘Souvenir’, de tweede langspeelfilm van Bavo Defurne heeft Isabelle Huppert in de hoofdrol. Zij speelt de rol van Liliane voor zich, een vergeten zangeres die wegkwijnt in een pâté fabriek. Ze wordt verliefd op de veel jongere bokser Jean, die er als tijdelijke kracht aan de slag gaat. Samen besluiten ze haar comeback te wagen.De rol van de jonge bokser Jean wordt vertolkt door César winnaar Kevin Azaïs. Naast Huppert en Azaïs spelen ook de Vlaamse acteurs Johan Leysen (‘Jeune et Jolie’) en Jan Hammenecker (‘Tango Libre’) mee. De soundtrack van de film wordt geschreven door Pink Martini, het “little orchestra” uit Portland, Oregon dat eerder al succes oogstte met hun wereldhit “Sympathique”/ “Je ne veux pas travailler”.

‘King of The Belgians’ van Peter Brosens en Jessica Woodworth.

De makers van ‘Khadak’, ‘Altiplano’ en ‘Het vijfde seizoen’ wagen zich voor het eerst aan een komedie. Hun film ‘King of the Belgians’ gaat over Koning Nicolas III, een eenzame ziel die het gevoel heeft dat hij het verkeerde leven leidt. Hij is op staatsbezoek in Istanboel wanneer de zuidelijke helft van België zich opeens afscheurt en de onafhankelijkheid uitroept. Nicolas III moet in allerijl terug naar zijn land om zijn koninkrijk te redden. Maar een zonnestorm zorgt ervoor dat alle luchtverkeer uitvalt en ook iedere vorm van communicatie. Er zijn geen vliegtuigen, de telefoons werken niet en het internet ligt plat. Met de hulp van een Britse filmmaker en een groep Bulgaarse folkzangers, weten de koning en zijn gevolg de grens over te geraken. Incognito. En daar begint een avontuurlijke reis dwars doorheen de Balkan waarin de koning de echte wereld en ook zichzelf zal ontdekken. De vierde langspeler van Peter Brosens en Jessica Woodworth moet een absurde mockumentary worden waarin een slapende koning, op weg naar huis, opeens wakker wordt.


In de cast zien we Peter Van den Begin als de koning en verder Lucie Debay, Titus De Voogdt, Bruno Georis, Pieter van der Houwen, Goran Radacovic, Valentin Galev en Nina Nikolina. Ton Peters was de man achter de camera, David Verdurme zorgde voor de montage, Pepijn Aben voor de klank en de soundscape is van Michael Schöpping.

‘Allemaal familie’ van Dries Vos is een film met een grote sterrencast waar onder meer  Nathalie Meskens, Bill Barberis, Steve Geerts, Gilda De Bal, Bob De Moor, Inge Paulussen, Tom Audenaert, Wouter Hendrickx, Maarten Bosmans, Els Olaerts en Carry Goossens deel van uitmaken. Het langspeelfilmdebuut van de regisseur van ‘Biker Boys’ en ‘Patrouille Linkeroever’ vertelt  het verhaal van de familie De Roover die op een punt in hun leven beland is, waar het maken van enkele cruciale keuzes onvermijdelijk is.  Het betreft hier een bewerking van het Nederlandse ‘Alles is familie’, net zoals die andere productie van ‘Wat mannen willen’ ook een bewerking was van een Nederlandse komedie.  Producent Yoshi Aesaert van Marmalade Films mikt met deze nieuwe komedie duidelijk weer op een breed publiek. Je kunt hem geen ongelijk geven.

 

Chaib Idrissi en Junior Mthombeni wachtend op de set van ‘De figurant’ om in actie te schieten. (foto KVdm – Cinevox)

 

‘De figurant’ van Daniel Lambo : ‘De figurant’ is een samenwerking tussen Lambo Films en Sin Collectief. Twee stichtende leden van het Sin Collectief staan aan de basis van deze film: schrijver Fikry El Azzouzi schrijft het scenario; acteur Junior Mthombeni speelt de hoofdrol. De film gaat over Thabo, een crimineel met acteerambities, die uit het misdaadmilieu tracht te stappen maar zo in de illegaliteit belandt.

 

 

 

‘Cargo’ van Gilles Coulier met Sam Louwyck, Wim Willaert en Sebastien Dewaele

Dit voorjaar blikte Gilles Coulier zijn eerste langspeelfilm in.  ‘Cargo’ moet het verhaal worden van drie broers die het familiebedrijf in de visserij proberen te redden van de ondergang. De opnames vonden plaats in en rond Oostende en de hoofdrollen worden vertolkt door Sam Louwyck, Wim Willaert en Sebastien Dewaele. ‘Cargo’ is het derde project van productiehuis De Wereldvrede. De serie ‘Bevergem’, ook in een regie van Gilles Coulier, werd geselecteerd voor het televisiefestival Séries Mania, Film Fest Gent en het International Filmfestival van Rotterdam. De serie was ook de grote winnaar tijdens de uitreiking van de Vlaamse Televisie Sterren.

 

‘Iron Sky : The Coming Race’  met Lara Rossi, Tom Green,  Kit Dale en Udo Kier, geregisseerd door Timo Vuorensola.

Het avontuurlijke science-fiction epos ‘Iron Sky: The Coming Race’ is de grootste Europese science-fiction film met een budget van meer dan 16 miljoen euro. De film is volledig in België gedraaid. De sequel van het succesvolle ‘Iron Sky’ is immers een co-productie tussen Finland, Duitsland en het Belgische Potemkino, bekend van o.a. de horrorfilm ‘Welp’. Gedurende acht weken werd ‘Iron Sky: The Coming Race’ opgenomen in de AED Studio’s in Lint, Antwerpen, met een ploeg van meer dan honderd crewleden, waarvan het merendeel Belgen. Onder andere de Belgische stuntman Olivier Bisback had de handen vol.

‘Hannah en Charlie Gaan uit’ is de eerste langspeelfilm van Bert Scholiers met Evelien Bosmans en Daphne Wellens. ‘Charlie & Hannah gaan uit’ is een ode aan het ongedwongen leven van mid-twintigers met te veel tijd en te weinig belkrediet en vangt aan op een vrijdagavond uit het leven van twee Antwerpse twintigers. Het is een film over liefjes, werk, seks, exen, studeren en veel rode wijn; of beter gezegd een gestoorde praatfilm over verdwalen op de noordpool, verleiden in zwarte gaten en ontsnappen aan satan.

Naast hoofrollen voor Evelien Bosmans (‘Marina’, ‘Halfweg’) en Daphne Wellens (‘Coppers’, ‘De Rodenburgs’) zien we ook nog Frances Lefebure (‘Amigo’s’, ‘Spitsbroers’), Patrick Vervueren (‘De Ridder’), Sam Bogaerts (‘Zuidflank’) en Astrid Haerens.

‘Blue Silence’ van Bülent Özturk, is inmiddels ingeblikt en moet de eerste langspeler worden van de Turks-Koerdische filmmaker die in 2013 op het Festival van Venetië de prijs voor de beste Europese kortfilm won voor zijn ‘Houses with Small Windows’.  Zijn langspeler werd geproduceerd door Minds Meet, het productiehuis dat ook onderdak biedt aan auteurs als Gust Van den Berghe, Caroline Strubbe en Bas Devos.

 

‘Le fidèle’ van Michaël R. Roskam met Matthias Schoenaerts en Adèle Exarchopoulos.  Op 25 april startte regisseur Michaël R. Roskam met de opnames van ‘Le fidèle’. Na ‘Rundskop’ (2011) en ‘The Drop’ (2014), is ‘Le fidèle’ de derde langspeelfilm van de Oscar genomineerde regisseur Michaël R. Roskam. Matthias Schoenaerts en Adèle Exarchopoulos spelen de hoofdrollen in dit donker liefdesdrama dat zich afspeelt tegen de achtergrond van het Belgische misdaadmilieu. Andere rollen worden vertolkt door o.a. Sam Louwyck en Stefaan Degand.

 

 

‘Tonic Immobility’ van Nathalie Teirlinck.  De producent van Michaël R. Roskam, Bart Van Langendonck, produceerde ook de eerste langspeler van deze dame samen met zijn vaste kompaan Xavier Rombaut. En dat natuurlijk onder de vlag van Savage Films.

De hoofdrol in de film wordt gespeeld door de Franstalige Canadese actrice Evelyne Brochu (‘Orphan Black’, ‘Inch’Allah’, ‘Tom à la ferme’). Naast Brochu zullen we onder meer Eriq Ebouaney (‘Lumumba’, ‘Kingdom of Heaven’), Arieh Worthalter (‘Somewhere between here and now’), Johan Leysen (‘The American’ en ‘Het Vonnis’), Lucie Debay (‘Melody’), Johan Heldenbergh (‘The Broken Circle Breakdown’) en Guillaume Dusheme te zien krijgen. De Franse Zuri François (Robin) maakt zijn debuut als het zoontje van Brochu (Alice).

De pitch van de film luidt als volgt : Alice leidt een routineus leven als escorte en mijdt diepgaand sociaal contact. Wanneer ze na de dood van haar ex gedwongen wordt voor haar achtergelaten zoontje te zorgen komen er barsten in haar schijnbare onbewogenheid en wordt ze geconfronteerd met het emotionele vacuüm waarin ze leeft.

Nathalie Teirlinck kwam op het idee voor haar verhaal toen ze enkele jaren geleden aan de praat geraakte met een jonge escorte. “Een ontmoeting die is blijven nazinderen,” zo zegt ze.

 

Wordt nu gedraaid :

 

‘Zagros’ van Sahim Omar Kalifa, een Belgische regisseur met Koerdische roots die met zijn drie kortfilms ‘Land of the Heroes’, ‘Baghdad Messi’ en ‘Bad Hunter’ een indrukwekkend festivalpalmares scoorde. De twee laatste kortfilms haalden allebei de ‘shortlist’ voor de Oscars.

‘Zagros’ speelt zich af op het Turks Koerdische platteland van vandaag. De film vertelt het verhaal van de herder Zagros wiens vrouw Havin wordt beschuldigd van overspel en wegvlucht uit het dorp. Wanneer Zagros verneemt dat zij met hun dochter naar Brussel is gereisd, besluit hij hen achterna te gaan en de waarheid over haar vermeende bedrog te achterhalen. Het scenario van ‘Zagros’ schreef Sahim Omar Kalifa samen met Jean-Claude Van Rijckeghem, scenarist van onder andere ‘Aanrijding in Moscou’ en samen met Dries Phlypo producent van de film. Halima Ilter vertolkt de rol van Havin en Zagros wordt gespeeld door Feyyaz Duman. En ook Maaike Neuville zal in de film te zien zijn.

Worden normaal gezien binnenkort gedraaid :

 

‘Sprakeloos’ van Hilde Van Mieghem met Stany Crets, Viviane De Muynck en Rik Van Uffelen.

De verfilming van Tom Lanoye zijn bestseller. Het leven van de succesvolle schrijver Jan Meerman wordt ondersteboven gekeerd wanneer zijn moeder onverwachts een beroerte krijgt. Zijn flamboyante en levendige moeder verliest haar spraakvermogen. Haar spraak wordt herleid tot jammerlijke kreten en brabbeltaal. Jan worstelt in deze moeilijke periode met de deadline van zijn nieuwe roman. De confrontatie die Jan moet aangaan met zijn moeder dwingen hem om alles in vraag te stellen, ook zijn literaire prioriteiten.

‘Resurrection’ van Kristof Hoornaert met ?  : wordt binnenkort gedraaid

Een oude kluizenaar die zich jarenlang heeft afgezonderd van de beschaving neemt uit medelijden een jongeman in huis die hij halfnaakt heeft aangetroffen in de natuur. De jongeman weigert echter te spreken. Toch ontstaat er een band tussen hen. Als op een dag de politie aanbelt, komt de oude man te weten dat de jongeman iemand heeft vermoord. De oude man staat voor een hartverscheurende keuze: Wat doet hij met de moordenaar in zijn huis?

‘The King of Flanders’ van Erik Lamens met ?

Een verhaal gebaseerd op het leven van de flamboyante zakenman Sylvain Tack, de man die Suzy Wafels groot maakte, radio Mi-Amigo kocht en het weekblad Joepie stichtte. Tussendoor had hij een eigen platenlabel voor Vlaamse artiesten als Paul Severs, John Terra, Joe Harris, Ivan Heylen en Samantha. En hij verhuisde met zijn radiozender naar Playa de Aro in Spanje, waar hij ook een club oprichtte die het begin van zijn ondergang inluidde. Erik Lamens is de regisseur van ‘SM-Rechter’.

 

‘Au-dessus des lois’ moet een zwarte film vol actie worden die geregisseerd zal worden door François Troukens en Jean-François HensgensOlivier Gourmet (‘Le fils’, ‘Rosetta’) neemt de hoofdrol op zich in dit verhaal over een virtuoze overval met… de Bende van Nijvel die dertig jaar na datum terugkeert om de laatste getuigen het zwijgen op te leggen. De rest van de indrukwekkende cast bestaat uit : Lubna Azabal (‘Incendies’), Kevin Janssens, Bouli Lanners (‘Les premiers, les derniers’), Tibo Vandenborre, Johan Leysen, Anne Coesens (‘Illégal’) en Natacha Régnier (‘La vie rêvée des anges’).

Check Also

Jasper Nijsmans benoemd tot Hoofd Promotie Vlaams Audiovisueel Fonds!

Het bestuur van het Vlaams Audiovisueel Fonds heeft de aanstelling goedgekeurd van de nieuwe leidinggevende …