Filmfestival Oostende en de affiche mét filter

Voor de tiende editie van het festival wilden Peter Craeymeersch en zijn ploeg een sepciaalfestivalbeeld.  Aangezien Kevin Janssens als Master van deze jubileumeditie zijn voorliefde voor Film Noir en films met een sterke visuele cinematografie wilde betuigen, zette de vaste fotograaf van het festival, Pieter Clicteur, de master van die jaar in een noir sfeer neer en mocht Kevin in de huid kruipen van één van zijn idolen :  Humphrey Bogart. Of toch niet helemaal. Want er moest een filter op.

 

“Als kind werd ik enorm geïntrigeerd door de sfeer die dit genre met zich meebrengt: het mystieke, de somberheid, de melancholie, de corruptie maar ook de grafische stijl en natuurlijk de wondermooie vrouwelijke hoofdrollen zoals Rita Hayworth, Lauren Bacall, Marlene Dietrich, Ava Gardner en vele anderen. Stuk voor stuk sterke vrouwen die hun mannetje konden staan tegenover de sterke mannen van die tijd, zoals Burt Lancaster, Orson Welles, George Montgomery en – voor mij de meest hard-boiled film noir detective – Humphrey Bogart”, aldus Kevin Janssens.

Bogart, dan denk je meteen aan die Fedora-hoed, de regenjas en… de onafscheidelijke sigaret.  Pieter Clicteur maakte ook een foto van Kevin Janssens met de sigaret van Bogart, en ondanks het feit dat de afbeelding met de krinkelende rookpluimpjes de voorkeur wegdroeg van de acteur en ook van de fotograaf, haalde Kevin mét sigaret de affiche niet. Of hoe de filmgeschiedenis voor onze gezondheid gefilterd wordt.

Zie ook :

Kevin Janssens is de master

Check Also

Luc Vrydaghs over ‘Thank God For The Gift’!

In zijn documentairefilm ‘Thank God For The Gift’ gunt Luc Vrydaghs ons via een geweldige …