Lumière Brugge krijgt na 20 jaar een vierde zaal

 

Op 19 september 1996 gingen Alexander Vandeputte en Jan De Clercq ermee van start :    Met een geleende 35mm-filmprojector in een gehuurde theaterzaal vertoonden ze de film ‘Secrets and Lies’ van Mike Leigh. 76 mensen daagden op. De toenmalige rode theaterzaal had een capaciteit van 101 personen. Die 76 mensen toonden onmiddellijk aan dat er nood was in Brugge en omstreken aan het soort film dat cinema Lumière tot op vandaag brengt.

Het werd de start van een mooi verhaal.

Inmiddels heeft Brugge met cinema Lumière al twintig jaar een stadsbioscoop die hoofdzakelijk auteursfilm op de affiche zet. Cinema Lumière is, naast theater, beeldende kunst, dans en muziek, een belangrijke hoeksteen van het Brugse cultuurleven. Maar ook van ver buiten Brugge trekken er mensen naar de inmiddels bekende zalen.

Behalve een bioscoop was Lumière ook de broedplaats en een stimulans voor heel wat initiatieven en creatieve organisaties zoals Lessen in het donker (educatieve filmscholenwerking), het Jeugdfilmfestival en Cinema Novo – het huidige MOOOV.

Maar het grootste project dat ooit uit de Brugse cinema voortvloeide, is de huidige Lumière Groep, producent en distributeur van films en tv-series, waaronder ook de Antwerpse stadsbioscoop Cartoon’s valt.

Zaal vier op 21 september 2016

Twintig jaar later kijken ze niet achteruit en is er geen plaats voor retrospectieven.  “Stilstaan is achteruitgaan” is immers een slogan die ook voor een bioscoop als Lumière geldt, aldus de exploitanten. Daarom gaan ze met een duidelijke toekomstvisie hun 20-jarig bestaan tegemoet. Met de uitbreiding naar vier zalen willen ze inspelen op de noden van het publiek en de ontwikkelingen in de markt. Het grote aanbod aan films zorgt ervoor dat het steeds moeilijker wordt om die variëteit op een goede manier tot bij het publiek te brengen. Vandaar dat ze al langer wilden uitbreiden naar vier zalen.

Vandaag is het dan eindelijk zover: zaal vier opent haar deuren! Deze zaal krijgt in tegenstelling tot de andere drie zalen geen kleurbenaming, maar heet simpelweg “Zaal vier”. Het is een knusse zaal met 45 luxueuze zetels, veel beenruimte, een groot scherm en state-of-the-artprojectie en -geluid.

Vier zalen betekent niet enkel dat het aanbod enigszins wordt uitgebreid, maar ook en vooral dat er meer vertoningsmogelijkheden zullen zijn. De filmliefhebber zal een veel ruimere keuze hebben aan wanneer hij welke film wil bekijken.

Groot nieuws is dit voor Brugge, waar er niet elke dag een nieuwe bioscoopzaal opent. Maar ook voor Vlaanderen is dit bijzonder, waar de stadsbioscopen die de auteursfilm in het hart dragen niet dik gezaaid zijn.

Zie ook :

Lumière doet roep op tot steun van de overheid

Lumière perkt zijn distributieactiviteiten in

Check Also

Ontdek de trailer van ‘Il Pleut Dans La Maison’!

‘Il Pleut Dans La Maison’ is de alom gelauwerde debuutfilm van de Belgische cineaste Paloma …