Nico Leunen, monteur van ‘Home’ en ‘Belgica’, wint Knack Focus Jo Röpcke Award 2016

 

Nico Leunen, monteur en coscenarist van ‘Home’ van zijn eega Fien Troch, wint de Knack Focus Jo Röpcke Award 2016. Hij krijgt de onderscheiding voor ‘de manier waarop hij beeldend verhalen kan vertellen, structureren en ritmeren en voor zijn bemeten visie op cinema buiten de montagekamer’.


‘Home’ en ‘Kid’ van Fien Troch, ‘The Invader’ van Nicolas Provost, ‘Linkeroever’ van Pieter Van Hees, ‘Khadak’ en ‘Altiplano’ van Peter Brosens en Jessica Woodworth, ‘The Broken Circle Breakdown’ en ‘Belgica’ van Felix van Groeningen : Nico Leunen is al jaren een van de drijvende krachten achter de betere Vlaamse film’, aldus Knack Focus- filmcriticus Dave Mestdach.

‘In zijn geval als monteur ook letterlijk. Hij weet hoe je beeldend verhalen moet vertellen, structureren en ritmeren. En hij heeft ook buiten de montagekamer een
bemeten visie op cinema. Leunen is een laureaat van internationale klasse – hij werkte in de States met Ryan Gosling en werd vorig jaar lid van de Amerikaanse Academy – die bewijst dat de Vlaamse film ook achter de schermen heel wat technisch talent rijk is.’

Leunen, die zijn liefde voor cinema naar eigen zeggen mede aan Jo Röpcke te danken heeft, nam de prijs, bovenstaand kunstwerk van Knack Focus-huiscartoonist Karl Meersman, zaterdag in ontvangst op het 43ste Film Fest Gent.
De Jo Röpcke Award, genoemd naar de bekende filmjournalist van de voormalige BRT, wordt sinds 2008 elk jaar uitgereikt door het cultuurmagazine Knack Focus en bekroont een man of vrouw die een verdienstelijke, opmerkelijke en creatieve bijdrage heeft geleverd aan de Vlaamse film. Eerdere laureaten zijn Fien Troch (2008), Felix van Groeningen (2009), Gust Van den Berghe (2010), Nicolas Provost (2011), Nicolas Karakatsanis (2012), Caroline Strubbe (2013), Bas Devos (2014) en Robin Pront (2015).

Zie ook :

Nico Leunen over hoe hij met Ryan Gosling in contact kwam

Nico Leunen heeft een persoonlijke band met Ryan Gosling en Felix Van Groeningen

Nico Leunen over ‘Belgica’

Nico Leunen mag nu meestemmen voor de Oscars

Nico Leunen over Ludo Troch

Nico Leunen vertelt hoe hij verliefd werd op Fien Troch

Fien Troch vertelt hoe ze verliefd werd op Nico

Joaquin Leunen in ‘Home’

Teaser ‘Home’

Chromatics clip ‘Home’

2014 het jaar van Nico Leunen

 

 

Check Also

Titus De Voogdt en Hans Buyse over ‘Zodiac’!

Recent staken Titus De Voogdt (‘King of the Belgians’, ‘The Barefoot Emperor’) en Hans Buyse …