IKL – Raynor Arkenbout over ‘Als Jij Nog Vrij Rondloopt’

Toen Raynor Arkenbout ons liet weten dat hij het ‘hartstikke leuk’ vond om onze vragenlijst in te vullen, wisten we natuurlijk meteen dat we met een Nederlander te maken hadden.  Bleek ook al snel uit zijn antwoorden.  En na even de digitale kanalen bevaren te hebben, kwamen we er snel achter dat Raynor al een apart parcours had afgelegd eer hij als filmstudent aan het RITCS terechtkwam.  Na zijn middelbare school werkte hij achter de schermen bij de Carry Slee-verfilmingen ‘Timboektoe’ en ‘Radeloos’, zo leerden we. En als het internet niet liegt, dan zou hij tussen 2008 en 2009 als belichter gewerkt hebben bij de jeugdserie ‘SpangaS’. In Nederland moet hij zelfs bij een bepaald publiek een bekend gezicht zijn. Van 2010 tot 2012 speelde hij immers de rol van Edwin Bouwhuis in de soap ‘Goede tijden, slechte tijden’, en in de KRO-jeugdserie ‘Vrijland’ vertolkte hij dan weer de rol van Lodewijk Wiersema.  Maar nu is hij regisseur en scenarist.

 

1) Waarom hebt u deze kortfilm gemaakt? Wat wilde u vertellen?

Het is een verhaal die ik heb ontleend uit twee bronnen waarbij mijn eigen opa de belangrijkste is. Hij ging aan het einde van de oorlog, wanneer alleen nog de noordelijke helft van Nederland bezet was, vanuit Amsterdam naar het rurale Friesland omdat er simpelweg te weinig eten was in de hoofdstad toentertijd. Ondertussen verzwakte de greep van de Nazi’s in het gebied en werden ze wanhopiger om nog zoveel mogelijk laatste vijanden van het regime op te pikken. Ik vond dit een perfect strijdtoneel om een romantisch verhaal te vertellen, maar die wel qua toon iets nieuws probeerde te doen. Romantiek in de ogen van een botte Amsterdammer, eentje die geen ‘ik hou van je’ weet te zeggen, maar datzelfde bedoelt als hij zegt ‘dat hij je ter plekke naakt wilt zien’.

Dat gegeven vond ik mooi om te vertellen, dat romantiek niet alleen uit zoetsappigheid voorkomt.

2) Wat is de synopsis/pitch van uw film?
Pieter wordt achterna gezeten door twee Nazi-soldaten. Terwijl hij beseft dat mogelijk zijn laatste uur heeft geslagen, besluit hij een brief te schrijven. De brief is gericht aan Hanna, het Joodse meisje waar hij op verliefd is geworden in een ruraal stukje Nederland dat nog is bezet door de Duitsers. Gebarricadeerd in de schuur waar de twee voor het eerst seks hadden, schrijft hij zijn liefdesbetoog in de hoop dat zij hem daar zal vinden, terwijl de soldaten door de deur proberen te breken.

3) Hoe hebt u uw cast en crew gevonden?
Ik heb gelukkig al heel wat jaren op de set gewerkt in Nederland en kon dus veel vrienden en mede-makers overtuigen om een paar dagen naar Brussel af te reizen om dit te draaien. Daarnaast waren er veel klasgenoten en vrienden die ik op het RITCS heb gemaakt natuurlijk ook aanwezig voor mijn afstudeerfilm, en daar ben ik ze allemaal heel erg dankbaar voor.

4) Hoe bent u er in geslaagd uw film te financieren? (u mag eventueel uw budget vermelden, maar dat hoeft uiteraard niet)
Omdat het mijn afstudeerfilm was, kwam veel materiaal en hulp vanaf het RITCS zelf. Daarnaast hebben zowel ik als de D.O.P. wat extra financiën bijgelegd aangezien we beide wilden dat dit ons beste werk tot nog toe zou worden. Die eigen investering was dus iets waar we niet lang over moesten nadenken, en onze beide ouders ook niet. Die hebben ook mee geïnvesteerd, dus we hebben beide ook erg geluk gehad met behulpzame ouders! Mijn ouders stonden zelfs beide alle dagen erbij op de set, te helpen bij productie en opnameleiding.

5) Waar hebt u gedraaid?
Het grappige is dat de film zich afspeelt in Friesland, een provincie bovenin Nederland, maar aangezien de film vanuit het RITCS werd gemaakt, moest ik deze in Brussel en omstreken draaien. Dit bleek een grote uitdaging, maar het is ons gelukt om alles in de buurt van Brussel te vinden waarmee we met wat slim camerawerk ermee wegkwamen en dat het dezelfde kenmerken heeft als het supervlakke platteland van Friesland!

6) Wat betekent voor u de selectie voor het IKL?
Voor mij was deze selectie één van de belangrijkste om te halen. Ik vind het IKL zelf geweldig om te bezoeken en hun selectie van films is altijd heel erg goed. Dat ik daar dan dus tussen mag staan voelt als een grote eer en een mooi testament op het afsluiten van mijn studeren in België. Daarnaast heb ik ook een jaar in Leuven gewoond, dus het voelt als een thuiswedstrijd winnen zo goed.

7) Is er eerder een film van u geselecteerd voor het festival in Leuven?
De film is ondertussen op vier festivals opgepikt, waaronder ook Austin Film Festival waar hij vorige maand werd vertoond. Dat was ook een grote eer om te behalen.

8) Waarom moeten mensen uw film zien?
Ik hoop omdat het een frisse toon opzoekt waar mensen nu behoefte aan hebben; aan een grote erkenning van gevoeligheid zonder dat dit aanvoelt als melodrama of zoetsappigheid. De film probeert vooral op emotioneel niveau een directe reactie uit te lokken bij het publiek, eentje van compassie en van kracht. Dus het zou mooi zijn als mensen die de film zien er zelf geraakt door worden.

9) Wat is voor u het droomparcours voor uw film? Waar wilt u hem nog vertoond zien?
Voor nu is het IKL een hele mooie mijlpaal dus ik focus mij op dit moment nog hier op, maar uiteraard zou ik het mooi vinden als de film zoveel mogelijk publiek bereikt gaandeweg. Dus wellicht dat hij na zijn festivaltour wel publiekelijk online vertoond gaat worden!

10) Is het maken van een kortfilm een stap in de richting van het langere werk? Of wat is uw uiteindelijke ambitie?
Het is zeker mijn doel en ambitie om naar een langspeelfilm of fictie-serie toe te werken die een groter verhaal kan vertellen. Daarbij heb ik geen haast om daar te geraken, dus ik wil vooral iedere dag bijleren en meer begrijpen van filmmaken en wat het betekent voor de mens om naar films te kijken. Als ik daar de antwoorden op denk te hebben, zou ik het geweldig vinden om een speelfilm te kunnen maken die zijn tijd en plaats in de wereld verdient.

11) Hebt u een site? Een facebookpagina? Zo ja, welke?
www.vimeo.com/raynorarkenbout
https://www.facebook.com/alsjijnogvrijrondloopt/

Check Also

Titus De Voogdt en Hans Buyse over ‘Zodiac’!

Recent staken Titus De Voogdt (‘King of the Belgians’, ‘The Barefoot Emperor’) en Hans Buyse …