46, XX’ van Guido De Craene vindt distributie in Amerika

Vorige week werd op de Berlinale 2017, het jaarlijks filmfestival in Berlijn, een distributiecontract getekend tussen distributeur New World Cinemas en de Vlaamse producent van de langspeelfilm ’46, XX’, dezelfde man die ook de film regisseerde :  Guido De Craene.

 

 

 

 

Daardoor zal de ‘no budget’ filmproductie ’46, XX’ binnenkort te zien zijn op Prime Video, het Video On Demand platform van het Amerikaanse Amazon.com.

Amazon Prime Video heeft zich als doel gesteld de grootste concurrent van Netflix te worden. Het Belgische aanbod op hun videoplatform is vooralsnog beperkt, met als uitschieters ‘Ben X’ en ‘Rundskop’.

De Franstalige film ’46, XX’ van Vlaams regisseur en acteur Guido De Craene kwam in 2015 België uit. Zij het in het alternatieve circuit. Want een echte filmdistributeur kon de film nooit vinden. Niettemin een heel ambitieuze onderneming. Deze ‘no budget’ film werd gedraaid op 35 draaidagen, met een totaal budget van 50 000 Euro. Ondanks de financiële beperkingen, werd de film geselecteerd voor diverse internationale filmfestivals en won hij ook enkele prijzen (o.a. in de US):

– ‘Best Feature Foreign Drama’, Indie gathering Film Festival 20
15
– ‘Best Actress in a Debut Performance’, NYC Independent Film Festival 2015 (voor hoofdrolspeelster Gaëlle Gillis)
– ‘Award of Merit’, Awareness Film Festival Los Angeles, 2015

 

Voor zijn gewaagde en Franstalige film vond Guido De Craene geen gehoor en dus ook geen financiële steun bij het VAF, noch bij de Franstalige tegenhanger. Maar in plaats van de droom op te bergen of zijn project anders te verpakken om eventueel toch financiering te vinden, deed hij het met een naar speelfilmnormen heel klein budget : 50.000. euro, waarvan de helft om de opnamen te bekostigen, de andere helft voor de post-productie. De hoofdrol in ’46, XX’ werd vertolkt door de Luikse debutante Gaëlle Gillis. Verder zijn ook Olivier Bonjour, Marie-Jeanne Maldague, John Flanders, Annick Christiaens, Kevin Van Doorslaer en François Beukelaers in de film te zien. De score van de film bestaat uit muziek van tal van Belgische bands die door een zangeres worden aangevoerd, waaronder The Spectors, I Will,I Swear, Liesa Van der Aa, Neeka en An Pierlé.

Synopsis ’46, XX’:

Een jonge verpleegster gaat door het lint als ze ontdekt dat haar vriend haar heeft bedrogen. Enkele jaren voordien werd Sophie immers verkracht, waardoor hun liefdesleven op een laag pitje stond. Ze verliest haar relatie, woning en job en gebruikt haar lichaam om zich op mannen te wreken. Maar al snel loopt de situatie uit de hand…

 

Op zich kostte de film niet veel, maar als je het uit eigen zak betalen, is 50.000. euro een fortuin. Uit eigen zak, jawel, want voor zijn gewaagde en Franstalige film vond Guido De Craene geen gehoor en dus ook geen financiële steun bij het VAF, noch bij de Franstalige tegenhanger. Maar in plaats van de droom op te bergen of zijn project anders te verpakken om eventueel toch financiering te vinden, deed hij het met een naar speelfilmnormen heel klein budget : 50.000. euro, waarvan de helft om de opnamen te bekostigen, de andere helft voor de post-productie. En toch kon er 35 dagen gefilmd worden in België en Frankrijk.

Check Also

Ontdek de trailer van ‘Il Pleut Dans La Maison’!

‘Il Pleut Dans La Maison’ is de alom gelauwerde debuutfilm van de Belgische cineaste Paloma …