An van. Dienderens ‘Lili’ in competitie op BFI London Film Festival

LONDEN/BRUSSEL, 3 september 2015. ‘Lili’ van An van. Dienderen, met Maaike Neuville, is één van de 12 films die meedingen naar de nieuwe Short Film Award op het 59e BFI London Film Festival (7-18 oktober). Naast ‘Lili’ worden ook de korte Vlaamse films ‘Black’ en ‘Empire’ in Londen getoond. Met de bekendmaking van de kortfilmprogramma’s en -competitie is nu de volledige selectie voor het Festival afgerond.

Nee, maakt u zich geen zorgen. Het puntje achter de ‘van.’ is geen tikfout. Een manier om haar stempel te drukken wellicht. Het staat er al lang. Op haar Facebookpagina is de familienaam van de filmmaakster zonder puntje en met hoofdletter geschreven. Op de website van het BFI London Film Festival begint haar familienaam met een kleine v, maar is er van het puntje geen sprake. Dit uiteraard allemaal terzijde.

De nieuwe kortfilmprijs van het BFI London Film Festival is ter erkenning van films die een zeer eigen cinematografische stijl tonen, en het thema en de inhoud ervan op een zelfzekere, originele wijze behandelen.

In Lili toont van. Dienderen het fenomeen van de “China Girls” die sinds de jaren ’20 van vorige eeuw intensief gebruikt worden in de wereld van de film. Het zijn vrouwen met een perfect kaukasische huid die naast een kleurenkaart worden gefilmd om zo de kleurbalans van de camera op punt te stellen. Lili vertelt het verhaal van één van deze China Girls door middel van found footage, archief- en documentair materiaal te gebruiken. De film bevraagt de traditie van China Girls binnen de context van een samenleving die, volgens antropoloog Michael Taussig, illustratief is voor een chromofobe ongemakkelijkheid ten opzichte van kleur.

Vlaams hoofdproducent van de 11 minuten durende korte film is het in Gent gevestigde Elektrischer Schnellseher. Contour 7 is coproducer.

‘Black’ van Anouck De Clercq werd ook toegevoegd aan het programma korte films. Deze film creëert zijn eigen beeld tijdens het constant opnieuw projecteren ervan. Het is een ode aan, en tevens ook een voorbeeld van een steeds uitzonderlijker wordende cinematografische ervaring, het donkere van een filmzaal tijdens de projectie van een 35mm kopie.

Deze 5 minuten durende film werd geproduceerd door Marie Logie voor het Auguste Orts collectief, en is een onderdeel van een onderzoeksproject van De Clerq dat mede door de Universiteit van Gent wordt gefinancierd.

Eerder werd al bekend dat ‘Empire’ van Kristof Hoornaert voor het kortfilmprogramma van Londen werd geselecteerd. Het is een portret van een familie in onze moderne samenleving. De hoofdrollen zijn voor Ina Geerts (‘De behandeling’) en Kris Cuppens (‘Spitsbroers’), producent is Wim Vanacker van Sireal Films. ‘Empire’ ging deze week in wereldpremière op het Wereldfilmfestival van Montréal.

‘Lili’, ‘Black’ en ‘Empire’ konden allen rekenen op steun van het VAF.

Eerder was al bekend gemaakt dat ‘Lucifer’ van Gust van den Berghe, ‘Couple in a hole’ van Tom Geens en ‘Le tout nouveau testament’ van Jaco Van Dormael ook op het Londense Film Festival ten zien zouden zijn.

Check Also

Luc Vrydaghs over ‘Thank God For The Gift’!

In zijn documentairefilm ‘Thank God For The Gift’ gunt Luc Vrydaghs ons via een geweldige …