Christophe Van Rompaey strikt Franse ster Alexandra Lamy

Vlaamse acteurs worden alsmaar meer gesignaleerd in niet-Vlaamse en buitenlandse films, en andersom durven mensen die elders iets betekenen ook al vlugger eens meewerken aan een film van een Vlaamse regisseur.  Vanja D’Alcantara is momenteel in Frankrijk en Japan aan het draaien met Isabelle Carré, Christophe Van Rompaey begint vandaag in Oostende aan de opnamen van ‘Vincent en het einde van de wereld’.  Een film waarin naast Barbara Sarafian, Geert Van Rampelberg, Kimke Desart (‘Lost Persons Area’, ‘I’m the Same, I’m An Other’) en Spencer Bogaert (‘Labyrinthus’) ook de Franse actrice Alexandra Lamy te zien is.  In Frankrijk is de dame echt een ster.  Dat ze toezegde om de film van Van Rompaey te doen, heeft ongetwijfeld te maken met het succes destijds van ‘Aanrijding in Moscou’, een film waarmee Van Rompaey succes oogstte op het Festival van Cannes. En niet alleen hij. ‘Aanrijding in Moscou’ was ook al geschreven door Jean-Claude Van Rijckeghem en geproduceerd door A Private View.

Producer-scenarist Van Rijckeghem is alvast bijzonder opgetogen over haar aanwezigheid.  “De dame is zelf zeer enthousiast. We zijn haar onlangs nog gaan bekijken tijdens een theaterstuk waarmee ze optrad in Orleans en toen pas zagen we hoe groot ze is. Ze is echt een ster in Frankrijk.” Als wij haar bio overlopen, valt ons vooral op dat ze tot 2013 getrouwd was met Jean Dujardin, de ster van het met Oscars overladen ‘The Artist’.  Enkele films waarin ze te zien was : ‘Brice de Nice’ van James Huth, ‘Ricky’ van François Ozon en ‘De toutes nos forces’ van Nils Tavernier.

Ook de jonge Vlaamse acteurs Kimke Desart en Spencer Bogaert maken deel uit van de cast.  Jean-Claude Van Rijckeghem is heel opgetogen over wat hij van hen zag tijdens de repetities.  “Je ziet ze elke dag groeien tijdens de repetities.”  Geert Van Rampelberg was er ook bij tijdens de repetities en houdt er ook alleen maar een heerlijk gevoel aan over. “Het script is geweldig, de tegenspelers zijn dat ook en ik sta elke keer weer versteld van de snelheid waarmee Jean-Claude Van Rijckeghem werkt.  Zit je tijdens de repetities te zoeken of ben je met elkaar aan het praten over bepaalde wendingen in het script, dan merk je even later in een nieuwe versie van het script dat Jean-Claude daar iets mee gedaan heeft. Ongelooflijk wat een oor voor dialoog hij heeft en wat een pen.”

De film moet een komedie worden en vertelt het verhaal van een 17-jarige jongeman die van plan is zich van het leven te beroven als protest tegen de opwarming van de aarde. Het wordt een roadmovie.

Vandaag wordt er met de opnamen gestart in Oostende.  Er wordt ook gedraaid in Gent en dan gaat het richting Frankrijk. Eerst Parijs en dan naar het Zuiden toe.

“Maar draaien in Parijs is er sinds de aanslagen niet eenvoudiger op geworden,” zegt producer Dries Phlypo.  “Scènes waarbij politieagenten betrokken zijn, mogen momenteel niet meer gefilmd worden in Parijs.  Voor dergelijke scènes moeten wij naar Marseille uitwijken.  Maar goed, het is een roadmovie, we gaan sowieso richting het Zuiden, dus hebben we dat ook ingepland.”

De opnamen zullen 37 dagen duren.  Er wordt op meer dan 80 locaties gefilmd. “Wat heel veel is,” beklemtoont Van Rijckeghem. “En zeggen dat ik me altijd probeer te beperken qua locaties. Mijn verhalen spelen zich vaak in heel weinig verschillende ruimtes af.” Denk terug aan ‘Aanrijding in Moscou’ en je ziet inderdaad niet veel meer dan Ledeberg. Hoewel, Van Rijckeghem staat ook op de aftiteling van ‘Kruistocht in spijkerbroek’.  Maar even goed, en daar heeft hij een punt, was hij verantwoordelijk voor ‘Brasserie Romantiek’ en ‘Trouw met mij’.

David Williamson

De man achter de camera is David Williamson, de jonge D.O.P. die eerder alle kortfilms van Gilles Coulier draaide, maar in korte tijd furore aan het maken. Hij zorgde voor de prachtige beelden in ‘I’m the Same, I’m an Other’ van Caroline Strubbe en ook voor de film ‘Melody’ van Bernard Bellefroid, nu uit in de bioscoop, verzorgde hij de fotografie.

Maar eerst dus ‘Vincent en het einde van de wereld’, gebaseerd op een script dat geschreven werd door Jean-Claude Van Rijckeghem die de film ook produceert samen met zijn productiepartner Dries Phlypo en hun firma ‘A Private View’. Er is ook een Franse coproducent, Les Films de la Croisade.  De film heeft ook al een distributeur in Frankrijk en er is eveneens al een salesagency dat de film in de rest van de wereld zal verkopen. ‘Vincent en het einde van de wereld’ krijgen we volgend jaar bij ons in de bioscoop te zien.

Check Also

Luc Vrydaghs over ‘Thank God For The Gift’!

In zijn documentairefilm ‘Thank God For The Gift’ gunt Luc Vrydaghs ons via een geweldige …