Home / Nieuws / Varia / Cinemauitbaters en filmverdelers gematigd enthousiast na licht stijgende bezoekersaantallen in 2017

Cinemauitbaters en filmverdelers gematigd enthousiast na licht stijgende bezoekersaantallen in 2017

De Belgische bioscoopsector heeft een goed jaar achter de rug. Het aantal bioscoopbezoekers kende een lichte stijging in 2017 (+0,76 %), terwijl het in 2016 nog daalde met 8 %. Afgelopen jaar gingen er in totaal 19.555.375 personen naar de bioscoop (in vergelijking met 19.408.138 het jaar ervoor), wat resulteert in een omzet van meer dan 161 miljoen €. De cijfers werden verzameld en vandaag bekendgemaakt door Cinedata, die de marktcijfers beheert, FCB (de Federatie van Cinema’s) en de VFDB (Vereniging van Filmdistributeurs). Die cijfers zijn voor de sector een reden voor gematigd enthousiasme. Al heeft de Belgische film minder reden om te vieren. 

Bron : FCB

Pieter Swaelens van de Vereniging van Filmdistributeurs (VFDB), zag vooral dat het herstel van eind 2016 zich heeft doorgezet in 2017 en had daar meteen een verklaring voor : “De groei is te danken aan investeringen van bioscoopuitbaters in de kwaliteit van de zalen, en in een bioscoopervaring aangepast aan de verwachtingen van het publiek, aangetrokken door zowel spektakel- als art-films, die op een vernieuwende manier in de markt gezet worden. Steeds meer bioscoopbezoekers gaan voor de ‘augmented experience’ in de bioscoop, wat de hogere inkomsten mee verklaart.”

“De Belgische bioscoopuitbaters blijven investeren in een unieke filmbeleving. De bioscoopzalen worden gemoderniseerd en de projectie- en geluidsapparatuur wordt steeds moderner en beter, zowel voor bioscopen met IMAX 3D-zalen, ‘4DX’, VIP rooms etc. als voor Arthouse bioscopen,” preciseert Thierry Laermans, Secretaris-Generaal van FCB.

Uit de verklaringen van de heren Laermans en Swaelens mogen we afleiden dat het bioscooppubliek vooral voor spektakel en evenementen gaat.  Of zoals Pieter Swaelens het zegt : ‘Voor de ‘augmented experience’.’ Die toegevoegde of grotere ervaring is dan vooral in actie, animatie en avontuur te vinden, zo blijkt uit de cijfers. Of om nog een ‘a’ toe te voegen aan die 3 a’s : Amerikaanse cinema.

Bron : CINEDATA/VFDB

De top-10 van best bekeken films in de Belgische bioscopen in 2017 bestaat volledig uit Amerikaanse titels. Eén Vlaamse titel zou zonder enige twijfel die top-10 lijst gehaald hebben, was de film iets vroeger uitgekomen : ‘FC De Kampioenen 3 : Forever’.  De film zit nu aan 585.000. verkochte tickets. Sinds 1 maart speelt hij ook in het circuit van de culturele sector.  De kans bestaat dus nog dat hij de kaap van de 600.000. haalt.

vlnr Thierry Laermans, Alexander Decroo, Olivier Tombeur en Pieter Swaelens

Vice-premier Alexander Decroo was de gelukkige die de ‘Belgian Big Screen Award’, de jaarlijkse prijs voor de meest bezochte bioscoopfilm, mocht uitreiken aan Olivier Tombeur van The Walt Disney Company voor ‘Beauty and the Beast’.  Hij zei dat “de samenwerking met lokaal talent voor onze Vlaams gesproken versies heel belangrijk is.  Ook de investeringen die de exploitanten doen in de nieuwe bioscooptechnologieën zorgen ervoor dat de Belgische bioscoopbezoekers onze films in de meest optimale omstandigheden kunnen ervaren.”

De Belgische film verliest terrein

Het aantal Belgische films steeg opnieuw (van 34 naar 45). De omzet bleef nagenoeg gelijk (13,6 miljoen €). Met 164 films (31%) vertegenwoordigen de Amerikaanse films opnieuw meer dan driekwart (76%) van de totale ticketverkoop. Slechts 13% van de omzet wordt gegenereerd door films uit de EU, hoewel ze in aantal bijna de helft (47%) van de uitgebrachte films vertegenwoordigen. Wat de Belgische film betreft zijn die cijfers geen goed nieuws.  Wel goed dat er meer films worden gemaakt, maar gemiddeld lokt de Belgische film dus een stuk minder toeschouwers per film. En dat is dan weer geen goed nieuws.

Bron : CINEDATA/VFDB

 

Ook opvallend is dat er in die top-10 van de Belgische film, buiten ‘Bigfoot Junior’, geen enkele Franstalige titel te noteren valt.  En ‘Bigfoot Junior’ is in zowel Vlaamse als Franstalige versie in de bioscopen uitgekomen.  Toen een aanwezige vroeg naar de meest populaire Franstalige titel, kon niemand van de organisatie meteen een antwoord verzinnen.  Tinne Bral van Imagine riep vanuit de zaal dat die eer voor ‘Noces’ was weggelegd. Eva De Schryver van Belgian Entertainment wist ons te vertellen dat 41.037 mensen naar de film van Stephan Streker waren gaan kijken. En dat de film daarmee op de 14de plaats staat in de lijst van de meest bekeken Belgische films.

 

Bron : CINEDATA/VFDB

De vele kleinere Vlaamse auteursfilms komen niet in top-10 lijstjes voort. Sommige van die films hebben het al moeilijk om een zaal te vinden, laat staan toeschouwers.  Maar op dat vlak is er weer hoop.  Zoals we nog mochten afleiden uit een recent Facebook-bericht van de mensen van Cinema ZED : De sector van de onafhankelijke bioscopen kent de laatste jaren een sterke heropleving. Al enkele jaren op rij verdwijnen er geen filmzalen meer, maar komen er terug nieuwe bij. Na de extra zaal voor Cinema Lumière (Brugge), de opening van White Cinema (Brussel), 2 nieuwe zalen voor Cinema ZED (Leuven), de opening van een filmzaal in De Studio (Antwerpen) en de bekendmaking van de plannen voor de bouw van 3 nieuwe zalen in Mechelen begin 2019, opent in Brussel Cinema Palace , met 4 gloednieuwe zalen. Viva de cinema!

Er werd ook al vooruit gekeken tijdens de presentatie. En daarbij kregen de aanwezigen alweer veelal Amerikaanse titels te zien en een handvol Franse, terwijl er voor grote bezoekersaantallen voor Vlaamse films vooral naar ‘Niet schieten’ van Stijn Coninx gekeken en naar ‘De Collega’s’ van Jan Verheyen.

Leve de Fransen en de Ieren

We kregen ook nog mee dat de Belg best wel een enthousiaste bioscoopganger is. Het gemiddelde bioscoopbezoek per persoon (per capita) van onze bevolking is nu bijna 2 keer per jaar (1,9 gemiddeld), wat boven het Europees gemiddelde ligt (van 1,6). De gemiddelde prijs per ticket van 8,23 € is lager dan in de buurlanden (8,70 €).  De Fransen en de Ieren zijn de Europeanen die hun films het liefst in de bioscoop consumeren. Zij gaan gemiddeld 3,3 keer per jaar een film op het grote scherm zien.

Bekijk ook

Cinema Zuid en Cinematek vieren Hugo Claus

Op 19 maart is het tien jaar geleden dat Hugo Claus ons verliet.  De tijd …