Dit zijn de Vlaamse films die we dit jaar kunnen verwachten

Wie af en toe in Gent komt zal al wel gemerkt hebben dat je rond de kerk van Sint-Jacobs af en toe moet omlopen:  Felix Van Groeningen is zijn nieuwste film ’Belgica’ aan het draaien. En in de buurt van het Sportpaleis kan je Kevin Janssens, Jeroen Perceval en Veerle Baetens tegenwoordig bezig zien. Zij zijn ‘D’Ardennen’ aan het draaien, onder leiding van de jonge regisseur Robin Pront. En Filip Peeters begint straks aan de opnamen van zijn ‘Mannenharten’.  Ja, er wordt weer hard gewerkt om van 2015 een mooi Vlaams filmjaar te maken. Het enige wat jij nog moet doen is een keuze maken. Of ga je ze allemaal zien?

 

Voor de zomer

 

Het jaar is nog maar goed begonnen en we hebben er al een Vlaamse release op zitten. De Gentse regisseur Kadir Balci trakteerde ons op zijn tweede langspeelfilm: ‘Trouw met mij!’. Het huwelijk van turnleraar Jurgen (Dries Desutter) en de Turkse Sibel (Sirin Zahed) is een hilarisch en tegelijk tragisch feest.

Op 18 februari komt ‘Lucifer’ overgevlogen, de derde film van Gust Van Den Berghe. Het is het slot van zijn trilogie (na ‘En waar de sterre bleef stille staan’ en ‘Blue Bird’) en is gebaseerd op het gelijknamige theaterstuk van Joost Van den Vondel. De opstandige engel Lucifer belandt in zijn val van de hemel naar de hel in het aards paradijs, in dit geval een dorpje in Mexico. Daar verandert hij dingen en toont hij aan dat goed en kwaad heel dicht bij elkaar kunnen liggen.

Ook met een L en ook een ongewone en gedurfde film is ‘Liebling’, een film van theatercollectief Het Zesde Bedrijf, gebaseerd op het gelijknamig theaterstuk van Jeroen Perceval. Steve Aernouts en Ellen Schoenaerts spelen een passioneel koppel dat op reis gaat naar de Provence. Een ander koppel komt op bezoek. En dan krijg je een gevaarlijke cocktail van “luiheid, jaloezie, hoogmoed, wraak, drugs, seks, hoogmoed, no budget, no bullshit”, zoals ze het in de trailer aankondigen. Producent Bart Van Langendonck zorgt ervoor dat we ‘Liebling’ in het voorjaar in de bioscopen kunnen gaan bekijken.

‘Liebling’

Nog een film voor het art-circuit is  ‘N: The Madness of Reason’ van Peter Krüger waarin hij op een eigenzinnige manier een portret schetst van Fransman Raymond Borremans en diens bevindingen en ontdekkingen vermengt met zijn biografische gegevens. Borremans verliet Europa midden vorige eeuw en trok naar de Ivoorkust om de wereld daar voor het eerst in een encyclopedie te gieten. Maar overleed toen hij aan de letter N gekomen was.  De poëtische teksten in de film zijn van de hand van schrijver Ben Okri. De film van Peter Krüger komt uit op 11 maart.

‘N – the madness of reason’

Wat we ook nog voor de zomer zouden moeten te zien krijgen is de komedie die gebaseerd is op het tv-programmaFoute Vrienden’.  Het soort film dat vast voor veel stoere praat zal zorgen op café.  De film komt uit op 1 april.  Grappig, maar geen aprilgrap.

‘Foute Vrienden’

 

Over cafés gesproken. Ook ‘Café Derby’, het langspeelfilmdebuut van Lenny Van Wesemael, zou nog voor de zomer moeten uitkomen. Al is dat geen zekerheid. De film stond aanvankelijk gepland voor maart, maar filmverdeler KFD haalde de titel voorlopig van de lijst, officieel omdat de film niet op tijd klaar kan zijn.  Kan natuurlijk.  Lady Linn was in december nog de muziek voor de film aan het opnemen. Even goed zou het kunnen dat de makers eerst op een buitenlands festival gaan mikken of dat ze nog aan de film gaan sleutelen.  Afwachten.  Wat we wel al weten is dat Van Wesemael voor het verhaal terugblikt op haar eigen leven en haar eigen jeugd. Ze spoelt terug naar het tijdstip waarop Paus Johannes Paulus naar de luchthaven van Sint-Denijs-Westrem kwam om er een openluchtmis op te voeren. Het personage van Wim Opbrouck verhuist speciaal met zijn gezin naar een café in de buurt van die luchthaven, ervan overtuigd dat hij zijn grote slag zal slaan. Zijn echtgenote in de film is de Nederlandse actrice Monic Hendrickx.  Ook Jan Decleir, Geert Van Rampelberg en Ben Segers zullen te zien zijn in ‘Café Derby’.

 

 

Belgen op vakantie

 

‘La résistance de l’air’

De vakantie begint pas in juli, maar sommige acteurs van bij ons kunnen niet zo lang wachten om er op uit te trekken. Of ze zijn al naar het buitenland geweest.

 

 

Vanaf februari tot aan de zomer zien we onze Vlaamse acteurs in tal van internationale films.  Straf toch hé. Enkele jaren geleden was een Vlaamse acteur die de grens overstak nog voorpaginanieuws. Nu kunnen we hele kranten vullen met acteurs van bij ons die in films te zien zijn die niet van bij ons zijn. Zo is Sam Louwyck een imker die Italiaans spreekt, in Italië woont en Italiaanse kinderen heeft in ‘Le Meraviglie’, de film waarin ook Monica Bellucci speelt en die op het recentste filmfestival van Cannes goed was voor de Prijs van de jury.

De ploeg van ‘Le Meraviglie’ in Cannes, met Sam Louwyck tweede van rechts.

 

Sam Louwyck zit tegenwoordig in zoveel buitenlandse producties dat we binnenkort nog eens een apart artikel gaan besteden aan al zijn buitenlandse exploten. En Koen De Graeve speelt in de Nederlandse film ‘Onder het Hart’ (Nicole van Kilsdonk) een gescheiden huisdokter die ziek wordt, en de relaties in zijn omgeving daardoor in de war stuurt. Koen De Graeve speelt ook nog in een andere Nederlandse film, de jeugdfilm ‘Het leven volgens Nino‘ van een andere vrouwelijke regisseur Simone Van Dusseldorp.  Wat Gène Bervoets precies uitvoert als Van Ginneken in ‘Michiel De Ruyter’, een Nederlands historische piratenfilm over een zeeheld uit de Nederlandse geschiedenisboeken, is ons nog niet bekend, maar Bervoets ligt al langer goed in de Nederlandse markt.  Hij zit ook weer in de nieuwste van de Nederlander Alex Van Warmerdam (‘Borgman’), ‘Shneider Vs Bax’, een film die pas in het najaar uitkomt en waarin Tom Dewispelaere de hoofdrol speelt.

Jan Decleir op de set van ‘De Surprise’ met Mike Van Diem

Jan Decleir is natuurlijk al jaren een wereldster.  Hij zal te zien zijn in de Duitse film ‘Ich und Kaminski’ van Wolfgang Becker, de regisseur van ‘Goodbye Lenin’.  Daniel Brühl speelt in Beckers nieuwste film weer de hoofdrol.  Ook Viviane Demuynck heeft een rolletje in die film.  Decleir zal ook te zien zijn in  ‘De Surprise’ van Mike Van Diem, die eindelijk nog eens een langspeelfilm aflevert, sinds hij met ‘Karakter’ (waarin Decleir de hoofdrol speelde) een Oscar won.

‘Boy 7’

Ook Ella-June Henrard, het meisje dat op jonge leeftijd schitterde in de film ‘Bo’ van Hans Herbots,  zit in een Nederlandse film (‘Boy 7’), terwijl Wim Opbrouck naar Frankrijk trekt om er bergen te verzetten in het ook al Nederlandse ‘Ventoux’.  Johan Heldenbergh zit ook in Frankrijk, maar dan wel in een Franse film noir  ‘La résistance de l’air’. Regisseur is debutant Fred Grivois en naast Johan Heldenbergh zien we gerenommeerde acteurs als Reda Kateb (‘Un prophète’) en Ludivine Sagnier (‘Swimming Pool’).

‘La Tierra Roja’

Geert Van Rampelberg gaat voor het Belgisch-Argentijnse ‘La Tierra Roja’ (Diego Martínez Vignatti) bomen vellen in het tropisch regenwoud. Hij leert een vrouw kennen, die hem laat inzien dat hij voor een vernietigende multinational werkt. Matthias Schoenaerts zien we in de maand april in ‘Suite Française’ (Saul Dibb), waarin hij een Duitse soldaat speelt die tijdens de Tweede Wereldoorlog een romance begint met een Franse schone, zij het dat ze Engels spreekt en in de huid zit van Michelle Williams.  En ze mag Kristin Scott Thomas haar schoonmoeder noemen.  ‘Far from the Madding Crowd’ (Thomas Vinterberg) is gebaseerd op het gelijknamige boek van Tom Hardy en gaat eveneens over vernietigende liefde. Het personage van Schoenaerts is namelijk niet de enige die het hart van de mooie vrijgevochten boerin, gespeeld door Carey Mulligan, wil veroveren.  Tom Audenaert, die het nog in het Frans deed aan de zijde van ‘Les Rayures du Zèbre’, mag nu zijn beste Engels bovenhalen in ‘Moonwalkers’, een film met Rupert Grint. En we mogen uiteraard Veerle Baetens niet vergeten die in het Frans debuteert in ‘Un début prometteur’ van Emma Luchini.

‘Un début prometteur’

In april 2015 starten de opnames van de Nederlandse en ook een beetje Belgische bioscoopfilm ‘Keet & Koen en de speurtocht naar Bassie & Adriaan’ die in september al uitkomt.  Nathalie Meskens, Günther Lesage en Ben Segers vertolken, naast de Nederlandse Janouk Kelderman (Keet) en Job Bovelander (Koen), eveneens een belangrijke rol.

Zomerfilms

Met ‘Paradise Trips’ van Raf Reyntjens kan de zomer dan beginnen. Buschauffeur Mario (Gene Bervoets) vervoert al heel zijn leven gepensioneerden naar warme bestemmingen. Wanneer hij zelf bijna op pensioen kan gaan moet hij een groep alternatievelingen naar een festival in Kroatië brengen. Een trip die anders wordt, en die hem dichter bij zichzelf brengt.

 

‘Paradise Trips’

En tijdens de zomer brengt KFD dan ook ‘Galloping Mind’ van Wim Vandekeybus uit.  U fronst misschien de wenkbrauwen. Wij hadden diezelfde reactie toen producent Bart Van Langendonck ons zei dat hij zijn film, die toch wat arty aanvoelt, in de grote vakantie uitbrengt.  ‘Arty?’, zei Bart.  ‘Dit is niet de Wim van de dansvoorstellingen.  ‘Galloping Mind’ wordt een film voor een groot publiek.’ Zo zie je maar.

 

Najaarsmix

Het najaar is nog nooit zo druk geweest wat Vlaamse films betreft.  Het zit werkelijk volgepakt. Het begint al in september.  De animatiefilm ‘Cafard’ zal u er nogmaals aan herinneren dat honderd jaar geleden is de eerste wereldoorlog uitbrak. Het is een drama over worstelkampioen Jean, zijn coach Victor en dochter Mimi, dat u van Oostende naar de andere kant van de wereld brengt, en terug. Een film van Jan Bultheel, met de stemmen van onder andere Wim Willaert en Sebastien Dewaele, die u kan kennen als de West-Vlaams broers uit de reeks ‘Eigen Kweek’.

 

Lukas Bossuyt brengt zijn langspeeldebuut ‘Alles Voor Lena’ uit, dat nu net herdoopt is tot ‘Terug naar morgen’. De film vertelt het verhaal van Viktor, een jonge, briljante professor die een manier vindt om de tijd te manipuleren. Nu kan hij eindelijk de tijd veranderen en zijn geliefde Lena redden. Maar zoals Viktor snel ontdekt, verander je het verleden niet zonder risico. In de cast verschillende bekende gezichten, zoals die van Koen De Graeve, Matteo Simoni en Robrecht Vanden Thoren.

 

‘Terug naar Morgen’

Ons zou het niet verwonderen mocht ‘Terug naar morgen’ de openingsfilm worden van het Filmfestival van Oostende, terwijl we zelfs geld zouden durven inzetten op de kansen van ‘Belgica’ om het Film Fest Gent te openen.

‘Belgica’

 

 

‘Belgica’ is immers de nieuwste film van Felix Van Groeningen, die gepland is voor een release op 14 oktober. Twee broers, Jo en Frank, maken van een bruin café de nieuwe place to be. Maar natuurlijk heeft dit succesverhaal ook een keerzijde. Inspiratie vond Van Groeningen bij het Gents café Charlatan, dat ooit werd opgestart door zijn vader Jo. Stef Aerts en Tom Vermeir spelen de twee broers en ook de partner van Felix, Charlotte Vandermeersch, is in de film te zien. Ruben Impens staat weer achter de camera, de montage is van Nico Leunen en de muziek komt net als destijds bij ‘Steve & Sky’ van de Soulwax-broertjes Stephen en David Dewaele.

 

Een andere film over twee broers waar ongetwijfeld velen naar uitkijken, is ‘Broer’, de nieuwe film van Geoffrey Enthoven, de regisseur van onder andere ‘Hasta la Vista’ en ‘Halfweg’.  Daarin zien we Koen De Bouw samen met Titus De Voogdt naar Ierland trekken. Aanvankelijk zouden ze naar Canada trekken en zou de film ‘Winnipeg’ heten.  De film vertelt het verhaal van Grace, een rijke Ierse madam, die haar liefdesaffaire van 20 jaar geleden van onder het stof wil halen. Michel, haar minnaar van toen, is ondertussen overleden. Maar diens broer Mark zal zich voordoen als Michel, want hij ruikt geld en wil nog wraak nemen op zijn broer. Grace heeft echter ook haar verborgen agenda. Zeer benieuwd hoe dit afloopt.

‘Broer’

En dan is er nog ‘Lee & Cindy C’ van Stany Crets, waarin een grungerocker uit een matige garageband een bekende schlagerzangeres ontmoet die aan een comeback toe is. Lee wordt gespeeld door ‘Thuis’-acteur Bert Verbeke en Cindy C door Ann Van den Broeck, musicalactrice en vriendin van Crets.

‘Lee & Cindy C.’

 

Het wordt drummen voor de filmdistributeurs om een plaatsje te vinden in de releaselijsten voor hun Vlaamse films. Zo zou ‘Mannenharten’ bijvoorbeeld ook nog in november uitkomen.  Je weet wel, die film van Filip Peeters, waarvan binnenkort de opnamen beginnen.  En waar moet ‘Black’ uiteindelijk terechtkomen?  Je weet wel, de nieuwste van Adil El Arbi en Bilall Fallah.  Ook een film waar wij zeer naar uitkijken.  Zeer erg Belgisch ook, maar niet zo Vlaams.  Want alle dialogen zijn in het Frans.  Eerst was er nog sprake van een release in het voorjaar, maar misschien mikken de makers van ‘Image’ voor hun tweede film eerst wel op een groot festival. Want voorlopig staat ‘Black’ nog niet vastgepind op een bepaalde datum.

 

 

 

 

 ‘Slimste Mens ter Wereld’ Adil el Arbi en Bilall Fallah baseerden zich voor hun tweede filmop de boeken ‘Black’ en ‘Back’ van jeugdauteur Dirk Bracke. Het vijftienjarig meisje Mavela, zwart en lid van de bende “Black Bronx”, wordt verliefd op een Marokkaanse jongen uit de rivaliserende gang “1080”. Kiest ze voor de verboden liefde of voor loyaliteit aan haar jeugdbende? Het antwoord zien we dus later dit jaar in de bioscoop.

Of ‘Eau Zoo’ van Emilie Verhamme nog een bioscooprelease krijgt, kunnen we momenteel niet zeggen. We hopen alvast van wel.  Want haar film, die in oktober op het Film Fest Gent, in première ging, verdient het wel. ‘Eau Zoo’ gaat over twee adolescenten die willen ontsnappen van het eiland waar ze opgegroeid zijn en waar de mensen heel vreemde gewoonten hebben.

Het grootste Vlaamse geweld wordt voor het laatst bewaard. Want dan komen twee Vlaamse zwaargewichten tegen elkaar uit.  ‘Safety First The Movie’ van Tim Van Aelst neemt het op tegen de tweede ‘Kampioenen’-film, die dit keer gedraaid wordt door  Jan Verheyen.  Dat beide film kaskrakers worden, is nu al een zekerheid. Ook al moeten de opnamen ervan nog beginnen.  En dat ze mekaar pijn gaan doen, door allebei in de maand december uit te komen, dat is ook een zekerheid.  Goed dat er veel Vlaamse films zijn, nu alleen maar hopen dat het niet te veel van het goeie wordt.

 

Een mogelijke vergetelheid of datumwijziging geven we u graag later mee. Nu vooral veel kijkplezier!

 

Check Also

Luc Vrydaghs over ‘Thank God For The Gift’!

In zijn documentairefilm ‘Thank God For The Gift’ gunt Luc Vrydaghs ons via een geweldige …