Drukke tijden in het verschiet voor Christophe Van Rompaey

Enkele weken geleden was het groot nieuws in de Vlaamse media : Christophe Van Rompaey zal ‘De Engelenmaker’, de beroemde bestseller van Stefan Brijs, verfilmen.  Een bericht dat volgens Christophe Van Rompaey een beetje voorbarig de wereld is ingestuurd door uitgeverij Atlas. Niet dat het bericht niet klopt, maar de plannen staan nog in hun kinderschoenen.

 

Ook al kon ook de auteur niet wachten om zijn enthousiasme uit te schreeuwen.  In het persbericht zei hij : “’De Engelenmaker’ en zijn hoofdpersonage Victor Hoppe hebben al vele filmmakers aan het dromen gebracht.  In het duo Vandevorst – Van Rompaey heb ik zeer bekwame en gedreven mensen gevonden in wie ik het volste vertrouwen heb dat zij een film zullen maken die de kijkers evenzeer zal verwonderen als de lezers van mijn boek.” En Van Rompaey is niet de eerste regisseur die plannen heeft om de roman van Brijs te verfilmen.  In 2006 verwierf Rudi Van den Bossche, de regisseur die eerder de literaire film ‘Olivetti ‘82’ draaide, ook al de filmrechten op het boek, en kreeg hij ook al scenariosteun van het VAF. Maar Van den Bossche slaagde er niet in om de productie van de grond te krijgen.

EEN BEETJE GEDULD GRAAG

Van Rompaey : “Dat nieuws is veel te vlug bekend gemaakt.  Ik kreeg nu natuurlijk al de helft van acterend Vlaanderen in mijn mailbox, want al die mensen dachten dat wij binnenkort gingen draaien. Maar wij beginnen nu nog maar pas na te denken over hoe we het hele project kunnen aanpakken.  We hebben nog een heel parcours af te leggen.  De eigenlijke opnamen zullen ten vroegste binnen 2 of 3 jaar van start gaan. Het is geen eenvoudige film natuurlijk.  Maar ik ben wel heel blij dat we die rechten hebben, want er waren meer kapers op de kust.”

 

Die rechten zaten eerder bij Rudi Van den Bossche.

 

Van Rompaey : “Ja, maar ze hebben de financiering niet rond gekregen. Ik moet nog eens informeren wat precies de problemen waren. Het is hem in ieder geval niet gelukt om het project van de grond te krijgen en op het moment dat de rechten weer vrij kwamen, waren er heel veel gegadigden.  Ook uit het buitenland. Alle geïnteresseerden zijn vervolgens op audiëntie geweest bij de schrijver, en hij heeft uiteindelijk gekozen voor ons. En daar ben ik heel blij om.”

 

En wie zijn ‘ons’?

 

Van Rompaey : “De hoofdproducent is dezelfde als bij ‘Lena’, Els Vandevorst van de Nederlandse productiefirma N279 Entertainment.  In België zal Nino Lombardo van Prime Time als co-producent fungeren.”

 

Wordt het dan een Nederlandse film?

 

Van Rompaey : “Nee, in onze ogen is het een zeer gelijkwaardige en organische coproductie.  Alleen zullen de fondsen dat niet zo zien.  We zullen ook nog een Duitse partner zoeken, omdat de film zich ook echt op het drielandenpunt afspeelt.  Het is niet dat we er een Nederlandse of een Duitse acteur bij moeten nemen, omdat de financiering uit die landen komt. Nee, het verhaal speelt zich in die drie landen af.  Eigenlijk is het een natuurlijke coproductie.”

Dus geen Europudding?

 

Van Rompaey : “Neen, absoluut niet.  Ik heb nog nooit iemand tegengekomen die het boek niet goed vindt of interessant.  Ik lees zelf veel te weinig boeken omdat ik heel erg bezig ben met film en muziek, maar dat is een boek dat me door zoveel mensen is aangeraden geweest, dat ik het niet kon negeren.  En het succes van het boek is lang niet beperkt gebleven tot België. Het boek is in 15 talen vertaald. Wat natuurlijk de kansen op een internationale financiering alleen maar doet toenemen.”

 

Momenteel ben je bezig met de tv-serie ‘De Zuidflank’. Maar heb je nog andere filmplannen voor je aan ‘De Engelenmaker’ begint?

 

Van Rompaey : “Wel, ik ben momenteel ook aan het spreken met A Private View, de productiemaatschappij waarmee ik ‘Aanrijding in Moscou’ gedraaid heb, om een film waar we al vijf jaar over praten eindelijk te gaan draaien.  Dat zou volgend jaar gebeuren.”

 

En welke film is dat ook alweer?  Want je naam is al aan zoveel verschillende projecten gekoppeld geweest…?

 

Van Rompaey : “De film heet ‘Vincent en het Einde van de Wereld’. Het is een soort roadmovie die begint bij ons en eindigt in het Zuiden van Frankrijk. Het is een coproductie met Frankrijk. Vandaar dat het een tijdje duurde om de financiering rond te krijgen.”

 

Wat wordt het : ‘Hasta La Vista 2’?

 

Van Rompaey : “O, maar we waren al met dat project bezig nog voor er sprake was van ‘Hasta La Vista’.  Maar de enige gelijkenis tussen de twee films is dat het om twee verhalen gaat waarin gereisd wordt.”

 

Maar er wordt ook Gents in gesproken?

 

Van Rompaey : “Ja, Gents en ook Frans. Dat is inderdaad nog een gelijkenis.”

 

Nog nieuws?

 

Van Rompaey : “Ik kan niet meteen aan iets denken (lacht).”

 

 

 

 

 

Check Also

Luc Vrydaghs over ‘Thank God For The Gift’!

In zijn documentairefilm ‘Thank God For The Gift’ gunt Luc Vrydaghs ons via een geweldige …