Charlotte Rampling komt volgende week Pathé Palace openen

Binnen exact een week opent in centrum Brussel de stadsbioscoop Palace, een gerestaureerde filmpaleis dat sinds de bouw ervan in 1913 vele levens en vele gedaantewisselingen heeft ondergaan.  Toen het gebouw meer dan een eeuw geleden werd opgetrokken, werd het de Pathé Palace gedoopt, en was er plaats voor een zaal voor 2500 mensen, met voorin een orkestbak, en daarnaast ook een bar en restaurant. De tijd paste de functie en de vorm van het complex talloze keren aan, maar het geraamte ervan bleef. De laatste keer dat het leven er bruiste was toen in 1998 de Kladaradatsch! er opende. Een tof en hip project met restaurant en bioscoop, maar helaas niet levensvatbaar, zoals twee jaar later bleek toen het faillissement volgde. Hopen dat het ambitieuze project dat er nu staat, beter aanslaat. Het gebouw kwam begin de eeuwwisseling in handen van de Franse gemeenschap en al in 2003 al werd gesproken van een nieuwe stadsbioscoop. Het zou nog duren tot 2010 eer de vergunningen rond waren en vervolgens nog acht jaar eer het complex met de vier zalen voor een publiek betreedbaar zou zijn. Aan het tempo van de werken merk je dat het hier niet om een commercieel project gaat.  Maar volgende woensdag, op 28 februari, is dan eindelijk zover. Dan opent de Palace met de film ‘Hannah’ van de Italiaan Andrea Pallaoro in het bijzijn van Charlotte Rampling die vorig jaar nog de prijs voor beste actrice won op het Filmfestival van Venetië voor haar vertolking in de film die deels in een villa in Ukkel werd opgenomen. De muziek van de film is trouwens van de Italiaanse Limburger Michelino Bisceglia, die eerder onder meer voor de score van ‘Marina’ instond.

Palace ligt in het hart van Brussel, op het knooppunt van de voetgangerszone, de Dansaertwijk waar veel Vlamingen vertoeven, de multiculturele wijk van Lemonnier, de Anspachlaan, de toeristische zone van de Beurs en van de Grote Markt.Een gunstige geos- trategische ligging die Palace wel degelijk wil benutten. Met drie verschillende publieksingangen: aan de Anspachlaan, Borgwal en de Van Praetstraat, verbindt Palace als het ware de verschillende wijken van het centrum van de stad. De Palace hoopt met een uitgelezen filmaanbod en met horeca zijn steentje te kunnen bijdragen aan de verdere dynamisering van deze nu al bruisende buurt.

Ook goed voor de Vlaamse film

Palace heeft grote ambities. Niet alleen wil men er de betere films tonen, de initiatiefnemers beloven ons avant-premières, retrospectieves, festivals, masterclasses of workshops, waarbij vaak cast of crew uitgenodigd zullen worden om in interactie te gaan met de toeschouwers. Er zijn tal van  ontvangst-, tentoonstellings- en receptieruimten die er zich perfect toe lenen om gesprekken in een gemoedelijke sfeer te laten plaatsvinden.

Palace is opgebouwd rond drie belangrijke kernen: de filmzalen, een restaurant en de ontmoetings- en receptieruimten. Met deze verschillende lokaliteiten wordt zowel op cultuur als ontspanning ingezet.

De vier filmzalen (waarvan één met een capaciteit van 373 plaatsen, perfect voor het organiseren van evenementen) kunnen voor verschillende doeleinden gebruikt worden.

Ook het horeca-gedeelte is gericht op ontmoeting, gezelligheid, convivialiteit en toegankelijkheid. Er zijn 3 drank- en eet- gelegenheden waaronder de heuse art-nouveauparel Foyer Hamesse,  die tot in de puntjes werd gerestaureerd. De foyer is beschermd door de Directie Monumenten en Landschappen.

Luc Dardenne, die net als Fien Troch, in de raad van bestuur zetelt, bevestigde nog bij de persvoorstelling dat Palace grote avant-premières naar het centrum van Brussel wil halen en dat er niet alleen gemikt wordt op een Franstalig maar ook op een Vlaams publiek.  Films als ‘Home’ zullen zeker een kans krijgen in Palace. Met andere woorden, hopen dat dit initiatief inderdaad ook goed nieuws is voor de Vlaamse film. De bioscoop mag dan een project zijn van de Franse Gemeenschap, ook Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz trok er subsidies voor uit. Er werd trouwens vooropgesteld dat de communicatie tweetalig zal zijn en dat alle films tweetalig ondertiteld zullen zijn.  Directeur Olivier Rey beklemtoont dat zowel de cinefiel, de filmprofessional als zij die op zoek zijn naar een gezellig avondje uit of een leuke familieuitstap, in Palace terecht zullen kunnen voor hun filmbeleving.

Qua programmatie zegt Palace te zullen focussen op auteurscinema : films die uitdagen, kritisch laten nadenken, ontroeren, de toeschouwer doen verliezen in een verhaal of universum, plezier doen beleven. Palace wil van film het begin van een dialoog met de wereld maken en de toeschouwer ertoe bewegen na te denken over zijn plaats in de samenleving.

 

 

 

Check Also

Op de première van Arcadia!

Onlangs schitterde de cast en crew van Arcadia in blauwe en grijze tinten op de premiere …