Home / Nieuws / Felix Van Groeningen betreurt het opdoeken van Menuet

Felix Van Groeningen betreurt het opdoeken van Menuet

Het nieuws dat Dirk Impens zijn productiefirma Menuet opdoekt, is intussen ook doorgesijpeld naar het buitenland. Screen International nam ook contact op met Dirk Impens en kreeg bovendien ook Felix Van Groeningen aan de lijn die zijn film ‘Beautiful Boy’ aan het monteren is in Los Angeles. Felix Van Groeningen zei het jammer te vinden dat Impens er de brui aan geeft. “We hadden samen nog wel enkele goeie films kunnen doen,” zei Van Groeningen tegen Geoffrey Macnab. Daarbij dacht hij misschien aan ‘Ensor’, een toneelstuk van Arne Sierens waarin Johan Heldenbergh de hoofdrol speelde.  Al dacht Heldenbergh enkele maanden geleden nog dat het maar een van de vele gedachten was waar Felix Van Groeningen mee speelde, toen wij hem naar die ‘Ensor’ vroegen.

De 59-jarige Impens zei tegen Screen International dat hij niet het soort oude brombeer wou worden dat het alleen nog heeft over hoe alles in zijn tijd veel beter was. “Het zijn 30 mooie jaren geweest, met dank aan de vele super getalenteerde mensen en de kleine heel toegewijde staff met wie ik mocht werken. 30 jaar geleden was ik ervan overtuigd dat het de juiste beslissing om tegen de stroom in te varen.  En dat is precies wat de business nodig heeft : iemand die zijn eigen eigenwijze ding doet.  Alleen moet dat niet een oude man zijn, maar iemand van de nieuwe generatie,” aldus Impens in zijn gesprek met Screen. Met andere woorden, hij loste eigenlijk niets wat hij niet eerder tegen ons en andere Vlaamse media verteld had.

Alles kan anders

De favoriete poulain van Dirk Impens, Felix Van Groeningen (foto KVdm – Cinevox)

Felix Van Groeningen gaf iets meer toelichting : “Hij heeft altijd de dingen op zijn eigen manier kunnen doen en blijkbaar heeft hij het gevoel dat dit niet meer lukt,” zei hij tegen Screen. “Ik vind het jammer, want we hadden samen nog enkele mooie films kunnen doen, maar ik respecteer ten volle zijn beslissing.” Impens ontdekte Van Groeningen toen de regisseur nog aan de filmschool zat waar Impens zelf les gaf, zoals hij dat recent ook nog deed met Lukas Dhont. “Hij zei : ‘Als je een langspeler wil maken, dan zal ik je helpen”, aldus nog Van Groeningen in Screen. Het werd het begin van een mooie samenwerkingen die 5 langspelers zou opleveren : ‘Steve + Sky’, ‘Dagen Zonder Lief’, ‘De helaasheid der dingen’, ‘The Broken Circle Breakdown’ en ‘Belgica’.  Over die samenwerking vertelt hij nog het volgende tegen Geoffrey Macnab : “We namen van in het begin de beslissing om het anders te doen en niet zoals veel Belgische regisseurs met een grote eerste film te starten. We hielden het klein, ervan uitgaande dat ik nog veel te leren had. Ik moest leren een verhaal te vertellen en leren omgaan met een crew. En liever met weinig geld enkele films te maken dan jaren te werken aan die dure eerste film.”

Er is nog toekomst

Lukas Dhont kan nog ‘Under My Skin’ afwerken voor Menuet (foto KVdm – Cinevox)

Van Groeningen zegt verder nog in Screen dat hij van plan is om zeker nog bij Dirk Impens te polsen of hij nog wil meewerken aan de projecten die ze nog in de pijplijn hadden. “Hij is heel belangrijk geweest in alles wat ik gedaan heb. Ik zal hem zeker consulteren.” Zoals we eerder melden, is Impens van plan om nu nog ‘Verborgen verlangen’ en ‘Under My Skin’ af te werken en ook een aantal lopende tv-projecten. Voor ‘Het smelt’, Veerle Baetens‘ bewerking van Lize Spits gelijknamige bestseller zou een overnemer gezocht worden.  En hetzelfde geldt voor ‘De Patrick’, zo meldt Screen. Dat is het langspeelfilmdebuut van Tim Mielants die met onder meer ‘Peaky Blinders’ en ‘Legion’ een internationale carrière als regisseur van betere tv-reeksen heeft uitgebouwd.  ‘De Patrick’ is een project dat al een eeuwigheid bij Menuet onderdak zit. Met de groeiende internationale faam van Mielants staan de producenten wellicht in rij aan te schuiven om dat project van Menuet over te nemen.

Bekijk ook

Raoul Servais krijgt een vaste plek in ‘Mu.ZEE’

Vandaag kondigde Filmfestival Oostende een samenwerking aan tussen Mu.ZEE, Stad Oostende, Filmfestival Oostende en het …