Filmtip

Tumult is goed voor de Belgische film

Tumult is goed voor de Belgische film
// 24-03-2015

Tumult.fm is een cultuurprogramma en een onlineplatform van de Gentse vrije radio Urgent.  Dat de zender leeft, moet blijken uit het derde cultuurgebeuren waarmee er wordt uitgepakt.  Morgen, op 25 maart, zet Tumult.fm de Gentse binnenstad voor de derde maal op stelten met een atypische manifestatie waarin Gent zélf een platform wordt voor haar artistieke scene. En wat film betreft doen de mensen van Tumult een beroep op een jong Gents productiehuis Earlybirds Films, die in de Sphinx in Gent een selectie van gedurfde Vlaamse films voorstelt : een selectie voor de jeugd om te beginnen, een reeks verrassende kortfilms en animaties, en ten slotte en vooral twee geruchtmakende langspelers: 'Drift' van Benny Vandendriessche en 'Eau Zoo' van Emilie Verhamme.  Twee films die je moet gezien hebben als je niet gelooft dat Vlaamse film ook anders kan zijn. Een programma vol buitenkansen voor de liefhebbers. En op de koop toe gratis! FILMPROGRAMMA: 13:30 - 15:30: JEUGD 'Eefje Donkerblauw - De Film' (Charlotte Dewulf) 'Minoes' (Vincent Bal) 15:45 - 17:30: KORTFILMS 'Porte-Bagage' (Domien Huyghe - EB) 'Springtij' (Jeannice Adriaansens) 'Oma' (Karolien Raymaekers) 'Songs From The Outside' (Michael Van Ostade) Mont d'Or (Karen Vazquez - EB) 17:45 - 19:30: KORTFILMS 'Le pli dans l'espace' (Ann-Julie Vervaeke - EB) 'Wien for life' (Alidor Dolfing) 'Solo Rex' (Francois Berry) 'En Août' (Jenna Hasse) 'Dissonant' (Jurgen Willocx - EB) 20:30 - 22:00: FEATURE 'Biotopia' (Liesbeth Eeckman) 'Drift' (Benny Vandendriessche en Dirk Hendrikx) 22:15 - 00:00: FEATURE 'Flow' (Mathijs Demaeght) 'Eau Zoo' (Emilie Verhamme) INKOM: GRATIS!

Lees Meer

Een film om te voelen : ‘N – The Madness of Reason’

Een film om te voelen : ‘N – The Madness of Reason’
// 09-03-2015

Daarom gaan we toch naar de bioscoop? Om verrast te worden, films te zien die we nog nooit eerder hebben gezien. Peter Krüger, die eerder 'Antwerpen-Centraal' maakte, vindt hier het medium eigenlijk een beetje opnieuw uit. Hij laat de Afrikaanse kijk op de dingen versmelten met de westerse benadering. En zo krijg je een film die je evenzeer moet voelen als volgen. In 'N - The Madness of Reason' vertelt hij het verhaal dat zijn hoofdpersonage niet heeft kunnen afmaken. De Fransman Raymond Borremans trok in 1929 als muzikant naar Afrika en kwam na verschillende omzwervingen in Ivoorkust terecht. Daar settelde hij zich en van daaruit trok hij West-Afrika rond om films te projecteren voor de Afrikaanse bevolking. Maar toen hij te veel concurrentie kreeg omdat films op de duur ook op andere manieren bekeken werden, ging hij zich concentreren op een andere interesse van hem : hij wou een encyclopedie voor Frans West-Afrika maken. Helaas stierf hij toen hij nog maar tot de letter N geraakt was. In de film sterft Borremans al vlug en maakt zijn geest zijn werk af. En dan krijgen we veel mooie, maar ook heel brutale kanten van Afrika te zien. Straks lees je hier ook een uitgebreid interview met regisseur Peter Krüger. 'N - The Madness of Reason' wordt getoond naar aanleiding van DocPoppies, op dinsdag 10 maart, in 8 verschillende arthouses over heel Vlaanderen. Nadien blijft 'N - The Madness of Reason' op het programma van de Sphinx in Gent en Cinema Aventure in Brussel. KLIK HIER om de TRAILER te zien

Lees Meer

Morgen in alle Vlaamse arthousecinema’s : ‘Waiting for August’

Morgen in alle Vlaamse arthousecinema’s : ‘Waiting for August’
// 03-11-2014

Net zoals veel mensen liever non-fictie lezen dan fictie, is er ook een publiek dat liever documentaires ziet dan fictiefilm.  En sowieso zijn beide genres naar elkaar toe aan het groeien.  Bepaalde documentaires zijn verhaalmatig zo sterk opgebouwd en beeldmatig zo mooi gefilmd, dat je eigenlijk de indruk kunt hebben dat je naar een fictieverhaal zit te kijken. Ook bij ons zijn er een groot aantal zeer sterke documentairemakers aan het werk.  En er is sinds enige tijd met Flanders Doc een organisatie aan het werk die de Vlaamse documentaire promoot.  Eén van de initiatieven van Flanders Doc is DocPoppies. De DocPoppies zijn een aantal dagen waarop in de culturele bioscopen in Vlaanderen de nieuwste Vlaamse documentaires in de kijker worden gezet. Zo is op 4 november de veelbekroonde nieuwe documentaire 'Waiting for August' van Teodora Ana Mihai te zien.

Lees Meer

De filmtip van Tomas Leyers : ’Santa Sangre’ van Alejandro Jodorowsky

De filmtip van Tomas Leyers : ’Santa Sangre’ van Alejandro Jodorowsky
// 07-04-2014

In deze nieuwe rubriek ’De filmtip van…’ vragen we aan mensen uit de Vlaamse filmwereld om ons een film aan te raden die we volgens hen gezien moeten hebben. Het hoeft helemaal geen Belgische of Vlaamse film te zijn, wel een prent waar we als filmliefhebber iets aan hebben.  En de tip van Tomas is ’Santa Sangre’ van de Chileense cineast Alejandro Jodorowsky, een film uit 1989.

Lees Meer

De Keuze van Johan Heldenbergh als master van het Filmfestival van Oostende

De Keuze van Johan Heldenbergh als master van het Filmfestival van Oostende
// 08-09-2013

DE KEUZE VAN JOHAN

  Dit jaar is Johan Heldenbergh master van het 7de Filmfestival van Oostende.  Een hele job.  Want hij stelt er zijn Jonge Helden voor, zit er de internationale jury voor en mag ook een selectie van films presenteren die hem als mens en als acteur mee gevormd hebben.  Dat is een selectie van zes films. De selectie van Johan Heldenbergh is zeer gevarieerd en bevat een brede waaier aan genres. Hieronder kan u een korte filmbeschrijving terugvinden van de selectie van Johan Heldenberg.

Lees Meer

Belgische co-productie ‘Nymphomaniac’ komt eind dit jaar uit

Belgische co-productie ‘Nymphomaniac’ komt eind dit jaar uit
// 16-05-2013

De vraag of Lars von Trier zou terugkeren naar Cannes met ‘Nymphomaniac’, is het onderwerp van speculaties geweest, al sinds het project werd voorgesteld. Zelfs wanneer de producent een tijdslijn aankondigde, waarbij de film niet klaar zou zijn in mei, waren velen toch nog op zoek naar von Triers tweedelige werk in de lineup voor de Officiële Competitie van Cannes 2013. Het zou natuurlijk ook wel bij zijn provocerende karakter gepast hebben. De film werd mede geproduceerd door het Belgische Caviar en een groot deel van de binnenopnamen gebeurden in een appartement in Gent.

Lees Meer