Gesprek met Raphaël Crombez, winnaar van de publieksprijs voor beste studentenkortfilm

Alles aan dit project oogt en klinkt internationaal, groots, episch en gedurfd.  ‘Perdition County’ oogt als een pilootaflevering van een veelbelovende serie die je eigenlijk op een heel groot scherm moet zien. Maar je kan er even goed invloeden in zien uit ‘There Will Be Blood’, ‘The Road’,’Miller’s Crossing’ of ‘No Country for Old Men’. Raphaël Crombez is een Belg uit Elewijt, maar heeft met zijn familie vier jaar in Zuid-Afrika gewoond, waar hij 3D gestudeerd heeft.  Toen hij naar België kwam, volgde hij filmstudies aan Sint-Lucas.  En ‘Perdition County’ is zijn eindwerk.  We hadden eerder deze week een gesprek met hem toen hij al op verkenning was op het Film Fest Gent.  Zijn film draait nog op woensdag en dan zakt ook de Britse cast van zijn film naar Gent af.  Woensdag ontvangen Raphaël en zijn producent Matthias Schellens op de middag hun prijs op het stadhuis in Gent. En wie weet krijgen ze dan ook de prijs van de jury.

KLIK HIER

OM EEN KORT GESPREK MET  RAPHAËL TE BEKIJKEN

Raphaël Crombez (links) en Matthias Schellens (rechts)

‘Perdition County’ is een heel ambitieus werk waarvoor Raphaël Crombez en zijn producent Matthias Schellens onder de vlag van diens productiefirma ‘Colonel’ hun eigen spaarcenten aanspraken.  Het begon allemaal met het projectdossier dat zo zorgvuldig was uitgewerkt – met prachttekeningen en storyboards die zo gedetailleerd waren – dat je als leek en/of buitenstaander meteen een idee kreeg van hoe de film er zou uitzien. Met dat prachtig dossier onder de arm, vonden Raphaël en Matthias ook wat investeerders, die wisten dat hun bijdrage wellicht niet meteen iets zou opleveren, maar een talent zagen dat gewoon kansen moest krijgen en zeker niet verloren mocht gaan.

Het onderwerp van ‘Perdition County’ is tegelijk tijdloos en actueel. Desmond, lid van een bende die scalperend door het land trekt en het bijzonder op kinderen heeft gemunt, verlaat in het geniep en berouwvol de “kudde”. Het komt tot een heftige confrontatie met de leider van die kudde. Wie haalt het? De doctrine of het individu dat er tegenin gaat? En is er vergiffenis mogelijk voor wie berouwvol is nadat hij een bepaalde lijn overschreed? Een hele mondvol voor een studentenfilm.

Hoe kwam Raphaël (naar de schilder…) op het idee? “Bij het beluisteren van muziek van Jonny Greenwood en Krzysztof Penderecki maakte ik vijf tekeningen en omdat Greenwood de muziek componeerde voor onder andere ‘There Will Be Blood’ en ‘The Master’ kregen die illustraties een filmische dimensie”, zegt Crombez.

De publieksprijs is goed voor een grading-sessie ter waarde van €6500 bij het audiovisueel postproductiehuis ACE Image Factory voor een volgend filmproject. ‘Perdition County’ vertelt het verhaal van een soldaat uit een plunderende militie die deserteert om zijn menselijkheid te herwinnen.

9 kandidaten voor de studentenfilmcompetitie

Alle studenten uit de erkende Vlaamse, Waalse en Brusselse filmscholen konden deelnemen aan de competitie. Naast de Ace Image Factory Publieksprijs, reikt een professionele jury, voorgezeten door Bavo Defurne en bestaande uit regisseurs Toon Aerts en David Lambert, actrice Kim Hertogs, acteur Valentijn Dhaenens en animatrice Emma De Swaef, de Nationale Loterij Prijs voor Beste Belgische Studentenkortfilm uit. Voor de uitreiking van deze prijs, ter waarde van €2000, is het nog wachten tot woensdag 22 oktober.

De negen genomineerden voor de Beste Belgische Studentenkortfilms zijn:

‘Imaginary Friends’, Fabyan Pasteleurs – RITS

‘Linfini’, Lukas Dhont – KASK

‘Monstre’, Delphine Girard – INSAS

‘Olav’, Jacinta Agten – LUCA School of Arts

‘Het Paradijs’, Laura Vandewynckel – RITS

‘Un Parfum de citron’, Sarah Carlot Jaber – IAD

‘Perdition County’, Raphael Crombez – LUCA School of Arts

‘Le Pli dans l’espace’, Ann-Julie Vervaeke – KASK

‘Teder’, Jonas Vandermeersch – LUCA School of Arts

Film Fest Gent wil met de competitie voor Beste Belgische Studentenkortfilm het belang van de kortfilm onderstrepen en jonge, getalenteerde filmmakers zicht geven op een mooie carrière

 

Check Also

Sarah Vandeursen over haar rol in ‘Skunk’!

Sarah Vandeursen brak bij het grote publiek door als Conny Komen, een van de twee …