Guido De Craene op het Filmfestival van Montreal met langspeelfilmdebuut

‘Terug naar morgen’ in wereldpremière op het Filmfestival van Montreal. Het stond te lezen in alle Vlaamse media. Maar  ook het langspeelfilmdebuut van de Vlaamse acteur-regisseur Guido De Craene draait daar dit weekend.  Maar eerst gaat ’46, XX’, zo heet de film,  vandaag, zaterdag 29 september in wereldpremière op het ‘Indie Gathering Film Festival’ in Ohio in de Verenigde Staten.  Een dag later, zondag 30, en ook maandag 31 augustus, wordt de film vertoond op het World Film Festival in het Canadese Montreal waar hij geprogrammeerd staat in de sectie ‘Regards sur les cinémas du monde’.

’46, XX’ vertelt het verhaal van een jonge verpleegster, bij wie de stoppen compleet doorslaan wanneer ze ontdekt dat haar liefje haar bedrogen heeft.  Haar extreme reactie is deels te verklaren door haar verleden : enkele jaren eerder blijkt de jongedame het slachtoffer te zijn geweest van een verkrachting.  Doordat ze alle controle over zichzelf kwijt is, verliest ze niet alleen haar relatie maar ook  haar woonplaats en haar job en vervolgens gaat ze  haar lichaam gebruiken om zich te wreken op de mannen. Uiteindelijk blijkt er slechts één uitweg uit de nachtmerrie.

Vreemd verhaal voor een langspeelfilmdebuut van een 60-jarige mannelijke regisseur. Maar De Craene heeft er zo zijn reden voor : “Noch in de Vlaamse cinema, noch in de Franse is sinds de eeuwwisseling een poging ondernomen om een navrant verhaal te vertellen over seksueel geweld tegen vrouwen, waarbij het hoofdpersonage een vrouw is. ‘Irréversible’ van Gaspar Noë ging ook over verkrachting, maar de hoofdpersonages waren twee mannen die de verkrachting van hun vriendin gingen wreken.  Ik wou absoluut  een verhaal vertellen over het onrecht dat de vrouw wordt aangedaan. Coûte que coûte,” zegt hij. Koste wat het kost.

Foto Gaëlle Gillis ©Robert Bui

Op zich kostte de film niet veel, maar als je het uit eigen zak betalen, is 50.000. euro een fortuin.  Uit eigen zak, jawel, want voor  zijn gewaagde en Franstalige film vond Guido De Craene geen gehoor en dus ook geen financiële steun bij het VAF, noch bij de Franstalige tegenhanger. Maar in plaats van de droom op te bergen of zijn project anders te verpakken om eventueel toch financiering te vinden, deed hij het met een naar speelfilmnormen heel klein budget : 50.000. euro, waarvan de helft om de opnamen te bekostigen, de andere helft voor de post-productie.  En toch kon er 35 dagen gefilmd worden in België en Frankrijk. De hoofdrol in ’46, XX’ wordt vertolkt door de 26-jarige Luikse debutante Gaëlle Gillis.  Verder zijn ook Olivier Bonjour, Marie-Jeanne Maldague, John Flanders, Annick Christiaens, Kevin Van Doorslaer en François Beukelaers in de film te zien.  De score van de film bestaat uit muziek van tal van Belgische bands die door een zangeres worden  aangevoerd, waaronder The Spectors, I Will,I Swear, Liesa Van der Aa, Neeka en An Pierlé.
Een Belgische distributeur is er nog niet voor de film.  De Craene wou naar eigen zeggen eerst enkele selecties voor buitenlandse festivals in de wacht slepen om de credibility van de film te vergroten. “Met 10 selecties van Los Angeles tot Jakarta zitten we intussen goed om dit proces op gang te trekken.  In het najaar organiseren we enkele previews in eigen land en hopelijk vinden we dan ook een verdeler,” aldus De Craene.

Guido De Craene (° Antwerpen, 1955) werkt al 40 jaar als acteur en als regisseur in België, Amsterdam en New York. In eigen land is hij vooral bekend als acteur in tv-series als ‘Familie’ en ‘Zone Stad’.  Hij had ook een rolletje in de film ‘Dennis van Rita’ en zal binnenkort te zien zijn in ‘FC De Kampioenen 2 : Jubilee General’, waarin zijn partner An Swartenbroeckx een hoofdrol speelt. Net als bij de eerste film is zij ook co-scenarist.  De Craene begon zijn regiecarrière bij de tv-serie ‘Familie’.  Hij heeft intussen enkele kortfilms op zijn naam, waaronder ‘Carrière’ die voor een dozijn internationale festivals geselecteerd werd.

 

Zie ook : 

Guido De Craene over ‘Carrière’

Check Also

Luc Vrydaghs over ‘Thank God For The Gift’!

In zijn documentairefilm ‘Thank God For The Gift’ gunt Luc Vrydaghs ons via een geweldige …