IKL : ‘D.729’ van Levi Stoops

Een grappige film over eenzaamheid. Die bovendien maar vier minuten duurt. Die moet u zelfs in uw eentje kunnen uitzitten zonder er eenzaam van te worden.  Levi Stoops maakte zijn film in ieder geval quasi alleen.

1) Waarom hebt u deze kortfilm gemaakt? Wat wilde u vertellen?

Het idee van mijn kortfilm heeft zijn oorsprong in artikels over de Mars One – missies. Wetenschappers zeggen dat de grootste moeilijkheid van lange ruimtereizen niet de technische kant is, maar de menselijke psychologische kant. Fysiek gezien zou het binnen een aantal jaar moeten lukken om daar effectief te geraken. Ik stond stil bij hoe die mensen zich dan voelen eenmaal ze onderweg zijn, zonder weg terug. Wat ze zouden missen, hoe ze zich zouden gedragen. In hoeverre blijf je een beschaafd mens, als heel je omgeving compleet kaalgestript is en er niemand is die naar je kijkt.

2) Wat is de synopsis/pitch van uw film?

Een eenzame astronaut is, door gebrek aan menselijke contact, seksueel aangetrokken tot zijn tandenborstel. Een verhaal over de onmogelijke combinatie van iemands diepste verlangens en de wereld rondom zich.

3) Animatie is een brede term voor tal van soorten film. Wat hebt u vormelijk trachten te doen?

Ik denk dat ik er, met een vrij ruwe en spaarzame tekenstijl, in geslaagd ben om de innerlijke leefwereld van de astronaut in beeld te brengen.
Het ruimteschip is de wereld waarin hij leeft, maar tegelijk ook een weerspiegeling van zijn innerlijk, het is WAAR hij leeft maar ook zijn leven zelf, doelloos voortstuwend door een onmetelijk niets.

4) Hoe bent u er in geslaagd uw film te financieren? 

Mijn film heeft -tegenover andere studentenfilms- zo goed als niets gekost. Ik denk dat ik er voor iets van een 200 euro van af was.

5) Animatie is een heel arbeidsintensief genre. Hebt u uw film alleen gemaakt? Met een ploeg?

De enige persoon waar ik mee heb samen gewerkt is mijn geluidsman.
Door mijn manier van werken had ik geen ploeg nodig. Het basisprincipe van animatie is heel erg simpel. Ik heb aan die basis zeer weinig toegevoegd. Geen kleur, geen perfect afgewerkte tekeningen, geen vlotte, vloeiende animatie. Die keuze paste ook goed bij het project.
Het intensief samenwerken met mijn geluidsman heeft ook echt zijn vruchten afgeworpen. De geluidsband is meer dan gewoon omgevingsgeluid geworden, hij verteld een goed stuk van het verhaal.

7) Wat betekent voor u de selectie voor het IKL?

Ik denk dat het IKL voor Vlaamse jonge filmmakers een belangrijk platform is. Voor mij dus ook. Het is een festival dat heel dicht bij ligt als je student bent, velen gaan er jaarlijks naar toe, en kijken er naar uit om hun afstudeerproject er te tonen, en de kans dat dat gebeurt is vrij groot. Tegelijkertijd is het ook een belangrijk festival, er zijn veel ogen op je gericht, je kan je film echt eens aan veel volk laten zien, buiten je ouders en je vrienden.

8) Is er eerder een film van u geselecteerd voor het festival in Leuven?

Neen

9) Waarom moeten mensen uw film zien?

De film is grappig, dat heb ik al aan bepaald publiek gemerkt, maar achter de humor en de absurditeit zit een menselijk verhaal van eenzaamheid.

10) Wat is voor u het droomparcours voor uw film? Waar wilt u hem nog vertoond zien?

Ik zou hem graag in Annecy zien spelen, Tampere festival, Holland Animation Film Festival, wie weet, zelfs Berlin independent film festival.
Ik heb al naar een heel aantal festivals doorgestuurd, wacht op de call for entries van volgende festivals. Ik heb wel nog nergens gespeeld vóór Leuven.
11) Is het maken van een kortfilm een stap in de richting van het langere werk? Of wat is uw uiteindelijke ambitie?

De film die ik nu heb gemaakt is een korte kortfilm. 4 minuten en 57 seconden lang? Een kortfilm van 10 tot 15 minuten maken zou al ‘het langere werk’ zijn.
Ik denk dat ik wel een tijdje kortfilms ga blijven maken. De snelle variatie van projecten lijkt mij aantrekkelijk. En ik kan wel nog oefening gebruiken in verhaal-vertellen alvorens ik aan een langspeler begin.
12) Hebt u een site? Een facebookpagina? Zo ja, welke? 

Ik heb geen site of facebookpagina die over mijn werk gaan. Een trailer evenmin.

Check Also

Luc Vrydaghs over ‘Thank God For The Gift’!

In zijn documentairefilm ‘Thank God For The Gift’ gunt Luc Vrydaghs ons via een geweldige …