IKL : ‘Empire’ van Kristof Hoornaert

Kristof Hoornaert is een selfmade-man die een heel eigen parcours volgt en intussen heel wat volgelingen heeft die dat eigenzinnige parcours van hem maar al te graag volgen.  Hij is er in Leuven weer bij met zijn nieuwste film ‘Empire’, een film met Ina Geerts en Kris Kuppens. Net als de andere regisseurs die aan de Vlaamse competities deelnemen, legden wij hem onze vraagjes voor.

 

1) Waarom hebt u deze kortfilm gemaakt? Wat wilde u vertellen?

Met ‘Empire’ wou ik onze moderne manier van leven in vraag stellen. Het moderne beschavingswerk dat we voor onszelf hebben gecreëerd. Deze artificiële plek waarin we leven, maar ook de waarden/de inhoud die we aan ons leven hebben gegeven: de dingen de we vanzelfsprekend vinden. Onze moderne ontmenselijkte manier van leven. Het toont het failliet van ons westerse levensmodel waar mensen steeds meer de leegte en zinloosheid van alles gaan inzien. Een kortfilm over de existentiële crisis van de moderne mens.

2) Wat is de synopsis/pitch van uw film?

Wat gebeurt er als een man om 17u12 thuiskomt op een doordeweekse dag? Een portret van een hedendaagse middenklasse familie in een real-time plan-sequence shot.

3) Hoe hebt u uw cast en crew gevonden?

De acteurs zijn Kris Cuppens en Ina Geerts. Ik had straffe acteurs nodig die dat éne shot van een 12-tal minuten konden dragen. Ik stuurde hen het scenario door en vroeg hen of ze interesse hadden. Ze hadden ook mijn eerdere kortfilms ‘Kaïn’ en ‘The Fall’ gezien en geloofden heel sterk in de kracht en de boodschap van ‘Empire’. Vanaf dan kon het samenwerken met deze topacteurs beginnen.
Ik kon ook rekenen op een uiterst professionele crew met oa DOP Thomas Buelens, geluidsman Raf Enckels die ook mijn eerdere kortfilms heeft gedaan, een schitterend post-productiehuis PixMix,… Een monteur had ik niet nodig, want het was maar 1 shot (sorry David Verdurme! Zeker de volgende keer). Allen waren ze enorm gemotiveerd, omdat iedereen wel besefte dat we iets niet traditioneels aan het maken waren. Het maken van de film was een experiment op zich. Het resultaat is iets waar iedereen heel erg tevreden over is.

En last but not least, een jonge gemotiveerde producent Wim Vanacker van Sireal Films die al sinds hij mijn eerste kortfilm ‘Kaïn’ zag een film met mij wilde maken. Hij contacteerde me en vroeg of ik een project had liggen. Ik zei: ik heb iets dat ik kan draaien op 1 dag, iets heel eenvoudig. Dus zijn we zo begonnen…. Uiteindelijk werd het wel een veel complexere film om te realiseren. We lachen soms nog over mijn uitspraak over die eenvoudige kortfilm van 1 draaidag… maar het experiment is uiteindelijk wel gelukt en we zijn er trots op.

4) Hoe bent u er in geslaagd uw film te financieren?

We hebben productiesteun aangevraagd bij het Vlaams Audiovisueel Fonds. We hebben maar 1/3 van het standaardbudget aangevraagd voor deze kortfilm: ten eerste, omdat we niet meer nodig hadden, maar ook omdat de film niet conventioneel was en we ons daarom bescheiden hebben opgesteld. Met succes.

5) Waar hebt u gedraaid?

We hebben één dag gedraaid in Brussel, wel met de nodige voorbereiding natuurlijk.

6) Wat betekent voor u de selectie voor het IKL?

Leuven is een belangrijk platform om je kortfilm te vertonen. Hoe meer mensen je film te zien krijgen hoe beter. En op het IKL zijn er veel mensen aanwezig die grote interesse hebben in kortfilms, dus de ideale plek om je films daar te vertonen. Het is het belangrijkste en bekendste kortfilmfestival in België.

7) Is er eerder een film van u geselecteerd voor het festival in Leuven?

Mijn eerste kortfilm ‘Kaïn’ (nominatie Gouden Beer – Berlinale 2009) werd er destijds vertoond in de Labo sectie. Mijn tweede kortfilm ‘The Fall’ (openingskortfilm FFO 2013 met Geert Van Rampelberg en Natali Broods) werd er vertoond in de Vlaamse competitie.

8) Waarom moeten mensen uw film zien?

Omdat het toch wel een straffe film is. Het is geen traditionele film, geen verhaal, maar een audiovisueel narratief die over levensbeschouwelijke dingen gaat. Een film in real-time en in 1 shot gefilmd. Ook technisch was het niet evident om dit voor elkaar te krijgen. Dus, ga dat zien! ‘Empire’ draait in het programma Vlaamse Fictie 1.

9) Wat is voor u het droomparcours voor uw film? Waar wilt u hem nog vertoond zien?

De film heeft eigenlijk al een droomparcours afgelegd. ‘Empire’ ging in wereldpremière op het Montréal World Film Festival in de World Competition. Beleefde zijn Europese première op het BFI London Film Festival en zijn Belgische première in de European Short Film Competition op het Film Fest Gent. Deze maand draait hij ook nog op een ander A-list filmfestival in Tallinn: in de Sleepwalkers kortfilmcompetitie die onderdeel is van Tallinn Black Nights Film Festival. Binnenkort volgt nog meer filmfestivalnieuws…

10) Is het maken van een kortfilm een stap in de richting van het langere werk? Of wat is uw uiteindelijke ambitie?

Een kortfilm en een langspeelfilm zijn eigenlijk 2 verschillende zaken die eigenlijk maar weinig met elkaar te maken hebben. Beiden hebben hun moeilijkheden. Het is extreem moeilijk om iets deftigs te vertellen in een korte tijdsspanne van 15 minuten. Een kortfilm werkt ook helemaal anders dan een langspeelfilm. In principe is het eigenlijk een ander medium. Je werkt wel met dezelfde middelen, maar dat is dan ook het enige.

foto KVdm – Cinevox

Men verwacht ook van een kortfilm dat het eigenlijk een soort mini langspeelfilm is en ons ook moet entertainen. Een scenario met opbouw, crisis en climax. De klassieke structuur. Maar ik ga daar eigenlijk niet mee akkoord. Een kortfilm kan ook iets anders zijn. Zolang het maar interessant blijft op inhoudelijk en vormelijk vlak en iets te zeggen heeft. Het uiteindelijk doel is dat de film de kijker bij blijft en nog lang door zijn hoofd blijft spoken. Dat is het doel. Anders verdwijn je tussen de rest van de kortfilms, want er zijn er zoveel. Je moet iets maken dat opvalt tussen de rest, maar je moet ook iets te zeggen hebben natuurlijk.

Ondertussen ben ik al enkele jaren bezig met mijn eerste langspeelfilm ‘Resurrection’ met Fobic Films. Ik hoop die binnenkort te kunnen draaien. We hebben er al heel wat werk in gestopt en zijn eigenlijk draaiklaar. Er zijn alvast straffe acteurs verbonden aan het project, alsook een grootse internationale cameraman (waar ik verder nog niet veel mag over zeggen), dus ik ben best heel tevreden momenteel.

Maar kortfilms en langspeelfilms staan wat mij betreft volledig los van elkaar (om op de oorspronkelijke vraag te antwoorden).

11) Hebt u een site? Een facebookpagina? Zo ja, welke?

www.kristofhoornaert.com

www.facebook.com/empireshort

www.fobicfilms.com/resurrection

‘Empire’ is de eerste film die in het eerste programma van het Internationaal Kortfilmfestival van Leuven vertoond wordt.
VERTONINGEN
Zat 28 November (20u00) in Soetezaal
Ma 30 November (22u15) in Soetezaal
Vrij 4 December (15u00) in Soetezaal

Check Also

Sarah Vandeursen over haar rol in ‘Skunk’!

Sarah Vandeursen brak bij het grote publiek door als Conny Komen, een van de twee …