IKL – Huei Li Yap over ‘Burned out’

Het burn-outsyndroom is een kwaal van deze tijd en Huei Li Yap heeft daar dan ook haar inspiratie gevonden voor haar animatiefilm waarin een burn-out zoveel is als het licht dat plots uitgaat. Benieuwd.  En blij dat de jongedame ook meteen bereid was om onze vragenlijst in te vullen. Waarvoor dank.

1)Waarom hebt u deze kortfilm gemaakt? Wat wilde u vertellen?

Het is een verhaal dat is voortgevloeid uit persoonlijke ervaringen. Ik heb zelf geen burn-out gehad, maar met deze kortfilm wil ik de focus leggen op de mens die letterlijk en figuurlijk vastzit. In mijn ogen leven we in een maatschappij waar mensen zwaar onder druk worden gezet en dat maakt burn-outs een zeer actueel en fel besproken onderwerp. Met ‘Burned_Out’ wil ik aantonen dat wij als individu wel de motivatie hebben om vooruit te gaan maar soms gewoon niet langer kunnen.

2) Wat is de synopsis/pitch van uw film?

Apollo leeft volledig voor zijn werk. Elke dag volgt hij dezelfde routine, maar elke dag wordt de druk een beetje hoger. Zijn job is zijn drijfveer en passie om verder te gaan met leven. Maar wat als je niet langer kan?

3) Animatie is een brede term voor tal van soorten film. Wat hebt u vormelijk trachten te doen?

In de eerste plaats vond ik het belangrijk om de mentale energie uit te beelden van mijn en daarom heb ik gekozen voor een lamp als hoofd. Ik probeerde duidelijk te maken dat mijn personage, Apollo, leeft in een wereld waar je mee moet kunnen met de rest of anders val je uit de boot.

4) Hoe bent u er in geslaagd uw film te financieren? (u mag eventueel uw budget vermelden, maar dat hoeft uiteraard niet)

Deze film was mijn Bachelor film, hierdoor kon ik rekenen op de hulp van LUCA School of Arts in Brussel. Daarbij heeft mijn school eveneens een zeer goeie technische dienst waar ik gebruik mag maken van materiaal. Mijn afdeling heeft sinds kort ook een stop-motion atelier bij gekregen waardoor er ook helemaal geen gebrek was aan plaats. Ik heb wel nog wat materiaal moeten aankopen, maar in het algemeen heb ik niet zoveel kosten moeten maken.

5) Animatie is een heel arbeidsintensief genre. Hebt u uw film alleen gemaakt? Met een ploeg?

In de beginfase van mijn film heb ik met veel mensen gesproken en samen gebrainstormd. Voor de uitwerking heb ik dat zelfstandig gedaan. Het voordeel was dat ik met technische vragen altijd bij mijn docenten kon voor hulp. Mijn vriend en familie hebben me mentaal gesteund tijdens het hele proces en soms hebben ze een extra hand kunnen toesteken wanneer ik te kort kwam. Daarvoor ben ik ze zeer dankbaar! Zelfstandig een volledige film uitwerken op een half jaar kan zeker wat hectisch worden.

6) Als u met een stemmencast werkt… Hoe hebt u gecast? En waren de stemacteurs makkelijk te vinden?

Er is geen dialoog in mijn film, dus hoefde ik geen stemacteurs te zoeken.

7) Wat betekent voor u de selectie voor het IKL?

Het is de eerste keer dat ik geselecteerd wordt voor een filmfestival dus dit is zeker een zeer grote eer voor mij. Het is ook mijn eerste stap tussen school en hopelijk een professionele carrière.

8) Is er eerder een film van u geselecteerd voor het festival in Leuven?

Neen

9) Waarom moeten mensen uw film zien?

Iedereen voelt zich wel eens verdwaald in zijn leven. Een moment waar je het even niet ziet zitten en naar een muur van werk kijkt. Ik wil met mijn film tonen dat we niet alleen zijn met dat gevoel. Burn-outs komen vaker en vaker voor en ook steeds meer jongeren krijgen ermee te kampen. Ik wou deze opportuniteit grijpen om daar licht op te schijnen.

10) Wat is voor u het droomparcours voor uw film? Waar wilt u hem nog vertoond zien?

Elke kans die zich voordoet om mijn project voor te stellen, zou ik zonder twijfel benutten. Daarom heb ik mijn film naar verschillende film festivals opgestuurd. Elke vertoning voelt aan als een overwinning. Het is ook zo dat dit project mij nauw aan het hart ligt omdat ik het niet alleen een belangrijk onderwerp vindt, maar ook omdat ik mijn eigen vaardigheden aardig heb kunnen verfijnen naar de toekomst toe. Ik durfde eigenlijk niet te dromen om ooit geselecteerd te worden voor een film festival. Daar zorgt het perfectionistische kantje van mij voor.

11) Is het maken van een kortfilm een stap in de richting van het langere werk? Of wat is uw uiteindelijke ambitie?

Momenteel heb ik niet de ambitie om een langspeelfilm te maken. Daar heb ik te weinig ervaring voor. Tijdens mijn opleiding heb ik wel veel bijgeleerd over het proces van film-making. Ik weet nu veel beter welke vaardigheden en technieken mij bekoren en wat ik van uiterst belang vind bij het maken van een film. Waar ik bijvoorbeeld in de toekomst zal naar streven, is om met een team te werken waarbij elke persoon zijn talenten kan uitspelen, zijn eigen perspectief op het verhaal kan meedelen en anderen kan inspireren. Ook zijn er bepaalde facetten van animatie die mij meer interesseren dan anderen. Zo haal ik veel voldoening uit het moment waar een “zielloos” object plots tot leven komt. Met andere woorden, het moment waarop het menselijk aspect zichtbaar en herkenbaar wordt.

12) Hebt u een site? Een facebookpagina? Zo ja, welke? Kan je ons ook een link van een trailer sturen?

http://hueiliyap.wixsite.com/yapproductions

Check Also

Jasper Nijsmans benoemd tot Hoofd Promotie Vlaams Audiovisueel Fonds!

Het bestuur van het Vlaams Audiovisueel Fonds heeft de aanstelling goedgekeurd van de nieuwe leidinggevende …