IKL : Jules Comes over ‘Saint-Hubert’

©Las Belgas

Jules Comes is één van de zwaargewichten op het Festival. Het is zijn vierde selectie al voor Leuven.  En vooral zijn voorlaatste film ‘Dit is Ronald’ gooide hoge ogen in binnen-en buitenlanden en leverde de Nederlander die zich intussen al tien jaar Brusselaar noemen, een kast vol prijzen op.  En het ziet er naar uit dat ‘Saint Hubert’, zijn nieuwste, het nog beter zal doen. De film, gebaseerd op de oude legende van Saint-Hubertus, de patroonheilige van de jagersgilde, haalde al selecties binnen voor Brussels Short en voor Namen, in eigen land, en in het buitenland staan festivals als dat van Leeds, Warshau en Bratislava op zijn traject.  Blij dat Comes tussendoor nog de tijd vond om onze vraagjes te beantwoorden.

 

1) Waarom heb je deze kortfilm gemaakt? Wat wilde je vertellen?

Tijdens een bezoek aan de Oostkantons kreeg ik een idee iets te schrijven over een Duitstalige boswachter in België. De biotoop van de boswachter fascineerde mij al geruime tijd. De personages en de arena van het verhaal gaven me de mogelijkheid de natuur tegenover de bewoonde wereld te plaatsen. Na tien jaar in Brussel te wonen contrasteert mijn eigen gevoel tussen stad en bos ook steeds heviger. Misschien dat daar de oorsprong van mijn verhaal ligt. Daarbij was het mijn insteek dit verhaal op een dusdanige manier te vertellen dat dit sardonische sprookje zou kunnen optillen. Ik wilde hierbij gebruik maken van sterke beelden, meeslepende muziek en poëtisch geweld. De legende van Sint Hubertus, die in de film verwerkt is, speelt ook nog een belangrijke rol in dit geheel. Op deze manier krijgt het verhaal en ook het hoofdpersonage Werner, een religieuze lading. Deze fundamentalist zal zijn geloof niet snel opgeven.

©Las Belgas

2) Wat is de synopsis/pitch van je film?

Bij een grootscheepse zoekactie in het oudste natuurpark van Oost-België clashen de autoriteiten met een lokale boswachter. Deze confrontatie ontwikkelt zich van kwaad tot erger. De boswachter beschermt dit gebied met zijn hart en ziel en neemt maatregelen tegen de indringers.

3) Waarom moeten mensen je film zien?

Voor al wie er van David Attenborough houdt en van ‘Rambo: First Blood’ uit het begin van de jaren 80, die zal op zijn wenken bediend worden. Deze kortfilm gaat zeker de wereld niet veranderen maar je misschien wel even je saaie leven doen vergeten. Sit down and relax.

4) Hoe heb je cast en crew gevonden?

Vooral voor de invulling van Werner, de boswachter, heb ik even moeten nadenken en zoeken. Ik was op zoek naar een een acteur die ook qua postuur en présence het personage zou kunnen neerzetten. Dan was er nog de Duitse taal die beheerst moest worden gezien het verhaal zich situeert in de Oostkantons van België. Vreemd genoeg lag de oplossing niet al te ver van huis. Wim Opbrouck had ik al eens op het toneel zien staan in een theaterstuk waarin hij op een geweldige manier Mark Rothko neerzette. Na het eerste gesprek met Wim was ik er volledig van overtuigd dat hij de juiste man voor de rol was en zijn we eraan begonnen. Door de drukke agenda van Wim hebben we de draaiperiode een beetje moeten opschuiven. In deze periode heb ik de andere acteurs gezocht. In Wouter Hendrickx zag ik de antagonist die ik nodig had in dit verhaal. Michael Vergauwen maakte korte daarna de cast compleet en ik kan niet anders zeggen dat werken met deze drie heren heel fijn was.

©Las Belgas

Met veel mensen van de crew werkte ik eerder al eens samen bij voorgaande kortfilms. Ik vind het fijn om een samenwerking met mensen door te trekken als dit goed aanvoelt. Ik denk dat we een fijn team hadden die gedurende de shoot alles hebben gegeven. Grimm Vandekerckhove verzorgde ook al het beeld bij ‘Dit is Ronald’ (2012) en ook nu was dit weer een fijne samenwerking. De editing te doen met Tom Denoyette smaakt naar meer.

5) Hoe ben je er in geslaagd jouw film te financieren?

Met VAF Steun, aanvullende tax-shelter en sponsering.

6) Waar heb je gedraaid?

Luxemburg, België en Duitsland.

7) Wat betekent voor jou de selectie voor het IKL en is er eerder een film van jou voor het festival geselecteerd?

Met ‘Saint Hubert’ ben ik voor de 4e keer geselecteerd voor IKL en ook nu ben ik blij dat ik er weer tussen zit.

©Las Belgas

8) Wat is voor jou het droomparcours voor je film? Waar wil je hem nog vertoond zien?

Na een première op het filmfestival van Warschau en Leeds loopt het prima met de festivalselecties. Een selectie voor Clermont-Ferrand zou het nog mooier maken.

9) Is er een site of een facebookpagina gewijd aan je film en/of je werk?

Check Also

Vlaamse documentaires bekroond op CPH:DOX!

Tijdens de prijsuitreiking van het internationale documentaire-festival CPH:DOX zijn twee Vlaamse films gelauwerd. ‘Grand Me’ …