IKL : Nina Landau over ‘Lon’

Het moet ooit op het programma gestaan hebben in Leuven, want de programmafolder van het Internationaal Kortfilmfestival van Leuven vertelt dat het documentaire luik dit jaar terug is van weg geweest.  In de langere documentaires zagen we de laatste jaren al een trend dat vooral vrouwelijke filmmakers in Vlaanderen zich op de documentaire toelegden.  En zie : we beginnen onze vragenronde bij de Vlaamse kortfilmmakers bij een Vlaamse documentairemaakster. Nina Landau presenteert in Leuven een docu die al een mooi parcours achter de rug heeft. En nu nog eens Leuven erbovenop. Wij zouden durven gewagen van de kers op de taart.

1)    Waarom heb je deze kortfilm gemaakt?  Wat wilde je vertellen?

Léon “Lon” Landau is de broer van mijn grootvader en is de enige van mijn dichte familie die de Holocaust niet overleefde. Met deze kortfilm wilde ik één van de miljoenen Holocaustslachtoffers een gezicht geven

2)    Wat is de synopsis/pitch van je film?

Lon Landau is een beloftevolle Joods decorontwerper, wiens leven abrupt verandert wanneer hij tijdens WOII wordt opgesloten in de kazerne Dossin in Mechelen. Lon besluit optimistisch te blijven en te doen wat hij best kan: droomwerelden bouwen. ‘Lon’ is een ode aan de kracht van verbeelding; het toont hoe mensen ook in moeilijke tijden hun waardigheid bewaren.

 

3)  Waarom moeten mensen je film zien? 
 
Onze film is gemaakt voor mensen die houden van intieme familieverhalen, en voor mensen die houden van de kleine verhalen binnen complexe en ingrijpende geschiedkundige gebeurtenissen.
 
4)   De documentaire flirt de laatste jaren alsmaar vaker met de fictie.  De realiteit laat zich ook nooit vangen.  Maar de ene documentairemaker grijpt al sterker in in de realiteit dan de andere. Hoe ben jij tewerk gegaan? 
We startten in 2014 met een intensieve research, met de bedoeling de puzzel van Lons leven te reconstrueren. Hierbij baseerden we ons op allerlei archieven (Letterenhuis, Kazerne Dossin, oorlogsarchieven, krantenartikels, …), maar we spraken ook met 3 mensen die Lon nog gekend hadden, zowel voor de oorlog als tijdens zijn tijd in de Kazerne. We besloten echter weg te blijven van de klassieke ’talking heads’ + archiefbeelden, maar wilden het verhaal opnieuw tot leven brengen aan de hand van geanimeerde potloodtekeningen. Deze tekeningen zijn geïnspireerd op bestaand fotomateriaal, maar vele andere tekeningen zijn een interpretatie van hoe de werkelijkheid toen moest zijn geweest. 
5) Lieten de betrokkenen zich makkelijk filmen? 
De mensen die Lon nog gekend hebben, wilden graag hun herinneringen aan Lon met ons delen, omdat zij het ook belangrijk vonden om zijn leven en dat stukje van de geschiedenis verhaald te zien. 

6)    Hoe ben je erin geslaagd jouw film te financieren? (Je mag eventueel budget vermelden maar dat hoeft uiteraard niet)

We kregen enerzijds geld van Fonds Pascal Decroos en van Tentoo (een wedstrijd), waarmee we grotendeels de research financierden. Begin 2017 toonde Canvas interesse om het verhaal op te nemen binnen de 4×7 docureeks, waarvoor we uiteraard ook de nodige financiële middelen kregen. 

7)    Wat betekent voor jou de selectie voor het IKL en is er eerder een film van jou voor het festival geselecteerd?

De selectie voor IKL is (na de selectie voor de Short Doc competitie op IDFA) een bevestiging dat mensen die geen persoonlijke band hebben met Lon toch geraakt zijn door het verhaal. Het is ook een eerste werk, dus het is fijn om dat harde werk bekroond te zien. 

8) Wat is voor jou het droomparcours voor je film?  Waar wil je hem nog vertoond zien?

De film is ondertussen vertoond op het IDFA film festival en op Canvas en staat ook op het programma van Warsaw Jewish Film Festival en IKL. ‘Lon’ zal ook vertoond worden tijdens 5 jaar Kazerne Dossin begin december en zal ook in eigen land deel uitmaken van het Woodsdoc programma. In het buitenland mikken we op grote en kleine festivals. 

9) Is er een site of een facebookpagina gewijd aan je film en/of je werk?

Nee, maar we hebben wel een trailer. (zie vraag 2)

 

Check Also

DOCVILLE viert 20e editie met ScienceVille, speeddates en Sundance winnaars!

Vanavond start DOCVILLE 2024 met een feesteditie om u tegen te zeggen. Openen gebeurt met …