IKL : ‘StreetPoker’ van Nathanaël Van Hoecke

Animatie die kan reanimeren. Dat is ‘StreetPoker’ van Nathanaël Van Hoecke.  Een geëngageerde jongeman die niet alleen een publiek wil boeien met zijn animatiefilm, maar de mensen ook een boodschap wil meegeven.  Zoals bijvoorbeeld, dat je de wereld een beetje beter kan maken door zij naar wie niemand luistert, af en toe eens een luisterend oor te bieden. Nathanael heeft in ieder geval onze aandacht.

 

1) Waarom hebt u deze kortfilm gemaakt? Wat wilde u vertellen?

Deze kortfilm is het eindresultaat van mijn masterjaar in animatiefilm bij Luca School of Arts (campus sint-Lukas Brussel). Gedurende dit boeiende jaar wou ik een eindwerk maken over een thema uit mijn naaste omgeving. Sinds enkele jaren heb ik het platteland omgeruild voor een leven in het centrum van Brussel. In mijn nieuwe woonplaats word ik dagelijks geconfronteerd met het thema van dak- en thuisloosheid in onze hoofdstad. Ik ben daarom gedurende dit jaar een engagement aangegaan om me te verdiepen in deze problematiek van straatarmoede. Hiervoor heb ik voorbijgangers geïnterviewd, ben ik op stap geweest met de straathoekwerkers van Diogenes vzw, en heb ik daklozen zelf ontmoet en geïnterviewd in het sociale restaurant het anker vzw. De kortfilm is gebaseerd op een interview tussen mij en Julius, een dakloze man die in Brussel woont. Met deze kortfilm wil ik zijn leven, zijn gedachten, zijn hoop en zijn wensen in de kijker zetten. Ik wil hem een kans geven om zijn levensverhaal te vertellen. Op deze manier wil ik de menselijke kant van iemand die op straat leeft aan het grote publiek tonen.

 

2) Wat is de synopsis/pitch van uw film?

Een man en een student leren elkaar kennen in een café in Brussel. De man heeft veel te vertellen en de student luistert naar zijn verhaal. De man vertelt over zijn jeugd, zijn vader, zijn passies maar ook over de situatie waarin hij terecht is gekomen: de gevaarlijke situaties die hij gekend heeft, het drinken, zijn angsten en zijn cynisme.

Doorheen de film wordt de kijker meegesleept in een vreemde mix van verbeelding en realiteit.

‘StreetPoker’ is het verhaal van een interessante, intelligente man waarvan je nooit zou denken, door naar hem te luisteren, dat de maatschappij hem vergeten is. Deze man leeft op straat.

 

3) Animatie is een brede term voor tal van soorten film. Wat hebt u vormelijk trachten te doen?

Met animatie kan ik mijn fantasie de vrije loop laten. Voor deze kortfilm is het interview echt maar de verbeelding is mijn eigen fantasie gebaseerd op de verhalen van Julius.
Vormelijk heb ik mij gedurende mijn studies gespecialiseerd in digitale cut-out animatie waarvan ‘StreetPoker’ het resultaat is. De bewegingen zijn niet vloeiend maar het past bij het vrij hoekige en harde design van de personages en de wereld waarin ze zich begeven. Ik heb ook veel met texturen gewerkt die een link hebben met het verhaal, bijvoorbeeld een textuur van gebarsten bierviltjes die verwijzen naar het café.

 

4) Hoe bent u er in geslaagd uw film te financieren? 

Het is een studentenfilm en zoals al mijn studentenfilms was er geen budget voor het maken van deze films. Deze kortfilm is dus een low-budget film.

5) Animatie is een heel arbeidsintensief genre. Hebt u uw film alleen gemaakt? Met een ploeg?

Als student heb ik mijn masterproef voor het grotendeel zelf gemaakt. Ik had natuurlijk een grote steun en de wijze raad van mijn docenten, medestudenten, vrienden, familie en mijn vriendin. Maar heel het productieproces van idee tot finaal product heb ik voor mijn rekening genomen.


6) Als u met een stemmencast werkt… Hoe hebt u gecast? En waren de stemacteurs makkelijk te vinden?

Ik heb niet met een stemmencast gewerkt. Ik heb namelijk omgekeerd gewerkt: ik ben vertrokken van een spontaan en authentiek interview en uiteindelijk heeft de stem van Julius en mijn stem de basis gelegd voor de animatiefilm.

7) Wat betekent voor u de selectie voor het IKL?

Het is een grote eer om geselecteerd te zijn voor het IKL. Het is moeilijk te geloven dat mijn kleine studentenfilm tussen grote kleppers staat zoals ‘Tank’ van Raoul Servais of ‘Voltaire’ van Jan Snoekx. Maar ik ben niet de enige studentenfilm, we zijn dit jaar met een groot aantal die meedoen aan de Vlaamse competitie voor de Animatiefilm.

8) Is er eerder een film van u geselecteerd voor het festival in Leuven?

Mijn eindwerk van mijn bachelorjaar ‘Le lac des Genies’ was vorig jaar geselecteerd voor het Vaf-wildcard van het kortfilmfestival van Leuven en was op aanvraag te bekijken tijdens het festival.

9) Waarom moeten mensen uw film zien?

Deze kortfilm geeft een kijk op het moeilijke levensverhaal van Julius, een dakloze persoon. Het toont het menselijk karakter achter het beeld dat we gewoon zijn van straatarmoede. Ik als interviewer, animator maar ook als regisseur fungeer als tussenpersoon tussen de kijker en Julius. Mijn doel is om aan mensen in nood een kans te geven om hun verhaal te vertellen op een originele manier. Of zoals de leuze van vzw Diogenes het mooi verwoordt: “De inwoners van de straat willen gezien en gehoord worden”. Nu alleen hopen dat de kijkers ( die vaak voorbijgangers zijn op straat) even willen stilstaan om te luisteren naar de levensverhalen van mensen die ze misschien dagelijks zien.
10) Wat is voor u het droomparcours voor uw film? Waar wilt u hem nog vertoond zien?

Mijn droomparcours was eigenlijk al bereikt toen ik na maanden werk de kortfilm als avant-première aan Julius zelf heb getoond. Het was een mooi en sterk moment. Julius heeft gedurende heel de film enkel maar gelachen door zichzelf te horen en te herkennen in de tekeningen. Achteraf voelde hij een gevoel van trots en waande zich even als een filmster. Mooie momenten die het zwaar werk gemakkelijk doen vergeten. Verder was de selectie voor IKL inderdaad een droom maar nooit gedacht dat het realiteit zou worden. Wat verder op mij afkomt, is dus bonus voor mij. Ik heb mijn film ook gestuurd aan andere belangrijke filmfestivals zoals Tampere, Anima en Berlinale. Verder zou ik hem graag in meer maatschappelijk geëngageerde festivals willen zien zoals bijvoorbeeld het Vrijheidsfestival in Brussel.

 

11) Is het maken van een kortfilm een stap in de richting van het langere werk? Of wat is uw uiteindelijke ambitie?

Ik zou eerst graag een kortfilm willen maken met een groter budget in samenwerking met een professioneel animatiestudio. Daarna als alles goed gaat wil ik graag langspeelfilms maken. Maar kortfilms of langspeelfilms, de ambitie en ideeën zijn talrijk genoeg om er veel te produceren.

12) Hebt u een site? Een facebookpagina? Zo ja, welke? Kan je ons ook een link van een trailer sturen?

Ik heb tijdens het proces van mijn kortfilm een website bijgehouden.

http://lavoixdespauvres.weebly.com/

Via DEZE LINK kan je ook de trailer van mijn kortfilm zien.

Voor een overzicht van mijn werk : KLIK HIER

Check Also

Titus De Voogdt en Hans Buyse over ‘Zodiac’!

Recent staken Titus De Voogdt (‘King of the Belgians’, ‘The Barefoot Emperor’) en Hans Buyse …