IKL : ‘The Allegory of the Jam Jar’ van Boris Kuijpers & Ruth Mellaerts

Boris Kuypers en Ruth Mellaerts zijn zuinig met beelden van zichzelf.   Het draait om hun film.  Een film die geproduceerd werd door de mensen van a team producties, de stilaan befaamde filmstal waaruit Adil El Arbi en Bilall Fallah voortkomen en evengoed Sahim Omar Kalifa. En vorig jaar pakte het productiehuis nog uit met het ook al beresterke ‘De Vijver’ van Jeroen Dumoulein.  Met andere woorden, ze weten daar waarmee ze bezig zijn.  Vandaar dat we niet kunnen wachten om ook hun nieuwste productie te zien. De regisseurs waren in ieder geval zo vriendelijk om al onze vragen te beantwoorden.

1) Waarom hebt u deze kortfilm gemaakt? Wat wilde u vertellen?

Op een dag zat er een grote barst in de muur van ons appartement en enkele uren later was die opnieuw verdwenen. Dit was de directe aanleiding om over de film te beginnen nadenken. Naarmate we de film ontwikkelden, ontdekten we dat we met ‘Allegory of the Jam Jar’ een verhaal vertelden over eenzaamheid. Over een man die vastzit in een leventje van schone schijn. Tegelijkertijd wilden we een hoopvol verhaal vertellen over de mogelijkheid om te kiezen voor een ander leven.

2) Wat is de synopsis/pitch van uw film?

Hans is een zakenman van vijftig. Hij heeft een uitdagende job, een prachtige collectie stropdassen, een strak appartement. Wanneer er echter een barst verschijnt in één van de muren van dat appartement, verliest Hans stilaan grip op zijn schijnbaar perfecte leven.

 

3) Hoe hebt u uw cast en crew gevonden?

Voor het personage van Hans wisten we al heel snel dat we met Peter De Graef wilden werken. Peter heeft een kwetsbaarheid die we mooi zagen contrasteren met het personage van een strakke zakenman. De rest van de cast is om hem heen gebouwd.
Qua crew werkten we deels met mensen die we uit vorige projecten kenden. Daarnaast werkten we voor het eerst samen met een aantal mensen omdat hun visie en werkwijze goed aansloten bij de stijl van de film. Dit geldt bijvoorbeeld voor Robrecht Heyvaert.

4) Hoe bent u er in geslaagd uw film te financieren?

We kregen productiesteun van het VAF, een deel van het budget werd door taxshelter mogelijk gemaakt. Verder hebben we ook met veel sponsors samengewerkt, onder andere voor locaties.

5) Waar hebt u gedraaid?

Na een lange zoektocht vonden we voor het huis van Hans uiteindelijk de perfecte locatie in Kortrijk. De rest van de film is grotendeels in Brussel gedraaid, hoewel we Brussel als specifieke stad niet herkenbaar wilden laten zijn. Het verhaal speelt zich af in een anonieme grootstad met haar chique wijken, kille kantoorbuurten, fancy restaurants.

6) Wat betekent voor u de selectie voor het IKL?

We zijn heel blij met de selectie en het is extra bijzonder omdat het de allereerste keer is dat de film vertoond zal worden. Leuven is een heel leuk festival waar we al jaren naartoe komen en waar altijd mooie films en nieuwe makers te ontdekken zijn. We zijn benieuwd naar de reacties.

7) Is er eerder een film van u geselecteerd voor het festival in Leuven?

Nee

8) Waarom moeten mensen uw film zien?
Omdat we met de film zoeken naar een eigen stem en toon, een combinatie van lichtheid en drama. We hebben een sterke cast en crew om ons heen kunnen verzamelen en vertellen een verhaal dat universeel en hedendaags is.

9) Wat is voor u het droomparcours voor uw film? Waar wilt u hem nog vertoond zien?

We hopen dat de film geselecteerd zal worden voor verschillende buitenlandse festivals en dat veel mensen overal ter wereld hem kunnen zien. En er een paar prijzen mee winnen zou natuurlijk helemaal fijn zijn.

10) Is het maken van een kortfilm een stap in de richting van het langere werk? Of wat is uw uiteindelijke ambitie?

Een kortfilm maken is sowieso een heel goede oefening voor het langere werk, maar het is ook een vorm op zich waar we erg van houden. Het eerstvolgende project zal opnieuw een kortfilm zijn, maar in de toekomst willen we ook zeker langere verhalen kunnen vertellen.

‘The Allegory of the Jam Jar’ is tijdens het IKL te zien in ‘Vlaamse Fictie 3’

Check Also

Luc Vrydaghs over ‘Thank God For The Gift’!

In zijn documentairefilm ‘Thank God For The Gift’ gunt Luc Vrydaghs ons via een geweldige …