Philip James McGoldrick en zijn ‘Overpeinzingen bij de overgang’

De familiegeschiedenis ligt in Engeland en in Polen.  Maar hij is wel degelijk een Vlaamse jongeman. Een talent van bij ons.  Met zijn twee kortfilms ‘Siemany’ en ‘Subaru’ liet hij zich hier opmerken en trok vervolgens naar Engeland om er nog bij te scholen.  Daar is hij intussen aardig bezig, zo blijkt. Wij popelen alvast om nieuwigheden van hem te zien.  En om te horen wat hij denkt over wat hier te zien is.  Hij was zo vriendelijk om onze vragen te beantwoorden.

1) Was 2015 een goed filmjaar voor u en voor de Belgische film en waarom of waarom niet? (hoogtepunten, laagtepunten…)

Volgens mij was 2015 een schitterend jaar voor de Belgische film. Iedereen spreekt erover in het buitenland en er zijn steeds meer indrukwekkende films die uit Belgie komen.

Voor mij persoonlijk was 2015 vrij goed, maar of het echt Belgisch was, dat weet ik niet. Sinds vorig jaar heb ik in de VK drie kortfilms kunnen maken, waarvan de eerste op wereldpremiere in Montreal te zien was. Nu speelt die eerste film op verschillende festivals in de VK. De twee overige films zijn nog maar net klaar en die hoop ik ook de wereld te kunnen insturen.

2) Wat zijn uw plannen voor 2016?

In 2016 werk ik aan het scenario van mijn langspeelfilm debuut in de VK, een uitwerking van mijn afstudeerproject aan the National Film and Television school. Het gaat om een verhaal dat zich in de jaren negentig afspeelt in Margate (aan de kust.) over een adolescent die de donkere kant van zijn seksualiteit ontdekt in een veranderend tijdperk van de technologie. Het verhaal raakt dus thema’s aan van tienerpedofilie, maatschappelijke vervreemding en moederliefde.

Daarnaast ontwikkel ik ook een tweetal andere projecten met internationaal karakter waaronder een erg Belgisch verhaal. Het gaat om het eerste deel van het levensverhaal van Jan Yoors, een bekende Belgische kunstenaar die op twaalfjarige leeftijd zijn thuis in Antwerpen heeft verlaten om met een kumpania zigeuners te gaan leven. Het is een episch verhaal dat zich net voor de Tweede wereldoorlog afspeelt. Het raakt ook weer het thema van vervreemding aan en de zoektocht naar een eigen bestaan.

3) Wie waren voor u de figuren van het jaar op filmvlak (Vlaanderen, België…)? (dat kunnen acteurs, producers, regisseurs, scenaristen, D.O.P’s, gaffers of om het even wie zijn uit de filmwereld)

Voor mij steken Robin Pront en Jeroen Perceval er met kop en schouders boven uit. Heb de film nog niet gezien, maar de trailer ziet er veelbelovend uit. Ze inspireren alvast een nieuwe lichting met origineel materiaal. Daarnaast ben ik ook trots op Sam Louwyck, die de cultuurprijs heel erg verdiend heeft. A team productions doet het natuurlijk ook heel erg goed. (Robrecht Heyvaert verdient een pluim.)

4) Wie worden voor u de figuren van volgend jaar? Wie moeten we in de gaten houden?

Volgens mij moeten we toch erg goed oppassen voor de nieuwe film van Roskam. Dat wordt volgens mij een knaller. Daarnaast kijk ik uit naar wat Nathalie Teirlinck aan het draaien is. Wanneer ik de stills zie, heb ik er meteen zin in!

Zie ook :

Nog meer mensen beantwoordden de Cinevox-vraagjes

Twee jaar geleden keek Philip James McGoldrick ook vooruit

Drie jaar geleden keek Philip James McGoldrick ook vooruit

Check Also

Ontdek de trailer van ‘Il Pleut Dans La Maison’!

‘Il Pleut Dans La Maison’ is de alom gelauwerde debuutfilm van de Belgische cineaste Paloma …