Home / Nieuws / Binnenkort / Jelle Stroo en zijn cast 20 dagen op de filmset om film over sekte te draaien

Jelle Stroo en zijn cast 20 dagen op de filmset om film over sekte te draaien

Voor zijn nieuwste langspeelfilm ‘La Deuxième’ koos de uit Brugge afkomstige Brusselse regisseur Jelle Stroo voor intensiteit, zowel op als naast het doek. De film speelt zich af in een huis op het Franse platteland, tevens de verblijfplaats voor cast en crew gedurende een kleine drie weken. ‘De grens tussen werk en ontspanning werd soms vaag, wat een unieke dynamiek opleverde,’ aldus Stroo, ‘ons samenwonen intensifieerde de algemene beleving en bijgevolg de vertolkingen.’  ‘La Deuxième’ heet niet zo omwille van het feit dat het Stroo zijn tweede langspeler is.  Zijn film gaat over een man die mensen een tweede leven belooft en zo eigenlijk op de duur een sekte leidt. 

Stroo is niet aan zijn proefstuk toe, zijn debuutlangspeelfilm ‘Égoïste’ (uit 2015) schopte het tot het Beijing filmfestival, kon rekenen op uitverkochte vertoningen in Parijs en Brugge, en kreeg nationale en regionale persaandacht.We kregen Jelle Stroo even aan de digitale lijn en hij vertelde dat hij een Brusselse regisseur/monteur is en dat hij , die voornamelijk in reclame en corporate video werkt. Toen hij zijn eerste ‘Égoïste’ lanceerde, herinneren we dat hij van Brugse roots sprak. De uitverkochte zaal in Brugge zit daar wellicht voor iets tussen.

Waarom hij dan Franse films draait?

“Ik heb een aantal jaar in Parijs gewoond, dus op die manier heb ik ook daar een professioneel netwerk opgebouwd. Ondertussen woon ik alweer drie jaar in Brussel, maar bij de voorbereiding van de opnames heb ik ook over de landsgrenzen gekeken naar mensen die wilden en konden meewerken aan de film. Ook om een locatie te vinden hebben we in België gekeken, maar uiteindelijk kwamen we toch bij een huis in Frankrijk uit. Voor de rest is de cast en crew een mix tussen Vlamingen, Nederlanders en Fransen.”

Hoe hij zijn films betaalt?

”La Deuxième’ is een lowbudget-productie, en is gefinancierd aan de hand van participaties, sponsoring en natuurlijk veel goodwill.”

Waar hij naartoe wil met zijn film?

“Wij mikken inderdaad op filmfestivals, maar ook op vertoningen in het arthouse-circuit in België en Frankrijk. De markt voor lokale arthouse-films is vrij klein, maar ik denk wel dat de film zeker past voor de Vlaamse liefhebber van ‘kleinere’ films. Voor ‘Égoïste’ organiseerden we afzonderlijke vertoningen in Vlaanderen en Frankrijk, waarbij ikzelf (en soms ook de cast) aanwezig en aanspreekbaar was (een beetje zoals concerten georganiseerd worden). Het publiek reageerde daar zeer enthousiast op, dus dat model overwegen we zeker ook voor ‘La Deuxième’.”

Zijn tweede heeft hij dus over een soort sekte gedraaid en om die sfeer helemaal te laten doordringen bleven cast en crew de hele draaiperiode op dezelfde locatie. ‘Zo dicht op elkaars lip leven creëerde een bijzondere context,’ vertelt Vlaams acteur Gert De la Marche, ‘het volledige team gaf zich helemaal voor dit project. Zo hadden mijn vriendin Julie (tevens lid van het art department) en ik onze dochter van acht maanden gedurende de hele draaiperiode mee op de set. Ik ben ervan overtuigd dat dit collectieve engagement het resultaat naar een hoger stadium heeft getild.’
Hoofdrollen in ‘La Deuxième’ zijn weggelegd voor Julien Vieuloup, Alix Vega, Anne-Sophie Delhomme en  Gert De la Marche.

‘La Deuxième’ vertelt het verhaal van Jean Barreau, die teruggetrokken op het Franse platteland woont. Daar leidt hij een spirituele commune voor getormenteerde zielen en belooft hij hen de kans op een tweede leven. Vandaar de titel ‘La deuxième’. Toch raken niet alle volgelingen even gemakkelijk in de ban van de charismatische Jean. Gaandeweg begint Jean aan zijn eigen geloof te twijfelen.

Bekijk ook

‘Ploey’ slaat zijn vleugels uit in België en wordt ‘Pluisje’

Goed nieuws voor animatieliefhebbers en nog meer voor de kinderen.  ‘Ploey’, de lange animatiefilm waarin …