Kevin Janssens en Johan Leysen naast Olivier Gourmet en Bouli Lanners in actiethriller ‘Tueurs’

Brussel, 29 juni – Van 1 augustus tot 30 september vinden in Brussel en omgeving, Charleroi, Verviers en Orléans, Frankrijk de opnames plaats van ‘Tueurs, La stratégie de la tension’, de eerste echte actiethriller die in Franstalig België wordt geproduceerd. De film wordt geacteerd door een volledig Belgische sterrencast, onder wie ook de Vlaamse acteurs Kevin JanssensTibo Vandenborre en Johan Leysen. In de film krijgt een onopgeloste, brutale misdaad uit het verleden een onverwacht verlengstuk. Schrijver/coregisseur is François Troukens, zelf een ex-overvaller en vandaag een mediafiguur.

Johan Leysen

‘Tueurs, La stratégie de la tension’, naar een origineel scenario van François Troukens en Giordano Gederlini, wordt geregisseerd door François Troukens en Jean-François Hensgens. De belangrijkste rollen worden vertolkt door Olivier Gourmet (‘Le fils’, ‘L’exercice de l’État’), Kevin Janssens (‘D’Ardennen’, ‘Windkracht 10’), Lubna Azabal (‘Incendies’, ‘Goodbye Morocco’), Bouli Lanners (‘Eldorado’, ‘Tous les chats sont gris’), Tibo Vandenborre (‘Rundskop’, ‘Les chevaliers blancs’), Johan Leysen (‘Le tout nouveau testament’, ‘Het Vonnis’), Natacha Régnier (‘La vie rêvée des anges’, ’38 témoins’) en Anne Coesens (‘Illégal’,’ Tous les chats sont gris’).

SYNOPSIS

De carrière van overvaller Frank Valken neemt een hoge vlucht. Met zijn bende heeft hij de Nationale Bank gekraakt. Maar net nadat Frank en zijn handlangers uit de bank zijn gevlucht, worden alle getuigen van hun roof geëxecuteerd door een moordcommando. Een van de slachtoffers is een magistraat die onderzoek voerde naar een politieke affaire. Dertig jaar na de feiten slaan de dolle moordenaars opnieuw toe. Of dat is toch wat sommigen laten uitschijnen. Nadat hij ervan wordt beschuldigd een van de moordenaars te zijn, heeft Frank geen andere keuze dan te vluchten en er alles aan te doen om zijn onschuld te bewijzen.

PRODUCTIE

De film wordt geproduceerd door VERSUS PRODUCTION in coproductie met Capture The Flag Films, Savage Film en Proximus, met de ondersteuning van het Centre du Cinéma et de l’Audiovisuel de la Fédération Wallonie-Bruxelles en de Tax Shelter van de Belgische federale overheid, Inver Invest en met medewerking van RTL-TVI, Canal+, Ciné+ in samenwerking met Indéfilms. ‘Tueurs, La stratégie de la tension’, wordt ontwikkeld met de steun van het MEDIA-programma van de Europese Unie.

De film zal in de loop van 2017 worden verdeeld door O’Brother Distribution. De verkoop op de internationale markt zal worden verzekerd door TF1 Droits Audiovisuels.

***

FRANÇOIS TROUKENS

François Troukens met Adil El Arbi

François Troukens begint aan zijn studies kunst en fotografie en droomt ervan om later een grote reportagemaker te worden. Door financiële moeilijkheden moet hij het over een andere boeg gooien. Hij komt terecht in het bewakingsmilieu en wordt bodyguard van figuren uit de politieke en financiële wereld, maar verliest zijn werk na een frauduleus faillissement. Hij wil zich wreken op het systeem en kiest de gemakkelijkste weg om geld te verdienen. Hij gaat aan de slag als chauffeur van een gepantserde geldwagen en pleegt in 1993 een eerste overval. Die doet hem al meteen achter de tralies belanden. In de gevangenis gaat een hele nieuwe wereld voor hem open. Hij noemt het de ‘universiteit van de misdaad’ en hij wordt beste maatjes met de grote jongens.

Wanneer zijn straf er in 1995 opzit, stapt hij er buiten als een volleerde crimineel. Andermaal zet hij zijn zinnen op gepantserde trucks. Wanneer hij kort daarna in de boeien wordt geslagen en beschuldigd wordt van gewelddadige feiten die hij niet heeft gepleegd, neemt hij de benen. Hij vlucht eerst naar Venezuela, daarna naar de VS en Afrika. Uiteindelijk keert hij terug naar Europa, waar hij nog altijd als voortvluchtige wordt gezocht. Hij richt in Luxemburg onder een valse identiteit een uitgeverij op (Clever Editions) en begint filmscenario’s te schrijven na een ontmoeting met regisseur José Giovanni (Deux hommes dans la ville). In 2004 komt het gerecht hem op het spoor en na een wilde achtervolging door de straten van Parijs wordt hij opnieuw opgepakt. Deze keer belandt hij in de gevangenis La Santé, waar hem wordt aangeraden een master Hedendaagse Letteren te behalen aan de Sorbonne. François Troukens ziet de voordelen in van een leven op het rechte pad en duikt in de boeken. Hij ziet zich genoodzaakt zijn studies af te breken wanneer hij wordt uitgeleverd aan België en daar veroordeeld wordt tot 19 jaar opsluiting. Terwijl hij zijn straf uitzit, keert hij terug naar zijn oude liefde. Schrijven. Hij behaalt een aggregaat in de psychische en pedagogische wetenschappen, maar zijn passie voor de film is nooit verdwenen. Meer nog, als gevangene heeft hij meegewerkt aan enkele kortfilms die in Franse en Belgische gevangenissen zijn opgenomen en die gemaakt zijn door bekende namen uit de filmwereld. In 2010, wanneer hij tien jaar van zijn straf heeft uitgezeten, wordt hij voorwaardelijk vrijgelaten. Hij blijft schrijven, maar begint daarnaast ook te ijveren voor een betere
aanpak van de rehabilitatie van gevangenen en wordt medeoprichter van de vereniging Chrysalibre. In 2012 mag hij in opdracht van Versus Production zijn eerste langspeelfilm maken. Maar het lot is hem alweer niet gunstig gezind. Een van de voorwaarden voor zijn vrijlating was dat hij niet in contact mocht komen met ex-gevangenen. Door zijn ontmoeting met de rapper/comedian Joey Starr (bekend van ‘Polisse’ van Maïwenn) in 2014, die in het verleden al meermaals in aanraking is gekomen met het gerecht, heeft François Troukens die voorwaarden geschonden en moet hij opnieuw zeven maanden brommen. Die periode gebruikt hij om het scenario voor zijn langspeelfilm ‘Tueurs’ af te werken en zijn kortfilm ‘Caïds’ te schrijven, die in 2015 uitkomt en die eveneens geproduceerd wordt door Versus Production. In datzelfde jaar vraagt de radiozender RTL hem om samen met Patrick Weber het programma ‘On refait le Monde’ te presenteren. Enkele maanden later maakt hij zijn debuut op de Franstalige televisie als presentator van het juridische programma ‘Un crime parfait‘, dat wekelijks wordt uitgezonden op RTL-TVI.

JEAN–FRANÇOIS HENSGENS

Jean-François Hensgens begint zijn loopbaan als camera-assistent van de broers Dardenne en tal van andere regisseurs. Enkele jaren later is hij verantwoordelijk voor de fotografie en cinematografie voor de film ‘Dikkenek’, het debuut van Olivier Van Hoofstadt. Zijn carrière komt nu in een stroomversnelling terecht. Wat volgt, is een hele reeks auteursfilms (zoals die van Joachim Lafosse en Dominik Moll) en Franse of buitenlandse actiefilms (‘Go Fast’, ‘Banlieue 13’, ‘Antigang’…).

VERSUS PRODUCTION

Versus Production werd opgericht in 1999 door Jacques-Henri en Olivier Bronckart. Het is uitgegroeid tot een van de grootste filmproductiehuizen in België en een betrouwbare partner voor internationale coproducties. De meeste producties van Versus Production zijn fictiefilms. Versus Production wil beloftevolle cineasten ondersteunen, hen bekendmaken bij het grote publiek en hen begeleiden (Bouli Lanners, Olivier Masset-Depasse, Joachim Lafosse, Stefan Liberski, en ook Guillaume en Stéphane Malandrin). Het komt op voor getalenteerde filmmakers die de film van vandaag en morgen vorm zullen geven.

CAPTURE THE FLAG FILMS

Capture The Flag Films zag het levenslicht in 2008. Het maakt deel uit van het productiehuis Empreinte Digitale en legt zich toe op langspeelfilms. Raphaël en Benjamin Rochier waren gefascineerd door de nieuwe evoluties in de filmwereld en richtten in 2003 Empreinte Digitale op, dat gedragen wordt door een dynamisch en inventief team van mensen die hun sporen hebben verdiend in alle domeinen van de audiovisuele productiewereld. Al 12 jaar produceert het bedrijf bioscoopfilms, televisieuitzendingen en -series, originele documentaires en andere digitale producties.

Zie ook :

Kevin Janssens in film over Bende van Nijvel

Kevin Janssens wordt master van Filmfestival Oostende

 

Check Also

Luc Vrydaghs over ‘Thank God For The Gift’!

In zijn documentairefilm ‘Thank God For The Gift’ gunt Luc Vrydaghs ons via een geweldige …