‘Land of the Heroes’ wint nog maar een keer

Het begint eigenlijk een beetje een afgezaagd liedje te worden.  Hoewel,… Winnen gaat nooit wennen.  Vandaar dat Sahim Omar Kalifa er lachend bij bleef staan, toen hij op het Reggio Festival in Italië de Zavattini Award in ontvangst mocht nemen.  De zevende bekroning al dit jaar voor de regisseur en zijn film.  En dan zwijgen we nog van de prijzen die de film eerder al kreeg in Berlijn, Busan, Verona, Forli en Bagdad.

‘Land of the Heroes’ was tot nu op bijna 50 festivals over de hele wereld te zien.  En de rondreis is nog lang niet gedaan.  De komende weken staat de film ook nog geprogrammeerd op festivals in Buenos Aires, Moscou en Dubai.

Het Reggio Festival vond plaats van 10 tot 15 november in Emilia (Italië).  De jury loofde de film omwille van de vraagstelling over de eenzaamheid van morele onzekerheid en de consequente neo-realistische stijl.  Ook de acteerprestaties van de kindacteurs Ahmed Nisret, Zana Gandi en Adla Bapir werden geprezen.

Tijdens de slotceremonie mocht regisseur Sahim Omar Kalifa de prijs, waarmee hij op de foto staat te pronken, in ontvangst nemen.

De Koerdische regisseur Sahim Omar Kalifa woont sinds 2001 in België.  Hij was 21 toen hij hier als vluchteling terechtkwam.  Hij groeide op aan de Irakese kant van Koerdistan, maar zijn broers werden vermoord door de Turkse geheime dienst.  Vluchten was de enige keuze. Sahim was boekhouder, maar wou niet hele dagen op een computerscherm zitten kijken.  Hij wou iets doen, iets maken.  Na de intense levensjaren uit zijn jeugd, had hij in ieder geval stof genoeg om te vertellen.  Hij was nog niet lang in ons land toen hij in een krant een advertentie voor de filmschool zag staan. Hij was altijd al geïntrigeerd geweest door camera’s en dus meldde hij zich aan voor een toelatingsproef.  Hij slaagde en de rest is geschiedenis.

Hij maakte twee kortfilms aan het Sint-Lukas in Brussel, die beiden prijzen behaalden : ‘Ava Res’ en ‘Nan’.  Maar zijn nieuwste kortfilm ‘Land of the Heroes’ is nog een veel groter succes.  Een ironische titel eigenlijk, want de film gaat over slachtoffers van de oorlog : kinderen.  De film situeert zich in Koerdistan, in de streek waar de filmmaker zelf is opgegroeid.  Hij ging ernaartoe met een kleine Vlaamse filmploeg en zijn producenten, Hendrik Verthé en Kobe Van Steenberghe van a team productions.  Samen draaiden ze er met enkele kinderen van ter plekke een oorlogsfilm.  Of liever : een film over hoe kinderen in hun dagelijkse doen en laten op de duur diezelfde hardheid gaan hanteren die ze hele dagen rondom zich zien, wanneer ze in een oorlog opgroeien.

Check Also

Luc Vrydaghs over ‘Thank God For The Gift’!

In zijn documentairefilm ‘Thank God For The Gift’ gunt Luc Vrydaghs ons via een geweldige …