Festivals @nl

Dit is Belgisch op ‘Anima’

Dit is Belgisch op ‘Anima’
// 23-02-2017

Anima, het internationaal festival van de animatiefilm van Brussel, gaat deze week van start. Van 24 februari tot 5 maart is het in Flagey, en nadien in filmzalen in Vlaanderen en Wallonië, weer al animatie wat de klok slaat.

Lees Meer

Prins Laurent, Erik Van Looy en Kamal Kharmach openen het Jeugdfilmfestival

Prins Laurent, Erik Van Looy en Kamal Kharmach openen het Jeugdfilmfestival
// 19-02-2017

Op zondagnamiddag 19 februari is in HETPALEIS de 29ste editie van het Jeugdfilmfestival geopend met de prestigieuze première van de Nederlands-Belgische avonturenfilm 'Storm: Letters van vuur' van Dennis Bots. Naast de festival-peters Erik Van Looy en Kamal Kharmach en regisseur Dennis Bots en castleden Davy Gomez en Juna de Leeuw, ging ook Prins Laurent met zijn gezin naar de film kijken.

Lees Meer

‘Sprakeloos’ in première op ‘Le Festival International du Film d’Amour’

‘Sprakeloos’ in première op ‘Le Festival International du Film d’Amour’
// 10-02-2017

Voor de 33ste keer al vindt in het Waalse Bergen, ofte Mons, het Festival van de Liefdesfilm plaats.  Met tal van internationale films op de affiche, maar ook enkele Belgische.  En onder die Belgische, één Vlaamse : 'Sprakeloos' van Hilde Van Mieghem.  Op 15 februari kan je er de film al zien, en dat is enkele weken voor de prent officieel in première gaat.

Lees Meer

Speelfilmdebuut Nathalie Teirlinck in première op Cinequest

Speelfilmdebuut Nathalie Teirlinck in première op Cinequest
// 27-01-2017

SAN JOSE/BRUSSEL, 27 januari 2017. 'Le passé devant nous', het speelfilmdebuut van Nathalie Teirlinck, beleeft zijn internationale première op Cinequest, het jaarlijkse filmfestival in Silicon Valley (28 februari-12 maart). Daarnaast staan 'Le Ciel Flamand', 'King of the Belgians' en 'Vincent' op het programma terwijl ook 'The Zookeeper’s Wife' er te zien is, het oorlogsdrama waarin Johan Heldenbergh zijn Hollywooddebuut maakt naast Jessica Chastain.

Lees Meer

Veel Belgen op het Festival van Rotterdam

Veel Belgen op het Festival van Rotterdam
// 11-01-2017

Ooit leek het Festival van Rotterdam regelrecht de concurrentie te zullen aangaan met het Festival van Berlijn, dat traditioneel het eerste grote Europese Filmfestival van de filmkalender is.  Rotterdam stond nog vroeger, maar bleef in de schaduw van Berlijn. Heeft het Nederlands festival de Duitse collega's nooit echte concurrentie kunnen aandoen, voor de onvervalste auteurscinema is Rotterdam misschien nog belangrijker dan Berlijn.  Het is ieder geval een festival dat geweldig aanslaat bij het publiek. Ieder jaar worden er meer dan 300.000. tickets verkocht. En het goeie nieuws is dat de Belgen er dit jaar weer ruimschoots vertegenwoordigd zijn. Om te beginnen is er de wereldpremière van film 'Chez Nous', van onze landgenoot Lucas Belvaux met de geweldige Emilie Dequenne in de hoofdrol.  De prent waarvoor Marine Le Pen en heel rechts Frankrijk met haar na het zien van de trailer op hun achterpoten staan. Maar er staan ook heel veel Vlaamse films, documentaires en tv-series op het programma van het festival dat dit jaar op 25 januari van start gaat.

Lees Meer

7 gloednieuwe kortfilms op ‘The Magnificent Ten’

7 gloednieuwe kortfilms op ‘The Magnificent Ten’
// 13-12-2016

Tegenwoordig moet je geen technisch genie meer zijn om een film te maken. Het helpt, maar het is geen vereiste meer. Een gewoon genie zijn volstaat. En zo komt het dat er initiatieven uit de grond schieten als 'The Magnificent Ten'.  Waar er niet 10 nieuwe producties in première gaan, zoals de titel laat vermoeden, maar 7. Zeven beeldproducties, waaronder 4 kortfilms, 1 animatiefilm en twee pilootafleveringen van wat ooit een tv-serie zou kunnen worden.  Waarom dan die 10?  Omdat er 10 scenaristen aan de projecten werkten.

Lees Meer

‘Hampi, ‘Boi’, ‘Nymphet’, ‘Downside Up’ en ‘No Offense’ Vlaamse winnaars op het IKL

‘Hampi, ‘Boi’, ‘Nymphet’, ‘Downside Up’ en ‘No Offense’ Vlaamse winnaars op het IKL
// 10-12-2016

  Zaterdag 10 december werden in Leuven de prijzen uitgedeeld op de 22ste editie van het Internationaal Kortfilmfestival. Het was een heel drukbezochte prijsuitreiking want naast de laureaten van het Kortfilmfestival werden ook de winnaars VAF Wildcards bekend gemaakt. De Jury van de Vlaamse competitie bekroonde 'Hampi' van Pim Algoed met de Juryprijs voor Beste Vlaamse kortfilm, goed voor 10.000€ aan faciliteiten geschonken door Eye-Lite. Pim Algoed is geen onbekende op het Kortfilmfestival: in 2007 debuteerde hij met de komedie 'Tanguy's Unifying Theory of Life', waarmee hij het Publieksprijs en de VAF Wildcard won. Twee jaar later won hij met 'How to enrich yourself by driving women into emotional and financial bankruptcy' de HUMO Award. 'Hampi', met Peter Van den Begin in de hoofdrol, is dus een meer dan geslaagde comeback.

Lees Meer

IKL – Patrick Vandebroeck over ‘The Gap’

IKL – Patrick Vandebroeck over ‘The Gap’
// 09-12-2016

Dat hij geen student meer is, dat hij al lang meedraait, dat hij vooral ervaring heeft in het commerciële circuit, ervaring die hem nu goed van pas komt bij het soort werk waar hij zelf z'n keuzen bepaalt.  Dat hij zowel steun kreeg uit Nederland als uit België, dat hij de stem van Ted Milton gebruikt in zijn film en wie Ted Milton is, dat hij zich goed weet te omringen, dat Raf Wathion tot zijn vriendenkring behoort en meer van dat komt je te weten in de antwoorden die Patrick Vandebroeck ons opstuurde nadat wij hem eerder onze vragenlijst hadden bezorgd.  Waarvoor dank.  

Lees Meer

IKL – Kris Borghs over ‘No-Offense’

IKL – Kris Borghs over ‘No-Offense’
// 09-12-2016

Kris Borghs mag je gerust een zwaargewicht noemen in de competitie van de Vlaamse animatiefilms.  Zijn 'No-Offense' draaide tot nu toe al in 12 verschillende buitenlanden en hij heeft al de Ensor voor beste korte animatiefilm op zak.  En het parcours van 'No-Offense' lijkt ons nog lang niet afgelopen. Ook omwille van het thema : cartoonisten die de dupe zijn van hun verbeelding.  Kris Borghs liet zijn verbeelding los op het idee en mensen van overal ter wereld zijn aan de schermen gekluisterd waar zijn film draait.  Blij dat hij tijd kon maken om onze vragen in te vullen. Waarvoor dank.

Lees Meer

IKL – Pauwel Nomes over ‘Kiekenfretter’

IKL – Pauwel Nomes over ‘Kiekenfretter’
// 09-12-2016

Pauwel wou voor zijn eerste animatiefilm een kort, grappig filmpje maken dat de mensen aan het lachen zou brengen. Dat mensen het te zien krijgen, is een zekerheid, sinds de selectie voor het IKL.  Hij maakte zijn film helemaal in zijn eentje, maar vond toch nog de tijd om onze vragen te beantwoorden. Bedankt Pauwel!

Lees Meer