Over de taalgrens

Bruno Georis en zijn overpeinzingen bij de overgang (2016 – 2017)

Bruno Georis en zijn overpeinzingen bij de overgang (2016 – 2017)
// 02-02-2017

Voor ons was Bruno Georis dit jaar een geweldige ontdekking.  Liet 'King of the Belgians' in de eerste plaats hoofdrolspeler Peter Van den Begin schitteren, dan kwam Georis als een stevige tweede binnen. Hij speelt de chef protocol die we samen met de koning zagen ontdooien tijdens de  onvoorziene reis die het onvoorbereide gezelschap in allerlei onverwachte situaties bracht.  Zijn Ludovic Moreau is een serieuze man, die protocol ademt. Hij is de trotse beheerder van de waardigheid van de Koning. Maar hij blijkt niet goed voorbereid op de onverwachte rit doorheen de Balkan.

Lees Meer

‘En amont du fleuve’ van Marion Hänsel nu in de bioscoop

‘En amont du fleuve’ van Marion Hänsel nu in de bioscoop
// 30-11-2016

Marion Hänsel is een Brusselse regisseuse die al jaren films maakt waarin mensen moeilijk communiceren.  Intrigerende prenten vaak, die ze heel dikwijls kon maken met internationale acteurs als Jane Birkin, Stephen Rea, Malcolm McDowell, Carmen Maura, Charles Aznavour en Johan Leysen.  Voor haar nieuwste kan ze weer rekenen op twee zwaargewichten : de Spaanse Sergi Lopez en Olivier Gourmet, beter bekend als de fetisjacteur van de Dardennes. Ze laat ze samen een woelige rivier afgaan, op  zoek naar zichzelf en hun vader. Mis deze boot niet.

Lees Meer

Belgisch talent op nummer 1 in Duitse cinema

Belgisch talent op nummer 1 in Duitse cinema
// 14-11-2016

  De Belgische acteur Eric Kabongo breekt internationaal door in een Warner Bros productie. Met meer dan 500.000 bezoekers tijdens het release-weekend staat 'Wilkommen bei den Hartmanns' meteen op nummer 1 in de Duitse cinema. Eric speelt er met glans de rol van een Nigeriaanse asielzoeker die in een stijve Duitse familie terechtkomt.

Lees Meer

‘Noces’ van Stephan Streker beleeft vandaag Belgische première op Filmfestival Namen

‘Noces’ van Stephan Streker beleeft vandaag Belgische première op Filmfestival Namen
// 04-10-2016

'Noces', de nieuwe film van Stephan Streker, wordt vanavond getoond in Officiële Competitie en op de Gala-avond van de Federatie Wallonië-Brussel tijdens het 31e Internationaal Festival van de Franstalige Film van Namen (FIFF). De film won eerder een dubbele vertolkingsprijs op het Festival van Angoulême en had een opgemerkte internationale première op het Festival van Toronto.

Lees Meer

De volgende film van de Dardenne’s gaat over terrorisme

De volgende film van de Dardenne’s gaat over terrorisme
// 11-08-2016

In eigen land hadden ze er nog met geen woord over gerept. Maar dan komen ze in Peru waar het 20ste filmfestival van Lima een hommage houdt aan 's lands bekendste filmmakers en daar maken ze hun volgende project bekend. En het klinkt als de film waar  Europa op wacht.  Want die volgende film zou volgens Variety over de opkomst van het terrorisme gaan.  “We zijn het scenario nu aan het schrijven en hopen volgende jaar in de herfst te kunnen draaien," zei Luc Dardenne tegen het Amerikaanse filmvakblad.  Tegen Le Film Français, het Franse filmvakblad, vertelden de broers dan weer dat het thema hen intrigeert en beangstigt. Zowel na de gebeurtenissen in Parijs als in Brussel gaven ze al aan dat ze ten zeerste bekommerd zijn om wat er in onze wereld aan de gang is. Het project heeft voorlopig nog geen titel.

Lees Meer

Bekijk nu de trailer van ‘La fille inconnue’ met Nederlandse ondertitels

Bekijk nu de trailer van ‘La fille inconnue’ met Nederlandse ondertitels
// 20-07-2016

Er was al een wereldpremière, er was al een poster, de film is intussen al ingekort, maar het was nog wachten op een trailer die ook van Nederlandse ondertitels was voorzien. Wel, die is er nu.  En Cinevox heeft hem al te pakken.  Terwijl, jawel, de film pas op 5 oktober uitkomt.

KLIK HIER om de trailer te bekijken

       

Lees Meer

Kevin Janssens en Johan Leysen naast Olivier Gourmet en Bouli Lanners in actiethriller ‘Tueurs’

Kevin Janssens en Johan Leysen naast Olivier Gourmet en Bouli Lanners in actiethriller ‘Tueurs’
// 30-06-2016

Brussel, 29 juni – Van 1 augustus tot 30 september vinden in Brussel en omgeving, Charleroi, Verviers en Orléans, Frankrijk de opnames plaats van 'Tueurs, La stratégie de la tension', de eerste echte actiethriller die in Franstalig België wordt geproduceerd. De film wordt geacteerd door een volledig Belgische sterrencast, onder wie ook de Vlaamse acteurs Kevin JanssensTibo Vandenborre en Johan Leysen. In de film krijgt een onopgeloste, brutale misdaad uit het verleden een onverwacht verlengstuk. Schrijver/coregisseur is François Troukens, zelf een ex-overvaller en vandaag een mediafiguur.

Lees Meer

‘La fille inconnue’ is geen onbekende in Cannes

‘La fille inconnue’ is geen onbekende in Cannes
// 19-05-2016

Nog maar twee jaar geleden waren ze ook nog in Cannes met 'Deux jours, une nuit' en hier zijn ze alweer op de Croisette.  Gewoonlijk nemen ze meer tijd voor een film.  Maar het verhaal van de huisdokter die haar deur niet opent voor een meisje dat na de werkuren bij haar aanbelt, dateert van 2008.  Ze waren er dus al wel langer mee bezig.  De nieuwe film is een typische Dardenne-film. Een sociaal drama dus. Maar het is ook een detectivefilm. Jawel.

Lees Meer

Nog een prestigieus Franstalig project voor Veerle Baetens

Nog een prestigieus Franstalig project voor Veerle Baetens
// 14-05-2016

Veerle Baetens zal de hoofdrol spelen in 'Duelles', de nieuwste van Olivier Masset-Depasse, maker van het befaamde 'Illegal', een film die in 2010 de Belgische inzending voor de Oscars was en internationaal hoge ogen gooide.  Het betreft een psychologisch drama dat geproduceerd zal worden door Jacques-Henri en Olivier Bronckart.

Lees Meer

Voor Virginie Efira speelt de lengte van een man geen rol

Voor Virginie Efira speelt de lengte van een man geen rol
// 25-04-2016

Sinds zijn Oscar voor ‘The Artist’ heeft Jean Dujardin niet echt een indrukwekkend parcours afgelegd.  Eventjes stond hij op een eenzame hoogte onder de Franse acteurs, sindsdien kan je bijna stellen dat hij gekrompen is.  In de nieuwe romantische komedie 'Un homme à la hauteur' komt hij niet hoger dan de boezem van Virginie Efira.  Zo zie je maar, ieder nadeel heeft zijn voordeel. Want die boezem van de Brusselse actrice werd ooit uitverkozen tot de mooiste decolleté van België.  Terwijl dat maar één van haar talenten is.  De dame heeft even goed een stralende glimlach en een guitig gezicht dat haar in Frankrijk enorm gewild maakt voor Franse romantische komedies.  De ene keer wordt ze daar vergeleken met Reese Witherspoon, de andere keer is ze de nieuwe Meg Ryan of dan wordt ze weer vergeleken met Julia Roberts.  In ieder geval, ze is geestig.  Meestal. Maar ze heeft ook andere ambities.  Want Virginie is een cinefiel.  Ze is dan ook heel gelukkig dat ze binnenkort twee films in Cannes heeft.  Ze mag de nevensectie 'Le Quinzaine des Réalisateurs' openen, met de film 'Victoria', waarin ze een advocate speelt die verdacht wordt van moord en dan is er nog een klein rolletje in 'Elle' van Paul Verhoeven, waarin ze een vrouw speelt voor wie haar geloof in God nog net iets hoger staat dan haar geloof in haar man. In ieder geval, wat ze ook speelt, Virginie kan het niet helpen, stralen doet ze altijd.  En dat zal vanavond aan de UGC De Brouckère niet anders zijn. En mocht u zich afvragen waarom Jean Dujardin niet hoger komt dan haar boezem, in 'Un homme à la hauteur' is hij maar 1,36 meter hoog.  Maar dat belet hem niet om haar te verleiden.  Het zal dan toch waar zijn wat sommige dames zeggen : de lengte speelt geen rol. 'Un homme à la hauteur' draait vanaf 4 mei in de Belgische bioscopen.

KLIK HIER om de trailer te bekijken

Lees Meer