Prijzen

VAF Wildcardwinnaar bekroond in Berlijn

VAF Wildcardwinnaar bekroond in Berlijn
// 18-02-2017

BERLIJN/BRUSSEL, 17 februari 2017. De korte film 'The Jungle Knows You Better Than You Do' van Juanita Onzaga heeft de Speciale Prijs van de Internationale Jury van Generation 14plus gewonnen op het Filmfestival van Berlijn. De prijsuitreiking vond vanavond plaats in het Haus der Kulturen der Welt. De Belgisch-Colombiaanse regisseuse won afgelopen december nog een VAF Wildcard met haar documentaire.

Lees Meer

‘Les premiers, les derniers’ grote winnaar van de 7de uitreiking van de Magrittes

‘Les premiers, les derniers’ grote winnaar van de 7de uitreiking van de Magrittes
// 05-02-2017

'Les premiers, les derniers' is gisterenavond de grote winnaar geworden van de 7de editie van de Magrittes. De langspeler van Bouli Lanners won vijf prijzen en dat is evenveel als 4 jaar geleden toen diezelfde Lanners voor zijn vorige film 'Les géants' ook 5 beeldjes naar huis mocht nemen. Dit keer won hij de prijs voor de beste film, beste regisseur, beste acteur in een bijrol voor David Murgia, beste decors en beste kostuums. 'Black', dat met zijn vier nominaties ook bij de favorieten behoorde, viel helemaal naast de prijzen en ook die andere Vlaamse genomineerde, Sam Louwyck, genomineerd voor zijn rol  in 'Keeper', moest het zonder trofee stellen.  'Belgica' van Felix Van Groeningen won de Magritte voor de beste Vlaamse film in coproductie. Voorzitter van het gala van de Magrittes was dit jaar Virginie Efira, die zelf ook een Magritte in ontvangst mocht nemen.

Lees Meer

Manu Dacosse wint op Sundance

Manu Dacosse wint op Sundance
// 30-01-2017

De cameraman Manu Dacosse heeft op het Sundance Filmfestival in Amerika de juryprijs voor de beste fotografie gewonnen in de categorie World Cinema, voor de film 'Axolotl Overkill' van de Duitse regisseuse Helene Hegemann.  Officieel heet dat daar The World Cinema Dramatic Special Jury Award for Cinematography. Vorig jaar won Pieter-Jan De Pue er een gelijkaardige prijs : The World Cinema Special Jury Award for Best Cinematography.  Felix Van Groeningen won er toen The Directing Award: World Cinema Dramatic.

Lees Meer

Dit zijn de nominaties voor de Magrittes

Dit zijn de nominaties voor de Magrittes
// 11-01-2017

Vandaag zijn de nominaties bekendgemaakt voor de Magritte's, die op 4 februari voor de 7de keer worden uitgereikt.  'Les Magritte du Cinéma', dat zijn de tegenhangers van de Ensors, de Franstalige Belgische filmprijzen. Vorig jaar werden die nog beheerst door de Vlamingen, toen Wim Willaert en Veerle Baetens tot grote ontzetting van minister Joëlle Milquet met de prijzen voor  beste acteur en actrice aan de haal gingen.  Dit jaar zijn opvallend weinig Vlaamse genomineerden, de uithaal van de minister heeft zijn effect gehad.

Lees Meer

Volgens UFK was ‘L’économie du couple’ beste Belgische film van het jaar

Volgens UFK was ‘L’économie du couple’ beste Belgische film van het jaar
// 22-12-2016

De beroepsjournalisten van de Unie van de Filmkritiek (UFK) hebben de Cavensprijs 2016 voor de beste Belgische film toegekend aan 'L'économie du Couple' van regisseur Joachim Lafosse. Het is de derde keer dat Lafosse die prijs in de wacht sleept. In 2007 won hij met 'Nue Propriété' en in 2012 met 'A perdre la Raison'. L'économie du Couple is een subtiel en gelaagd drama over hoe geld het verloop van een echtscheiding kan bepalen.

Lees Meer

‘Belgica’ genomineerd voor Franse persprijzen

‘Belgica’ genomineerd voor Franse persprijzen
// 19-12-2016

PARIJS/BRUSSEL, 19 december 2016. Felix van Groeningens 'Belgica' is genomineerd voor de Lumières, de persprijzen die uitgereikt worden door de internationale filmpers in Parijs. Ook verschillende coproducties met Vlaanderen zijn genomineerd voor de awards die dit jaar op 30 januari uitgereikt worden.

Lees Meer

‘Home’ wint in ‘Les Arcs’

‘Home’ wint in ‘Les Arcs’
// 17-12-2016

ES ARCS/BRUSSEL, 17 december 2016. 'Home', de vierde speelfilm van Fien Troch, heeft de Grote Prijs van de Jury gewonnen op het Europees Filmfestival van Les Arcs (10-17 december). Het is voor het eerst dat een Belgische film er die onderscheiding krijgt. Via een videoboodschap bedankte Troch gisterenavond de jury, het festival en het publiek. Bij ons komt de film op 11 januari in de bioscoop. 'Layla M.' van Mijke de Jong, een coproductie met Vlaanderen, viel eveneens in de prijzen.

Lees Meer

D’Ardennen’ niet genomineerd voor een Oscar

D’Ardennen’ niet genomineerd voor een Oscar
// 16-12-2016

Vannacht werd in Hollywood de shortlist bekendgemaakt voor de Oscar voor de beste buitenlandse film.  Het was vooraf duidelijk dat het moeilijk zou worden voor Robin Pront en 'D'Ardennen', ondanks de vele mooie recensies in de toppublicaties, en ondanks ook recent nog jubelende kritieken in Groot-Brittannië. Het heeft niet in de kaart gespeeld van 'D'Ardennen' dat de film zijn internationale parcours al in 2015 begon op het festival van Toronto. En toen de prent van Pront vorig week ook niet mocht meedingen naar de European Film Awards, toen begonnen wij al nattigheid te voelen. Maar 'D'Ardennen' is niet de enige internationale topper die naast de prijzen grijpt. Ook 'Elle' van Paul Verhoeven, 'Julietta' van Pedro Almodovar en 'Neruda' van Pablo Larrain staan niet op de shortlist. Conclusie : de selectieheren in Hollywood kennen er niets van. Op naar de volgende Robin! Het goeie nieuws is dat de film intussen al wel op het programma stond in Santa Monica en dat de film vanaf 6 januari in meerdere bioscopen op de affiche staat.  En intussen duimen wij voor 'Toni Erdmann' van Maren Ade.

Lees Meer

Veerle Baetens maakt alweer indruk op Europa

Veerle Baetens maakt alweer indruk op Europa
// 11-12-2016

Gisteren werden in het Poolse Wroclaw voor de 29ste keer de European Film Awards uitgereikt.  Soms leek de ceremonie meer op een politieke meeting. Keer op keer werd opgeroepen om het oprukkende nationalisme te stoppen en te gaan voor een eendrachtig Europa. Terwijl nog maar eens bleek hoe verdeeld de Europese filmwereld wel is.  Gelukkig was iedereen het eens over 'Toni Erdmann' en over Veerle Baetens.

Lees Meer

‘Hampi, ‘Boi’, ‘Nymphet’, ‘Downside Up’ en ‘No Offense’ Vlaamse winnaars op het IKL

‘Hampi, ‘Boi’, ‘Nymphet’, ‘Downside Up’ en ‘No Offense’ Vlaamse winnaars op het IKL
// 10-12-2016

  Zaterdag 10 december werden in Leuven de prijzen uitgedeeld op de 22ste editie van het Internationaal Kortfilmfestival. Het was een heel drukbezochte prijsuitreiking want naast de laureaten van het Kortfilmfestival werden ook de winnaars VAF Wildcards bekend gemaakt. De Jury van de Vlaamse competitie bekroonde 'Hampi' van Pim Algoed met de Juryprijs voor Beste Vlaamse kortfilm, goed voor 10.000€ aan faciliteiten geschonken door Eye-Lite. Pim Algoed is geen onbekende op het Kortfilmfestival: in 2007 debuteerde hij met de komedie 'Tanguy's Unifying Theory of Life', waarmee hij het Publieksprijs en de VAF Wildcard won. Twee jaar later won hij met 'How to enrich yourself by driving women into emotional and financial bankruptcy' de HUMO Award. 'Hampi', met Peter Van den Begin in de hoofdrol, is dus een meer dan geslaagde comeback.

Lees Meer