Raoul Servais, ster van Oostende

Als u ook geregeld in Oostende was, de voorbije dagen, dan zult u daar ongetwijfeld af en toe Raoul Servais tegen het lijf gelopen hebben.  Een man die in het verleden filmgeschiedenis heeft geschreven en die nu blijft meelopen in de filmwereld. Hij stond dit jaar aan het hoofd van de publieksjury van de nieuwe festivalsectie ‘Taste of Europe’, die met ‘Tangerines’ voor een film koos die zich afspeelt in de oorlog in Abchazië.  Raoul weet wat oorlog is. Zijn leven is erdoor getekend. Wij staan even stil bij de figuur van Raoul Servais die in augustus al werd gevierd tijdens Theater aan Zee. En wij waren daar toen bij.

 

– Hij kreeg een ster op de dijk van Oostende.

BEKIJK HIER HET FILMPJE

Marc Didden en Willem Vermandere waren enkele van de figuren die Raoul kwamen eren. Vooral Didden was weer zeer vermakelijk. En respectvol.

BEKIJK HIER HET FILMPJE

De nieuwe competitie die FFO dit jaar in samenwerking met Filmmore lanceerde, was Taste of Europe. Veel Europese films die in eigen land grote successen boeken, bereiken nooit de Belgische zalen. FFO toonde daarom de hele week zes populaire Europese films. Een publieksjury, onder voorzitterschap van Oostendse animatiemaker Raoul Servais, koos de winnende film ‘Tangerines’. Deze film toont een dorp in Abchazië waar de oorlog uitbreekt. Twee buurmannen willen echter niet vluchten vooraleer hun mandarijnen geoogst zijn.

Juryvoorzitter Raoul Servais: “Dit was een hele fijne week. We hebben fantastische films gezien. ‘Tangerines’ is zeker een verdiende winnaar, met een verhaal dat jammergenoeg heel actueel is.”

De in Oostende geboren Raoul Servais is sinds de jaren zestig één van de grondleggers van de animatiefilm. Hij maakte een twintigtal kortfilms die nationaal en internationaal in de prijzen vielen. In 1979 kreeg hij voor zijn ’Harpya’ de Gouden Palm voor Beste Kortfilm op het internationale Filmfestival van Cannes. Servais richtte bovendien de eerste officiële Europese onderwijsrichting “animatie” op bij het KASK in Gent en gaf les aan het Centre Tertaire in Valenciennes en aan internationale film- en kunstscholen in Chicago en Los Angeles.

Check Also

Luc Vrydaghs over ‘Thank God For The Gift’!

In zijn documentairefilm ‘Thank God For The Gift’ gunt Luc Vrydaghs ons via een geweldige …