Vlaamse documentaires tijdens MOOOV

Op verschillende plaatsen in Vlaanderen is het jaarlijkse MOOOV-festival van start gegaan, het festival dat films met zicht op de wereld wil bieden en naar eigen zeggen  garant staat voor ‘goede films, uit de hele wereld, én in heel Vlaanderen’. Je ziet er dus vooral films uit landen en gebieden waarvan de films al te zelden in onze bioscopen aan bod komen.  Cinevox spitst zich toe op de Belgische film en je zou dan ook denken dat wij helemaal niets te zoeken hebben op het MOOOV-festival.  Maar zoals ieder jaar worden er  ook nu weer films van makers van bij ons gepresenteerd die een kijkje zijn gaan nemen in landen waar de meesten onder ons zelden of nooit komen.  En als we er al komen, dan zien we doorgaans niet wat ons tijdens MOOOV op het scherm wordt aangeboden. Er zijn meer bepaald drie Vlaamse documentaires te zien tijdens MOOOV.

Drie Vlaamse documentaires tijdens MOOOV

 

Met een VAF Wildcard op zak, ging de Mexicaans-Gentse Karen Vázquez Guadarrama samen met haar vriend Bart Goossens terug naar het Boliviaanse mijndorp waar ze eerder al de korte documentaire & Film Fest Gent winnaar ‘Flor de mil colores’ draaide. Het resultaat van deze tweede ronde is de poëtische lange documentaire ‘Cuando el toro lloró’, met indrukwekkende beelden van de majestueuze bergen en van de mijnwerkers.

In een afgelegen mijnkamp hoog in de Boliviaanse Andes draait het leven rond de ontginning van tin. Mannen en vrouwen beproeven er hun geluk in de buik van een immense berg die ze te lijf gaan met dynamiet. Het werk in de ijskoude donkere mijnschachten is loodzwaar en gevaarlijk. Daarom vragen de mijnwerkers bescherming aan el Tío, de heerser van de onderwereld, die ze dagelijks vereren met sloten alcohol. Wanneer hun inspanningen niet meer beloond worden met mineraal maken de mijnwerkers zich klaar voor een ultiem offer aan de machtige berg.

 

Een tweede Vlaamse documentaire die op MOOOV te zien is, is van de hand van Flo Flamme. In ‘Añoranza’ volgt zij enkele oudere Cubaanse mannen in Havana. In de herfst van hun leven zorgt de nakende heropening van de Cubaanse grenzen ervoor dat de dromen en illusies van deze mannen een allerlaatste vlucht nemen. Aan de vooravond van de opening van de grenzen met Amerika mijmeren de oude Luis, Carmelo en Ernesto over wat is en nooit is geweest. Bussen vol toeristen wakkeren bij de mannen een verlangen aan naar verloren idealen: liefde, het verleden en de plaatsen die ze nooit hebben gezien. In de herfst van het leven nemen hun dromen en illusies een allerlaatste vlucht.

Cineaste Flo Flamme heeft voor deze documentaire heel wat tijd doorgebracht in Cuba. Ze was er in elk geval geen “film-toeriste” zoals sommige anderen. Wat haar positie als cineaste betreft, beschikt ze over een grote dosis maturiteit. Voor deze documentaire maakte ze enkele doordachte keuzes op cinematografisch en inhoudelijk vlak. De audiovisuele benadering (waaronder de keuze voor Super8mm) creëert de juiste sfeer bij de personages, in combinatie met een groot respect voor de mannen: elk van hen wordt in zijn waardigheid gelaten en zeker niet als karikatuur gepresenteerd. Integendeel: ze vormen het kloppende hart van dit werk, waarbij variatie en authenticiteit centraal staan.

 

En ook deze ‘Marquette Park’, geregisseerd, geschreven en geproduceerd door Sam Ostyn, een Belgisch regisseur, filmmaker en producent die jarenlang actief was als producer van elektronische muziek voor hij Helical Films oprichtte, een filmproductiemaatschappij die zich volledig op documentaires toelegt. In ‘Marquette Park’ volgt hij de band Brzzvll op weg naar een concert met Amir Sulaiman, de peetvader van ‘Nuff Said tijdens het festival ‘Takin’ it to the Streets’ in het zuiden van Chicago.

‘Takin’ it to the Streets’ is een tweejaarlijks intercultureel festival dat al bijna 20 jaar wordt georganiseerd door IMAN (Inner-City Muslim Action Network). Met de slogan “The Journey to Justice Continues” stond het festival in het teken van de historische mars die Dr. Martin Luther King Jr. exact 50 jaar geleden hield in Marquette Park. Het festival vond dan ook plaats op dezelfde historische locatie.

 

 

Wanneer welke films waar precies spelen, kan je te weten komen op de festivalsite van MOOOV

Check Also

Sarah Vandeursen over haar rol in ‘Skunk’!

Sarah Vandeursen brak bij het grote publiek door als Conny Komen, een van de twee …