‘Noordzee, Texas’ wint prijs in Rome

BERICHT VAN HET VAF : Bavo Defurnes speelfilmdebuut Noordzee, Texas gaat na een warm onthaal op het Internationaal Filmfestival van Rome nu ook aan de haal met de Marc’Aurelio Alice nella Città 13+ Award van het Festival. De prijs, uitgereikt door een 35-koppige jongerenjury, is de belangrijkste onderscheiding in de Alice in the City competitie. Zowel Bavo Defurne als producent Yves Verbraeken waren in Rome aanwezig om er de prijs waaraan ook 10.000 euro is verbonden in ontvangst te nemen. 

 

De prijs is niet het enige goeie nieuws uit Rome. Deze week werd bekend dat de film opgepikt wordt voor release in de Italiaanse zalen en op DVD door Atlantide Entertainment. Verder werd ook bevestigd dat het Londense Pecadillo Pictures voor de verdeling in Groot-Brittannië tekende. Volgens Wavelength Pictures, de internationale verkoper van de film, bestaat er ook interesse vanuit andere landen. Sinds zijn internationaal debuut op het Wereldfilmfestival van Montréal, waar hij bekroond werd met de Silver Zenith Award voor Beste Debuut, doet de film het uitstekend. Zo is ‘Noordzee, Texas’ voor het camerawerk van Anton Mertens ook genomineerd op het Plus Camerimage festival in het Poolse Bydgoszcz (26 november-3 december).

 

‘Dit is werkelijk fantastisch nieuws,’ verklaarde producent Yves Verbraeken na de bekendmaking van het palmares. ‘Noordzee, Texas gaat over de liefde tussen twee jonge jongens. Het is een gelaagde film over complexe menselijke relaties, die ik ook nog eens op mijn eigen manier vertel,’ voegt Bavo Defurne toe. ‘Dat we deze prijs krijgen van een jongerenjury, maakt me dubbel zo blij. Soms wordt de film ongeschikt verklaard voor jongeren. In Italië kregen we een 14+ rating.  Maar de jonge jury hier in Rome maakt een statement: zij zijn wel degelijk klaar voor een film met twee kussende jongens, meer nog: het is hun favoriete film.’

 

De Alice in the City competitie waar Bavo Defurne’s speelfilmdebuut vandaag in bekroond werd, is volgens Nick Vivarelli van “Variety” de belangrijkste sectie van het Internationaal Filmfestival van Rome en een ‘sleutelcomponent van Rome zijn big-league ambities.’ Rome timmert al enkele jaren aan een degelijke festivalervaring voor de jeugd en scoort hiermee ook internationaal. Gianluca Gianelli, curator van het programma, verklaarde eerder al  ‘uitermate verheugd’  te zijn met de toevoeging van ‘Noordzee, Texas’ aan de affiche. De jury voor dit programma bestond uit 35 jongeren tussen 14 en 18 jaar. Na de vertoning worden de makers geconfronteerd met de jury voor een vraag- en antwoordsessie. Defurne is de jongerenjury zelf dankbaar voor zijn inzet: ‘Ze hebben ons meer dan een uur op de rooster gelegd, en stelden heel pertinente vragen. We moesten ’s avonds nog terugkomen voor méér vragen. Ze gingen geen enkel taboe uit de weg en vroegen honderduit over de subtiele relaties tussen de personages. Ook van onze acteurs Mathias Vergels en Nina Kortekaas (beiden aanwezig voor de presentatie eerder deze week, nvdr) kreeg de jury maar niet genoeg. Ze bleven maar doorvragen. Eigenlijk was het jurygesprek alleen al de reis naar Rome waard, maar dat ze ons nu ook nog eens de hoofdprijs geven, is een enorme eer.’

Het is al het tweede jaar op rij dat een Vlaamse Film met de hoofdprijs in de Alice in the City sectie gaat lopen, vorig jaar was ‘Adem’ van Hans Van Nuffel de gelukkige winnaar.

‘Noordzee, Texas’ is een productie van Yves Verbraeken voor Indeed Films. Bij ons kwam de film dit voorjaar uit bij KFD. Internationale sales agent is het Londense Wavelength Pictures dat eerder ook al de korte films van Bavo Defurne representeerde in het buitenland.

 

Zowel Noordzee, Texas als Hasta la vista kwamen tot stand met steun van

Check Also

Luc Vrydaghs over ‘Thank God For The Gift’!

In zijn documentairefilm ‘Thank God For The Gift’ gunt Luc Vrydaghs ons via een geweldige …