Hollywood houdt Michael Roskam in de gaten

Rundskop-regisseur Roskam in Variety’s “Top 10 Directors to watch 2012”

Brussel/Los Angeles, 13 december 2011. Het VAF deelt ons mee dat het Amerikaanse entertainmentblad  ‘Variety’  Michael R. Roskam, regisseur van het succesvolle ‘Rundskop’, internationaal als één van de ’10  Directors to Watch’ voor 2012 bestempelt. Volgens ‘Variety’ bevat de top-10 een keur aan snel opkomend internationaal filmtalent voor wie de carrière vandaag als veelbelovend mag worden omschreven.
De lijst van getalenteerde filmmakers bevat dit jaar o.a. Valerie Donzelli en Gerardo Naranjo, beiden mochten met respectievelijk ‘Declaration of War’ en ‘Miss Bala’ in Cannes aantreden. Philippe Falardeau won met zijn ‘Monsieur Lazharde’ de publieksprijs op het Whistler Film Festival. Net als ‘Rundskop’, zijn de drie bovenvermelde films ook nationale inzendingen voor de Foreign Language Oscar. Van de 10 filmmakers zijn er zeven afkomstig uit Noord Amerika (w.o. zes uit de VS), één uit Mexico, en tenslotte twee uit Europa (België en Frankrijk). Grote namen die in het verleden al op deze prestigieuze lijst mochten prijken zijn o.a. Steve McQueen, Alejandro Gonzalez Inarritu, Christopher Nolan, Wes Anderson, Scott Cooper, Ben Affleck en Cary Fukunaga.

‘Variety’ zal zijn ’10 Directors to Watch’ officieel voorstellen op het Palm Springs International Film Festival (5-16 januari 2012). Roskam zelf hoopt dat Variety’s ‘10 Directors to Watch’- lijst zal helpen om ‘Rundskop’ onder de aandacht te brengen bij de leden van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences die voor de Oscars stemmen. De film is de officiële Belgische inzending voor de Oscars  dit jaar en hopelijk helpt het feit van op deze lijst staan om een nominatie in de wacht te slepen – het zou de kers op de taart zijn.’

‘Rundskop’ sleepte ondertussen al meer dan 20 prijzen in de wacht op festivals wereldwijd. Recent nog ging de film aan de haal met the New Auteurs Audience Award en de New Auteurs Critic’s Prize for Best Actor (Matthias Schoenaerts) op het AFI Fest in Los Angeles. De film krijgt ook overwegend positieve besprekingen in de pers. Op ‘IndieWire’ schreef Eric Kohn onlangs nog: ‘Watching ‘Bullhead’, it’s easy to imagine that Roskam could inherit the heated world of double-crossers and violent avengers that put Martin Scorsese on the map.’

‘Rundskop’ is een productie van Bart Van Langendonck voor Savage Film, in coproductie met Eyeworks, Artémis Production en Waterland Film. Internationale sales agent van de film is Celluloid Dreams. Hij kwam tot stand met steun van o.a. het Vlaams Audiovisueel Fonds.

(op de foto Michael Roskam met zijn D.O.P. Nicolas Karakatsanis)

Bekijk ook

Het programma van Anima 2023 staat online!

Het festivalteam onthulde vandaag trots het programma van Anima 2023. Ze kijken ernaar uit jullie te …