Home / Nieuws / Bart Van Langendonck is back!!!

Bart Van Langendonck is back!!!

Bart Van Langendonck is terug in België.  Oef.  Toch een beetje opluchting hier. Want de producent van ‘Rundskop’ zal vermoedelijk ook wel aanbiedingen gekregen hebben.  Zonder Michaël R. Roskam en Matthias Schoenaerts was er geen film, maar als er geen sterke producent achter zo’n beginnende filmmaker staat, die ervoor zorgt dat zijn poulain alle kansen krijgt en die de man kan bijsturen indien nodig, dan was er van het gigantische succes geen sprake geweest. En dan hadden ze niet op die veelbesproken wolk naar Hollywood moeten drijven. In ieder geval, hij is terug.

 

Bart Van Langendonck : “Ik heb ginder ook wel een ei gelegd, maar dat is voor later.  We gaan wel zien. In elk geval, het is voor mij super geweest om ginder contacten te leggen.  De agenten en de publicisten van tal van mensen die vroeg of laat van pas kunnen komen.  Dat moet naar de toekomst toe de dingen wat vergemakkelijken.”

 

Absoluut. En zelfs al doe je niets met de contacten, het misstaat nooit op je visitekaartje.  Maar je zit intussen hier ook niet stil.  Je had al steun van het VAF gekregen voor ‘The Labyrinth’ (‘Dwaaltuin’)van Douglas Boswell en nu hebben ook de Nederlanders hun steun toegezegd aan dat project.  Wat kan je daar meer over vertellen?

 

Bart Van Langendonck : “Het is een jeugdfilm die zich richt op een publiek van 8 tot 12. Van Douglas Boswell. Die heeft eerder enkele kortfilms gemaakt en enkele series voor Canvas, waaronder ‘De Elfenheuvel’.  Dat wordt zijn eerste langspeelfilm. We trachten dat project nu zo snel mogelijk te financieren om in de zomer te kunnen draaien, omdat we natuurlijk rekening moeten houden met de kindercasting.  Als dat deze zomer niet lukt, wordt het onmiddellijk een jaar uitgesteld en dat is niet de bedoeling. Maar het zit goed met de financiering.  Het ziet ernaar uit dat we er gaan komen.”

 

Hoe kom je erbij om na ‘Rundskop’ een jeugdfilm te gaan draaien?

 

Bart Van Langendonck : “Ik heb een dochter van die leeftijd (lacht).  En het is een mooi project, geschreven door Pierre De Clercq van onder meer ‘Hasta La Vista’.  Dat is echt een zeer goed script.  En het is ook een verhaal dat zowel kinderen als volwassenen moet kunnen aanspreken. Het is mijn ambitie om iets te maken als ‘Minoes’ of ‘De Bal’, waar kinderen door geboeid kunnen zijn en de volwassenen ook van kunnen genieten.”

 

 

Het andere project waar je goed nieuws rond had was van Pieter-Jan De Pue.

 

Bart Van Langendonck : “Ja, ‘The Land of the Enlightened’, ook daar hebben de Nederlanders hun steun toegezegd. Dat is een documentaire die we in Afghanistan draaien, over kinderen en hoe ze omgaan met de oorlog.  En over de gevolgen van de oorlog.  Over de toekomst waar ze van dromen ook. De film toont welke impact het geweld heeft op de kinderen.  We hebben gefilmd met de Amerikaanse en Afghaanse legers en ook een stukje met de Taliban.  We behandelen de ruilhandel, de opiumtraffiek en komen zo in alle mogelijke uithoeken van Afghanistan.”

 

 

 

Nieuw is dat natuurlijk niet.  We hebben daar al vaker de oorlog door kinderogen bekeken.

 

Bart Van Langendonck : “Ja, ik dacht dat dat redelijk uniek was…”

 

 

Ik denk dat de hele familie Makhmalbaf daar al wel een film over kinderen en oorlog gedraaid hebben…

 

Bart Van Langendonck : “Nog lang niet ieder verhaal is verteld over die oorlog.  Het is ook een documentaire.  En ze is fantastisch in beeld gebracht.  Jan is een ongelooflijk goeie cameraman/regisseur.  Kijk zelf maar (KLIK HIER VOOR DE TRAILER)”

 

 

En heb je nog andere projecten lopen?

 

Bart Van Langendonck : “’Ja, ik ben nog volop bezig met de financiering van de eerste langspeelfilm van Wim Vandekeybus, ‘Galloping Mind’.  Een film die we in het Engels gaan draaien, en een project waar ik met de contacten die ik nu in L.A. heb gemaakt hopelijk een mooie cast kan op plakken.  En voor de rest heb ik ook nog een aantal coproducties lopen. Zo komt binnenkort de documentaire ‘Inside Out’ uit, over Anton Corbijn.  Een Nederlandse productie waar wij dan voor de Belgische inbreng hebben gezorgd. In Nederland komt die film op 22 maart in de bioscopen en we zijn nu aan het spreken met A-Film over een releasedatum in België.  En verder zijn we in postproductie met 3 documentaires : ‘Rain’, over de choreografie van Anne Teresa De Keersmaeker die door het Ballet van de Opera van Parijs werd gebracht, ‘Jamal Disco Forever’ over 4 Marokkaanse cineasten in Brussel die gevolgd worden over een periode van 2 à 3 jaar.  En daar gebeurt nogal wat met die figuren.  En dan nog ‘Silent Visitors’ van Jeroen Van der Stock over fanaten van leegstaande gebouwen in Japan. Een soort subcultuur.

(foto : ‘The Land of the Enlightened’)

Bekijk ook

Adil & Bilall ontvangen Ensor voor Beste Internationale Doorbraak!

Van 18 tot en met 22 januari wordt er elke dag een Ensor uitgereikt tijdens …