2 Belgische studentenfilms geselecteerd voor Cannes

Het Festival van Cannes maakte net de kortfilmselecties bekend.  Bij de 9 films die in de hoofdcompetitie naar een Gouden Palm mogen meedingen zit er geen enkele Belgische film. Maar bij de 16 films voor de Cinefondation, de competitie voor studentenfilms, zitten er twee films van Belgische filmscholen bij.  Eentje van het Franstalige INSAS, een ander die aan het KASK gemaakt werd.  Twee films van buitenlandse studenten die hier bij ons studeren.

Imge Özbilge, wiens animatiefilm ‘Camouflage’ geselecteerd,  is een dame die al flink wat bagage had voor ze in België terechtkwam. Geboren in Wenen uit Turkse ouders. Ze groeide op in Oostenrijk, Spanje, Turkije en de VS. Studeerde visuele communicatiedesign aan de Istanbul Bilgi Universiteit, alvorens ze in Nederland animatie ging studeren aan de AKV St. Joost Academy.  En daarna nog eens animatie aan het KASK in Gent.  Tegenwoordig woont en werkt ze in Antwerpen en Istanboel. En nu is ze dus met haar Gentse afstudeerwerk ‘Camouflage’ geselecteerd voor de studentencompetitie in Cannes.

 

Valentina Maurel is dan weer geboren in Costa Rica en heeft zowel de Costaricaanse als de Franse nationaliteit. Ze kwam in Frankrijk terecht om er film te studeren.  Ze zat een tijdje aan de universiteit in Parijs, maar verhuisde naar Brussel om er haar master degree in regie te behalen. Haar 26 minuten durende fictiefilm ‘Paul is Here’ vertelt het verhaal van een stap terug, als een geest die aan de deur klopt. Paul is hier en zijn vervelende aanwezigheid zal Jeanne’s leven verstoren.

De korte trailer is alvast geestig.

‘Camouflage’ van Imge Özbilge is geïnspireerd door het actuele politieke conflict in Turkije., vertelde ze ons in december al toen haar film geselecteerd was voor het IKL in Leuven :  “Wat veel mensen niet weten is dat de Turkije qua bevolking erg divers is, zowel etnisch als religieus. Het land is een mozaïek van verschillende culturen. Als je rondloopt in Istanbul zul je naast moskeeën vele kerken en synagoges opmerken. Als je geluk hebt kun je, door de gebeden uit de moskeeën heen, de klokken van de kerk horen luiden. Ik vind dat zelf prachtig. Verschillende gemeenschappen leefden vredig zij aan zij, maar door de politieke problemen, wordt dit mozaïek vernietigd. Ik werd hier verdrietig van en heb daarom besloten om ‘Camouflage’ te maken.”

 

 

 

 

Je kan het werk van Imge volgen op Facebook:
https://www.facebook.com/ImgeOzbilge

En Instagram:
https://www.instagram.com/imge_ozbilge/

Haar website :
http://www.imge.net

 

Bekijk ook

Gratis tickets voor Filmfestival Oostende!

Deze wedstrijd is afgelopen! Als partner van Filmfestival Oostende mag Cinevox een hoop tickets weggeven …