2 Belgische wereldpremières op 1 avond!

Première REBEL Foto: KFD

Gisterenavond kleurde Cannes eventjes zwart-geel-rood. Op het programma stonden de wereldpremière van maar liefst twee Belgische films: Close van Lukas Dhont en Rebel van Adil El Arbi en Bilall Fallah.

Lukas Dhont & cast

Lukas Dhont stelde donderdagavond zijn tweede langspeelfilm Close voor aan het grote publiek op het filmfestival van Cannes. In 2018 mocht hij Girl daar al lanceren. De film wist toen de Caméra d’Or in de wacht te slepen: een prijs die gaat naar het beste langspeeldebuut. Dit jaar is de inzet nog groter. Met Close maakt Dhont namelijk kans op de prestigieuze Gouden Palm, de hoofdprijs binnen de Officiële Competitie van het festival.

Dezelfde nacht nog werd daarnaast ook Rebel vertoond. De nieuwste film van Adil en Bilall werd niet ondergebracht in een competitie, maar de belangstelling voor de film was groot. Eerder werden bovendien al eerste beelden uit de film gedeeld om het publiek warm te maken.

Een aantal dagen geleden ging ook De Acht Bergen van Felix van Groeningen en Charlotte Vandermeersch al in première op het festival, net als Tori et Lokita, de nieuwe film van de broers Dardenne. Naast Close, maken ook die Belgische films deel uit van de Officiële Competitie en dingen ze dus mee naar de Gouden Palm. Alle films werden goed onthaald op het festival.

In de Certain Regard, een nevensectie op het festival, ging ook nog talent van eigen bodem in première de voorbije dagen. De Caviar-productie War Pony was zaterdag al aan de beurt, de Franse film Les Pires met Johan Heldenbergh mocht zondag.

De Vlaamse regisseurs van Cannes ’22 tesamen: Bilall Fallah, Felix van Groeningen, Charlotte Vandermeersch, Adil El Arbi, Lukas Dhont.

Synopsis Close

Leo en Remi, 13, zijn vrienden sinds altijd. Tot een ondenkbare gebeurtenis hen uit elkaar drijft. Vol onbegrip zoekt Leo toenadering tot Sophie, Remi’s moeder. Close is een film over vriendschap en verantwoordelijkheid.

Synopsis Rebel

Wanneer Kamal besluit zijn leven te beteren, verlaat hij België om oorlogsslachtoffers in Syrië te helpen. Maar eens aangekomen wordt hij al snel gedwongen om zich bij een gelovige militie aan te sluiten en zit hij vast in Raqqa. Ondertussen wordt zijn jongere broer Nassim thuis in Brussel een gemakkelijke prooi voor radicale rekruteerders, die hem beloven hem te herenigen met zijn grote broer. Hun moeder, Leila, vecht om het enige wat ze nog heeft te beschermen: haar jongste zoon.

Vanaf 5 oktober zal Rebel in de Belgische cinemazalen te zien zijn. Ook de bioscooprelease van Close staat gepland voor dit najaar.

Bekijk ook

Cinevillepas gelanceerd!

De Cinevillepas is gelanceerd in drie onafhankelijke bioscopen in Brussel en anderen volgen binnenkort. De …