2016 was geen topjaar voor de Belgische bioscopen

2016 was niet alleen een minder jaar voor de Belgische film.  Ook de Belgische bioscopen deden het minder goed dan de voorbije jaren. 2016 was zelfs het zwakste jaar van het voorbije decennium, zo bleek toen Cinedata, FCB en VFDB gisterenmiddag de cijfers bekendmaakten. Volgens de verenigingen van bioscoophouders en distributeurs en de organisatie die de bioscoopdata bijhoudt zagen we vooral het effect van de sportevenementen deze zomer en van het mindere succes van lokale en internationale films op bioscoopresultaten 2016. Minister Kris Peeters voegde daar iets later aan toe dat de terroristische aanslagen voor 22 maart, zoals op de rest van de economie, ook hun impact zullen gehad hebben op de omzet in de Belgische bioscopen.

 

 

Belgische bioscopen ontvangen minder bezoekers

De Belgische bioscoopsector heeft een moeilijk jaar achter de rug. Het EK voetbal en de
olympische spelen tijdens de zomer, de late kerstvakantie en het mindere succes van de lokale en internationale films zorgden voor een daling van het bioscoopbezoek. En dan was er nog de terreur.  De aanslagen van 22 maart hebben zeker een impact gehad, dat zei ook Kris Peeters. Het aantal bioscoopbezoekers verminderde in 2016 met 8 %, terwijl het vorig jaar nog steeg met 3,5 %. Afgelopen jaar gingen er in totaal 19.408.138 personen voor een film naar de bioscoop (in vergelijking meer dan 21 miljoen het jaar ervoor). Ook de omzet daalde met bijna 6 % tot 148,2 miljoen €. De cijfers werden vandaag bekendgemaakt door Cinedata, die de marktcijfers beheert, FCB (de Federatie van Cinema’s) en de VFDB (de vereniging van Filmdistributeurs).
“De bioscoopsector kende een moeilijk 2de en 3de trimester, maar dankzij sterke lokale en internationale releases zien we toch een licht herstel tijdens de laatste weken van 2016. De unieke filmbeleving van het grote scherm en het brede filmaanbod kunnen heel wat gezinnen naar de bioscoop bewegen. In de eerste weken van 2017 zet deze trend zich trouwens voort.” verklaart Thierry Laermans, secretaris van FCB.

Animatie en ‘Star Wars’ scoren goed bij het Belgische publiek

De zes best bezochte films van 2016 trokken elk meer dan een half miljoen bioscoopbezoekers. Dat zijn: ‘Finding Dory’, ‘Fantastic beasts and where to find them’, ‘The Secret life of Pets’, ‘Zootropolis’, ‘The Revenant’ en ‘Jungle Book’. ‘Fantastic beasts and where to find them’, ‘De Premier’ en ‘Rogue one, a Star Wars Story’ draaien momenteel nog in de bioscoop en lokken nog veel filmliefhebbers.

Kris Peeters reikt de allereerste Belgian Big Screen Award uit

De eerste ‘Belgian Big Screen Award’, een jaarlijkse prijs voor de meest bezochte bioscoopfilm, wordt uitgereikt door Vice-eerste Minister Kris Peeters aan de computeranimatiefilm ‘Finding Dory’ (The Walt Disney Company).

Serge Van Eyck ontvangt de eerste Big Screen Award uit handen van Kris Peeters

Vice-eerste Minister Kris Peeters, Minister van werk, economie en consumentenzaken, belast met buitenlandse handel begon met een verwijzing naar Auguste Lumière. De Fransman die in 1895 samen met zijn broer de cinematograaf aan het publiek voorstelde, liet zich toentertijd ontvallen dat zijn  uitvinding niets meer was dan een curiosum was en niets van economische waarde had.  Een uitspraak waar Kris Peeters 120 jaar later nog om moest lachen.  “De magie van de cinema is nog altijd even sprankelend,” zei hij. En hij dacht natuurlijk aan de economische sprankel : “De audiovisuele sector is goed voor zo’n 5.000 directe jobs in België. Bovendien is en blijft het een groeisector. Tussen 2008 en 2014 steeg het aantal bedrijven in de audiovisuele sector in Vlaanderen alleen al met 50%. Dat heeft te maken met de vele creatieve en ondernemende talenten in ons land die hun passie volgen. De federale regering blijft deze belangrijke sector steunen via de Tax Shelter, die goed is voor een jaarlijks steunbedrag van 55 miljoen euro voor filmproducties.”
Serge Van Eyck, deputy country manager The Walt Disney Company: “Het Belgische team bestaat uit een 50-tal gemotiveerde medewerkers, die er met veel enthousiasme voor zorgen dat het Belgische publiek, klein en groot, onze films in de bioscoop kan gaan zien. Deze Belgian Big Screen Award voor ‘Finding Dory’ is dan ook een mooie erkenning voor mijn collega’s en mezelf.”

 

Thierry Laermans (FCB en Cinedata) en Olivier Maeterlinck (VFDB/ABDF) drukten er nog eens op dat de filmwereld nog altijd aanzienlijk meer volk op de been brengt dan de muziekwereld die 6 miljoen mensen naar concerten en festivals ziet trekken; Beide heren drukten er wel op dat de sector dringend betere bescherming nodig heeft.  Ze pleitten voor ‘Online Fair Play voor de filmsector’ en riepen de overheid op om de digitale economie dringend te organiseren tegen de piraterij.

Meer Belgische films in de zalen

Het aantal Belgische films steeg (van 25 naar 34), maar het Belgische aandeel in de ticketverkoop daalt lichtjes naar 9,6% (van 10,6%). Met 43% van het aantal films (163) vertegenwoordigen de Amerikaanse films 78% van de totale ticketverkoop. Slechts 20% van de omzet wordt gegenereerd door films uit de EU, hoewel ze in aantal bijna de helft van de uitgebrachte films vertegenwoordigen.

Bron: CINEDATA/VFDB
Bron: CINEDATA/VFDB

 

 

De top drie Belgische films bestond uit ‘De Premier’ (390.355 bezoekers), ‘Safety First’ (228.421 bezoekers) en ‘De Buurtpolitie’ (152.379 bezoekers). ‘De Premier’ kon op een tweetal maanden bijna 400.000 bezoekers naar de bioscoop krijgen. De film speelt nog in de zalen en gaat zo de toppers van vorig jaar achterna: ‘De Kampioenen’ en ‘Safety First’, die allebei meer dan 600.000 bezoekers aantrokken.  We kregen te horen dat ‘De Premier’ inmiddels ook over het half miljoen zit en dat de 600.000. misschien nog wel haalbaar is.  Dat zou echt wel een knap cijfer zijn voor de film van Erik Van Looy. Kris Peeters vond het geen toeval dat de best bekeken film van het jaar over een politicus gaat : “Maar ik hou mijn hart vast welk soort film de huidige politieke actualiteit zou kunnen opleveren,” lachte hij nog.

 

TOP 10 Belgische films in 2016

Bron: CINEDATA/VFDB

De gepresenteerde cijfers van de Belgische film gaven een enigszins vertekend beeld. Het gaat wel degelijk om de kassaresultaten van 2016.  Waardoor ‘De Premier’ bovenaan de lijst prijkt met een cijfer dat ver onder het huidige resultaat zit.  ‘De Premier’ heeft intussen de kaap van de 500.000. bezoekers overschreden. Net als ‘Safety First’, dat ook meer dan een half miljoen mensen naar de bioscoop lokte, maar vooral de grote massa wist te bekoren in de twee laatste weken van 2015.  ‘Pippa’ is inmiddels al opgerukt naar de vijfde plaats in de ranglijst.  Want de film van Marc Punt kon intussen op 120.000. bezoekers rekenen.  Nog altijd een tegenvaller, maar toch heel wat beter dan het cijfer waarmee de film het nu moet stellen.  Ook nog opvallend :  slechts 1 Franstalige film in de top-10 : ‘Robinson Crusoë’.

 

2017 goed gestart: avondje cinema, een belevenis

Terwijl de sector er blijft op wijzen dat de exploitatie een werkpunt blijft — want er zijn veel te weinig zalen in ons land, waardoor veel Vlaamse films zelfs nooit verdeeld worden — werd er op gewezen dat er het voorbije jaar 23 zalen bij gekomen waren.  Extra zalen dus voor extra bereik. Het aantal filmzalen in 2016 steeg zo naar 521, met extra zalen in Brussel en de provincies Henegouwen en Luik. Het superieure technologische niveau en de sfeer in de bioscoopzalen zijn zonder twijfel drijfveren voor een unieke ervaring. 2017 is alvast goed gestart, met extra zalen in Leuven en nieuwe filmtoppers.

“De Belgische distributeurs blijven investeren in de financiering van nieuwe producties en brengen in 2017 opnieuw een reeks succesfilms in de Belgische zalen, met onder meer ‘La La Land’, ‘Fifty Shades Darker’ en ‘The LEGO Batman Movie’. In 2017 staan er nog heel wat toppers op de affiche: ‘Beauty and the Beast’, ‘Smurfs: The Lost Village’, ‘The Fast & the Furious 8’, ‘Pirates of the Caribbean: Salazar’s Revenge’, ‘Lion’, ‘The Boss Baby’, ‘Cars 3’, ‘Silence’, ‘The Sense of an Ending’ en ‘Trainspotting 2.’ Ook heel wat lokale films verrijken het programma met o.a. ‘D5R’, ‘Het Tweede Gelaat’, ‘Dode Hoek’ en ‘FC De Kampioenen 3 in Vlaanderen’”, concludeert Olivier Maeterlinck namens VFDB.

CINEDATA is een vzw die instaat voor het verzamelen en verdelen van bezoekerscijfers van de bioscopen in België en Luxemburg. De overgrote meerderheid van de exploitanten in beide landen levert dagelijks zijn cijfers aan deze vzw.
FCB is de federatie van Belgische cinema’s

VFDB behartigt de belangen van de filmdistributeurs in België en het Groothertogdom Luxemburg.

Evolutie bioscoopbezoek 2007 – 2016

Bron: FCB

Bezoekers België 2016

Bron: CINEDATA/VFDB

Ticketverkoop België 2016

Bron: CINEDATA/VFDB
*Deze films liepen nog in de Belgische bioscopen op 1 januari 2017

Check Also

Luc Vrydaghs over ‘Thank God For The Gift’!

In zijn documentairefilm ‘Thank God For The Gift’ gunt Luc Vrydaghs ons via een geweldige …