2022: A New Dawn voor film van bij ons!

2022 was een prachtjaar voor de Belgische cinema. In Cannes waren we rijkelijk aanwezig en de rest van het jaar ging verder op die trend. Iets waar Koen Van Bockstal, directeur-intendant van het VAF, erg blij mee was. Het Vlaams Audiovisueel Fonds mocht trouwens ook het nieuwe fonds New Dawn mee lanceren.

Met de prijzen voor De Acht Bergen van Felix Van Groeningen en Charlotte Vandermeersch, Close van Lukas Dhont en Tori et Lokita van de gebroeders Dardenne, en de première van Rebel van Adil El Arbi en Bilall Fallah,was Cannes ’22 een topeditie. De rest van het jaar mocht daar zeker niet voor onderdoen, met o.a. Zillion van Robin Pront als grote hit in de bioscoop. Koen Van Bockstal werd dan ook al menig maal gevraagd wat er in het Belgisch drinkwater zit.

Daarnaast mocht hij ook op het filmfestival van Cannes New Dawn mee voorstellen, een filmfonds dat producties zal steunen van tot nog toe weinig gehoorde stemmen in het filmlandschap. Daarmee beoogt het project meer diversiteit op het witte doek. Ook het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) stapte mee in dat verhaal.

Al in 2021 speelden het Nederlands Filmfonds (Nederland) en Swedish Film Institute (Zweden) met het idee voor New Dawn. Al snel werden ze daarin bijgestaan door het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) en het Centre du Cinéma et de l’Audiovisuel (CCA), de Waalse tegenhanger van het VAF. Ook andere Europese landen sprongen mee op de kar: Screen Ireland (Ierland), Norwegian Film Institute (Noorwegen), Instituto do Cinema e do Audiovisual (Portugal), Finnish Film Foundation (Finland) en Film Fund Luxembourg (Luxemburg).

Verschillende Europese filmfondsen sloegen met andere woorden de handen in elkaar voor meer diversiteit op en naast het grote scherm. Het doel van het project is dan ook om filmmakers die vaak geen toegang krijgen tot fondsen te helpen bij de productie van hun werk. Daarvoor voorziet New Dawn dit jaar een totaalbudget van 900.000 euro. Langspeelfilms in de categorie fictie kunnen tot 200.000 euro steun krijgen van het fonds, documentaires tot 100.000 euro. Zo wil New Dawn een betere representatie creëren en vooroordelen en uitsluiting tegengaan.

De eerste deadline voor aanvragen voor financiering lag vast op 27 juni 2022, de volgende is 3 april 2023. Voorstellen zullen nu worden geëvalueerd door een comité van onafhankelijke internationale filmprofessionals, waarin onder meer journaliste en (toneel)schrijfster Dalilla Hermans en scenariste en auteur Lize Spit zetelen.

Deelnemen aan de volgende editie kan nog. Alle info over New Dawn vind je hier.

Bekijk ook

Niet te missen op DOCVILLE!

DOCVILLE gaat van start op 22 maart met een spetterende 19e editie. Tot en met …