Home / Nieuws / Festivals / ‘Nos Batailles’ van Guillaume Senez opent het 33ste Festival van Namen
Nos-batailles-Guillaume-Senez-6

‘Nos Batailles’ van Guillaume Senez opent het 33ste Festival van Namen

Het 33e Internationaal Festival van de Franstalige Film van Namen loopt dit jaar van 28 september tot 5 oktober in de Waalse hoofdstad. En opent zoals wel vaker met een Belgische film.  Of een Belgisch-Franse coproductie, om precies te zijn.  ‘Nos Batailles’ van Guillaume Senez maakte net nog een heel goeie beurt op het Filmfestival van Cannes. 

Elk jaar stelt het festival een honderdtal films voor uit alle hoeken van de Francofonie, dat vandaag wereldwijd 84 staten of regeringen telt. De Francofonie groepeert landen als Frankrijk, Québec, Roemenië, Libanon, Marokko, Senegal, Cambodja, Haïti of ook België, om er slechts enkele te noemen. Goed voor meer dan 900 miljoen mannen en vrouwen die de Franse taal en haar universele waarden delen.

De film vertelt het verhaal van Olivier die het binnen zijn bedrijf opneemt voor de rechten van zijn collega’s. Maar dan verlaat zijn vrouw Laura van de ene op de andere dag het huis. Olivier is genoodzaakt de opvoeding van zijn kinderen en zijn gezins- en beroepsleven met elkaar te verzoenen. Geconfronteerd met zijn nieuwe verantwoordelijkheden, worstelt hij om een nieuw evenwicht te vinden, want Laura keert niet terug.

De Franse acteur Romain Duris vertolkt de hoofdrol naast Laetitia Dosch (vorig jaar in Namen te gast voor de openingsfilm ‘Jeune Femme’), Laure Calamy, Dominique Valadié, de Belgische actrice Lucie Debay (bij ons bekend van ‘King of the Belgians’, intussen een trouwe gast van Namen waar ze in 2009 ‘Somewhere between here and now’, en in 2014 ‘Melody’ voorstelde). De jonge Belgische acteurs, Basile Grunberger en Lena Girard Voss, spelen de kinderen van het koppel.

Guillaume Senez is een Frans-Belgische regisseur, in 1978 in Brussel geboren, waar hij vandaag ook woont. Hij is de maker van meerdere kortfilms die voor tal van festivals geselecteerd werden :  ‘La Quadrature du Cercle’ (2005), ‘Dans nos veines’ (Nationale Competitie op het FIFF 2009) en U.H.T. (Prijs van de Jury op het FIFF 2012). In 2016 kwam zijn eerste langspeelfilm uit, Keeper, die een erg mooie internationale carrière liep met meer dan 70 festivalselecties en een twintigtal prijzen (zoals de Prijs van de Pers op het FIFF 2015) en 3 Magrittes. Nos batailles is zijn tweede langspeelfilm, en meteen ook geselecteerd voor de Semaine de la Critique op het Festival van Cannes 2018.

Nos batailles is een productie van Iota Production (België) en Les Films Pelleas (Frankrijk), in co-productie met Savage Film (België), met Auvergne-Rhône-Alpes Cinéma, RTBF, VOO, Be TV.
Met steun van het Centre du Cinéma et de l’Audiovisuel de la Fédération Wallonie Bruxelles en van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF). Met medewerking van de Région Auvergne-Rhône-Alpes, in partnerschap met het CNC en Cné +. In samenwerking met Indéfilms 6, Haut et Court Distribution, Cinéart, Be For Films. Met steun van het Tax Shelter van de Belgische federale regering, Casa Kafka Pictures, Kafka Pictures Movie Tax Shelter empowered by Belfius en van het Media Programma van de Europese Unie.  Met steun voor het herschrijven van de Région Normandie in partnerschap met het CNC. Ontwikkeld met steun van Cinémage 12 Développement.

 

Bij de keuze van de openingsfilm tracht het FIFF elk jaar opnieuw de Belgische film een stevig podium te geven en er jonge, maar ook ervaren regisseurs voor te stellen. Na ‘La Femme de Gilles’ van Frédéric Fonteyne (2004), ‘L’enfer ‘van Danis Tanovic (2005), ‘Cow-Boy’ van Benoît Mariage (2007), ‘Home’ van Ursula Meier (2008),  ‘Les Barons’ van Nabil Ben Yadir (2009), ‘Illégal’ van Olivier Masset-Depasse (2010), ‘Les Géants’ van Bouli Lanners (2011), ‘Tango Libre’ van Frédéric Fonteyne (2012), ‘Tokyo Fiancée’ van Stefan Liberski (2014), ‘Préjudice’ van Antoine Cuypers (2015), en ‘La Fille inconnue’ van Luc en Jean-Pierre Dardenne (2016), zal het FIFF dit jaar openen met de nieuwe film van Guillaume Senez, ‘Nos batailles’, die tijdens de vertoning van haar wereldpremière op de Semaine de la Critique op het jongste festival van Cannes door het publiek zeer gesmaakt werd.

 

De film brengt Cinéart in België in de zalen vanaf 3 oktober en Haut et Court in Frankrijk.

Zie ook : 

Guillaume Senez over ‘Nos Batailles’

Bekijk ook

Workshops op Point Of U-festival!

Drie dagen lang kan je tijdens Point of U in De Studio terecht voor Talks, …