Home / Nieuws / 3 genomineerden en 40 landen nemen deel aan de EFA Young Audience Award 2020!

3 genomineerden en 40 landen nemen deel aan de EFA Young Audience Award 2020!

Op 26 April nodigt de European Film Academy 12-14 – jarigen uit 69 Europese steden uit om deel te nemen aan de international jury en de drie genomineerde films te bekijken en te stemmen voor de winnaar van de Young Audience Award 2020. De films zijn nadien overal op VOD beschikbaar in Europa voor het grote publiek. Ook Brussel en Antwerpen nemen deel aan dit grootse event, in samenwerking met Filem’On & het JEFfestival.

De European Film Academy (EFA) feliciteert de drie genomineerden voor de EFA Young Audience Award (YAA) 2020:

My Brother Chases Dinosaurs
Mio Fratello Rincorre I Dinosauri
Geregisseerd door Stefano Cipani
Geschreven door Fabio Bonifacci & Giacomo Mazzariol
Geproduceerd door Isabelle Cocuzza, Arturo Paglia & Antonia Nava
Italië/Spanje

Mijn Bijzonder Rare Week Met Tess
My Extraordinary Summer With Tess
Geregisseerd door Steven Wouterlood
Geschreven door Laura van Dijk
Geproduceerd door Joram Willink, Piet-Harm Sterk & Marcel Lens
Nederland/Duitsland

Rocca Changes The World
Rocca verändert die welt
Geregisseerd door Katja Benrath
Geschreven door Hilly Martinek
Geproduceerd door Tobias Rosen, Steffi Ackermann & Willi Geike
Duitsland

De nominaties worden opnieuw verkozen via deze “tweestappen”- procedure: een internationale commissie bestaande uit  EFA Board Member Vanessa Henneman (Nederland) en experts Gonçalo Galvão Teles (regisseur/Portugal), Jacek Rembiś (screenwriter/Polen), Joanna Van Der Meer (BFI/G.-B.) en Nora Lakos (Children’s Film Academy/Hongarije, ECFA representative) die zes films kiezen in pre-selectie.  De jury, bestaande  uit de vorige YAA deelnemers (13-14 jaar), nl. Edoardo vanuit Turin (Italië), Luna vanuit Vienna (Oostenrijk), Raluca vanuit Cluj (Roemenië), Rannveig vanuit Reykjavik (Ijsland) en Štefan vanuit Izola (Slovenië), bekijkt deze zes films en nomineert er drie van.

Op 26 april worden de drie genomineerde films gelijktijdig vertoond voor een publiek van 12 tot 14-jarigen in de volgende 40 landen in heel Europa, maar ook buiten Europa:

ALBANIË: Tirana
AUSTRALIË: Brisbane
BELGIË: Antwerpen & Brussel
BOSNIË & HERZEGOVINA: Sarajevo
BULGARIJE: Sofia
DENEMARKEN: Aalborg, Aarhus, Kopenhagen & Stege
DUITSLAND: Berlijn, Chemnitz & Erfurt
ESTLAND: Tallinn
FINLAND: Espoo
FRANKRIJK: Bourg Saint Maurice – Les Arcs & Le Buisson de Cadouin
GEORGIA: Tbilisi
G.-B.: Lewes, London & Sheffield
GRIEKENLAND: Athens & Pyrgos
HONGARIJE: Budapest
IERLAND: Dublin & Galway
IJSLAND: Reykjavik
ITALIË: Florence, Rome & Turijn
KOSOVO: Prizren
KROATIË: Zagreb
LETLAND: Riga
LITOUWEN: Vilnius & Kaunas
LUXEMBURG: Luxemburg
MALTA:  Valletta
MONTENEGRO: Podgorica & Nikšić
NEDERLAND: Amsterdam
NOORWEGEN: Kristiansand
NORTH MACEDONIA: Skopje & Tetovo
OOSTENRIJK: St. Pölten & Vienna
POLEN: Gdynia, Poznań, Rzeszów, Warsaw & Wrocław
PORTUGAL: Lissabon
ROEMENIË: Cluj-Napoca
RUSLAND: Moscow & Novosibirsk
SERVIË: Subotica
SLOVAKIJE: Bratislava
SLOVENIË: Izola
SPANJE: A Coruña, Barcelona, Madrid, Sevilla & Valencia
TSJECHISCHE REPUBLIK: Brno, Pilsen & Praag
TURKIJE: Istanboel
ZWEDEN: Malmö
ZWITSERLAND: Lausanne & Lucerne

Dank zij de EFA Young Audience Awards, krijgen jonge deelnemers in al deze steden de kans om hoogkwalitatieve Europese films in de bioscoop te ontdekken. Onder begeleiding van ervaren filmexperten, krijgen ze de kans om van gedachten te wisselen,  in discussie te treden en in contact te komen met gelijkgestemde andere jongeren uit Europa. Voor de meesten is dit ongetwijfeld een ervaring, die ze nooit eerder meemaakten: beseffen dat Europa meer is dan enkele dure woorden, maar iets is waar ze mee aan kunnen bouwen. Het jonge publiek zal de rol van jury op zich nemen en direct na de vertoningen een winnaar kiezen. Zoals in een echte Europese stemming zullen de jury – vertegenwoordigers de nationale resultaten daarna live via een videoconferentie doorgeven aan Erfurt (Duitsland). Daar wordt de winnaar aangekondigd op de prijsuitreiking die live gestreamd wordt via yaa.europeanfilmawards.eu, een speciale website die meer informatie biedt over de genomineerde films en de deelnemende steden.

Samen met EFA’s partner Under The Milky Way (voor dit project) en met de steun van Creative Europe – Media Sub-Programme of the European Union, wil men met dit initiatief de YAA genomineerde films in alle Europese landen, ondertiteld in 30 landen, meteen na het event op deze platformen beschikbaar maken : Amazon, Google Play, iTunes en Pantaflix, op het regionale Balkan-platform Cinesquare, maar ook op de locale platforms zoals Filmin. Dank zij dit initiatief zijn de YAA films van de vorige edities  reeds wereldwijd beschikbaar, zodat iedereen die niet kon deelnemen aan het EFA Young Audience Award event – of gewoon interesse heeft in kwalitatieve films, nu de kans krijgt om ze online te bekijken.

De EFA Young Audience Award wordt georganiseerd en gepresenteerd door de European Film Academy en EFA Producties met de steun van de Mitteldeutsche Medienförderung (MDM) en Creative Europe – Media Sub-Programme of the European Union. Media partner is FRED Film Radio. De nationale YAA-events worden georganiseerd met de steun van de respectievelijke nationale partners. In België wordt het YAA-evenement georganiseerd met de steun van Filem’On en het JEF Festival.  De lijst met deelnemende partners vind je hier.

Bekijk ook

Robin Pront maakte kortfilm met Matthias Schoenaerts en Veerle Baetens!

Vanaf maandag kan je op één kijken naar Lockdown, een unieke reeks kortfilms die tijdens 2020 werden gedraaid. …