4 Belgische films geselecteerd voor Locarno!

De 72ste editie van het Filmfestival van Locarno onthaalt dit jaar vier Belgische films: een fictiefilm, een documentaire en twee kortfilms.

Adoration, het derde luik van de Ardense trilogie van Fabrice Du Welz, wordt op de prestigieuze Piazza Grande vertoond.
Adoration-Fabrice-du-welzDe film vertelt het verhaal van Paul, een wat teruggetrokken jongen van twaalf jaar. Zijn moeder werkt als poetsvrouw in een psychiatrisch ziekenhuis. Zijn vader heeft hen lang geleden verlaten. Op een dag wordt een nieuwe patiënte in het ziekenhuis opgenomen. Het tienermeisje Gloria is even oud als hij, ze is schizofreen maar heeft een zonnig karakter. Paul wordt halsoverkop verliefd op haar. Zo verliefd, dat hij er met haar vandoor gaat, ver van de wereld van de volwassenen, naar de “veilige haven” zoals Gloria die heeft beschreven: het huis van haar grootvader, aan de kust van roze graniet in Bretagne. Twee jongeren op drift die de wereld die hen angst aanjaagt ontvluchten. Onder het kalmerende ruisen van de rivier schepen ze in op weg naar een land dat niemand ooit bereikt…
Adoration is geproduceerd door Panique!, in coproductie met Savage Films, One Eyed, Scope, la RTBF, Voo en BeTV. Met de steun van het Centre du Cinéma et de l’Audiovisuel de la Fédération Wallonie-Bruxelles, Eurimages, het VAF, Wallimage, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, de Tax Shelter van de Belgische federale regering.
De film komt uit in België met Imagine Film Distribution en in Frankrijk met The Jokers. De verkoop van Adoration aan het buitenland gebeurt via Memento Films.

Overseas, de eerste langspeeldocumentaire van de regisseuse Sung-A Yoon, dingt mee in de categorie Filmmakers van het Heden. De film gaat over het lot van de circa 200.000 vrouwen die elk jaar uit de Filipijnen wegtrekken om als meid te gaan werken. Ze zwermen over de hele wereld uit naar rijke geïndustrialiseerde landen. Alle vrouwen die de Filipijnen willen verlaten om als huishoudster te gaan werken, moeten een hele opleidingsreeks volgen om een Nationaal Certificaat voor Huishoudelijke Hulp te krijgen. De film zoomt in op dit programma dat door de regering is opgesteld en dat heel nauwkeurig bepaalt aan welke een Filipijnse huishoudhulp moet beantwoorden. Daar tegenover komen dan getuigenissen van vrouwen die uit het buitenland zijn teruggekeerd.
Het geluid op set werd gedaan door de Vlaamse Kwinten van Laethem, de montage door Dieter Diependaele. Overseas is geproduceerd door Iota Productions, in coproductie met Films de l’Oeil Sauvage, Clin d’Oeil Film, Michigan Films en de CBA. Met de steun van het Centre du Cinéma et de l’Audiovisuel de la Fédération Wallonie-Bruxelles, BeTV en CANVAS.
De film wordt door Cat&Docs aan het buitenland verkocht.

Marée is een kortfilm van Manon Coubia. In 2016 won zij al de Padino d’Oro met L’Immense retour. Ook Marée speelt zich in de bergen af, waarop de verlaten skipistes de nachtelijke rondrit van de sneeuwkatten wordt voorbereid. Antoine voegt zich bij zijn team en in het stralende wit start het hypnotiserende ballet van de machines. Maar plots begint de berg te grommen…
Marée is geproduceerd door VOA Films in coproductie met El Films en Carthage Films (Frankrijk) en met de steun van het Centre du Cinéma et de l’Audiovisuel de la Fédération Wallonie-Bruxelles.

Notre territoire, een korte documentaire van Mathieu Volpe, neemt eveneens aan de competitie deel: Wanneer ik in Rignano ben aangekomen, hebben de inwoners van het Getto me gezegd: “De mensen hoeven de beelden van ons leven in die schamele huisjes niet te zien. Het is niet aan jou om die wanhoop te tonen”. Het eerste wat ik heb gezien, het eerste wat ik wilde tonen, was de ellende van het Getto.
De film is geproduceerd door Luna Blue Film in coproductie met Atelier cinéma – GSARA asbl. Met de steun van het Centre du Cinéma et de l’Audiovisuel de la Fédération Wallonie-Bruxelles en de beurs voor steun aan de ontwikkeling van de Scam.

Bij de Competitie voor speelfilms vinden we La fille au bracelet van Stéphane Demoustier terug, een Belgische coproductie van Frakas Production met de steun van het Centre du Cinéma et de l’Audiovisuel de la Fédération Wallonie-Bruxelles.
De film vertelt het verhaal van de zestienjarige Lise die ervan wordt beschuldigd haar beste vriendin te hebben vermoord. Wanneer het proces begint, staan haar ouders aan haar zij om haar te steunen. Maar naarmate haar privéleven in de rechtbank wordt blootgelegd, wordt de waarheid schimmig. Wie is Lise werkelijk? Kennen we de mensen van wie we houden wel echt?
De film is geproduceerd door Petit Film en wordt aan het buitenland verkocht door Charades. In België wordt hij verdeeld door Cinéart, in Frankrijk Le Pacte.

Het Filmfestival van Locarno werd opgericht in 1946 en is hiermee een van de oudste filmfestivals ter wereld. Het is gewijd aan auteursfilms en vindt elk jaar in de stad Locarno in Italiaans-Zwitserland plaats. Zijn oorspronkelijke missie was om nieuwe trends op te sporen. Het festival van Locarno heeft dan ook vaak, vóór alle anderen, talentvolle jonge regisseurs opgemerkt die zich later als voortrekker van hun generatie hebben opgeworpen. De 72ste editie vindt dit jaar plaats van 7 tot 17 augustus 2019.

Check Also

Luc Vrydaghs over ‘Thank God For The Gift’!

In zijn documentairefilm ‘Thank God For The Gift’ gunt Luc Vrydaghs ons via een geweldige …