Jan Verheyen met ‘Het Vonnis’ in competitie in Montréal

Jan Verheyen mag dan graag uitroepen dat hij een hekel heeft aan filmfestivals en er het nut niet van inziet, als zijn film geselecteerd geraakt voor een belangrijk festival, dan draait hij graag in het circus mee.  Ongelijk kunnen we hem niet geven.  Nu maar hopen dat hij met een prijs terugkeert en overtuigd geraakt van het nut van filmfestivals. ‘Het Vonnis’, de rechtbankthriller van Jan Verheyen met Koen De Bouw en Veerle Baetens, gaat in wereldpremière op het Wereldfilmfestival van Montréal (22 augustus-2 september).  Als onderdeel van de Officiële Competitie dingt hij er onder andere mee voor de Grand Prix des Amériques.  Opmerkelijk is dat ‘Het Vonnis’, zowel als die andere film van Eyeworks die voor het Festival van Montréal geselecteerd is, ‘Marina’, niet te zien zullen zijn op het Filmfestival van Oostende. En dat terwijl de grote baas van Eyeworks, Peter Bouckaert nochtans jurylid is bij de nominatie en de uitreiking van de Ensors. Maar daar is een goeie uitleg voor (zie link onderaan).

HET VERHAAL

‘Het Vonnis’ vertelt het verhaal van Luc Segers (Koen De Bouw).  Als door een procedurefout de moordenaar van zijn vrouw vrijkomt, slaan de stoppen bij hem door.  Hij neemt het recht in eigen handen en zal zich daarna meten met de rechtsstaat die hem in de steek heeft gelaten. De film waarvoor Verheyen ook zelf het scenario schreef, handelt dan ook over recht en rechtvaardigheid, over moraal en ethiek.

 MOOIE VERRASSING

‘We zijn nog volop in de afwerking van de film die pas in oktober in onze zalen uitkomt,‘ zegt Jan Verheyen in een eerste reactie.  ‘De selectie van Het Vonnis voor Officiële Competitie van het Wereldfilmfestival van Montréal was dan ook een volslagen onverwachte maar mooie verrassing.  Dit Festival heeft in het verleden de internationale triomftochten van Vlaamse films alsBen X’, Adem’ en Hasta la Vista’ in gang gezet.  Dat ‘Het Vonnis’ nu door dit prestigieuze festival is weerhouden voor de Wereldcompetitie is hopelijk een goede indicator van het universele karakter van mijn film.

 MOOIE AFTRAP

De selectie van Het Vonnis voor de Officiële Competitie van het Filmfestival van Montréal is de gedroomde aftrap voor de film,‘ vult producent Peter Bouckaert van Eyeworks aan.  ‘De Vlaamse films die succesvol waren in Montréal hebben allen nadien een indrukwekkende internationale carrière gehad.  Canada is het kruispunt tussen de Amerikaanse en de Europese filmcultuur en is daarom een schitterend lanceerplatform.’  Voor Bouckaert die eerder al o.a. ‘Ben X’ in Montréal voorstelde, wordt 2013 wel een bijzonder jaar.  Eind vorige week werd al bekend dat ‘Marina’ van Stijn Coninx, dat hij ook produceerde, uitgenodigd is voor de ‘World Greats’ Officiële Selectie in Montréal.

 INDRUKWEKKENDE CAST EN CREW

‘Het Vonnis’ is vanaf 9 oktober bij ons te zien.  Distributeur is Kinepolis Film Distribution (KFD).  Koen De Bouw (‘Loft’, ‘De Zaak Alzheimer’, ‘Dossier K.’), Veerle Baetens (‘Code 37’, ‘The Broken Circle Breakdown’), Johan Leysen (‘The American’, ‘The Spiral’, ‘Jeune et Jolie’) en Jappe Claes (‘De Zaak Alzheimer’, ‘Dossier K.’) vertolken de hoofdrollen.  Daarnaast zijn er ook belangrijke rollen weggelegd voor o.a. Joke Devynck (‘Het Goddelijke Monster’), Jo De Meyere (‘Salamander’), Chris Lomme (‘Happy Together’), Hendrik Aerts (‘Goltzius and the Pelican Company’) en Viviane De Muynck (‘Tot Altijd’, ‘Een Ander Zijn Geluk’).

 

‘Het Vonnis’ is een productie van Peter Bouckaert voor Eyeworks.  De fotografie is van Frank Van den Eeden, terwijl Steve Willaert voor de originele muziek tekende.  Philip Ravoet is verantwoordelijk voor de montage van de film.  Jan Verheyen schreef het scenario.

 

Het Wereldfilmfestival van Montréal, dat dit jaar zijn 37e editie beleeft, is het enige competitieve festival in Noord-Amerika dat door de Fédération Internationale des Associations de Producteurs de Films (FIAPF) erkend is.  Naast Berlijn, Cannes en Venetië staat Montréal ook bij de lijst van in totaal 14 internationale competitieve “A” festivals (Competitive Feature Film Festivals).  Internationaal wordt het Wereldfilmfestival beschouwd als een belangrijk lanceerplatform omdat twee culturen – de Europese en de Amerikaanse – er elkaar ontmoeten.

 

‘Het Vonnis’ kwam tot stand met steun van o.a. het VAF/Filmfonds

 

Zie ook :

– Peter Bouckaert over waarom ‘Het Vonnis’ niet in Oostende getoond wordt

–        De trailer van ‘Het Vonnis’ is klaar

–        ‘Het Vonnis’ in bioscoopjournaal 18

–        ‘Het Vonnis’ in bioscoopjournaal 16

–        Wat heeft Kevin Janssens Jan Verheyen misdaan?

–         Jan Verheyen over ‘Het Vonnis’ 

–        ‘Het Vonnis’ wordt de nieuwe film van Jan Verheyen

 

Bekijk ook

Baghdad Messi maakt indruk op het Filmfestival van Oostende!

Zaterdag 28 januari ging Baghdad Messi feestelijk in première in aanwezigheid van de voltallige cast …