‘Houses With Small Windows’ wint Prijs Beste Europese Kortfilm op het Internationaal Filmfestival van Venetië

BRUSSEL/VENETIE, 7 september 2013. De korte film ‘Houses With Small Windows’ van de Vlaams-Koerdische regisseur Bülent Öztürk heeft vanavond de Prijs voor de Beste Europese Kortfilm gewonnen op het Internationaal Filmfestival van Venetië. Door de prijs is de film ook automatisch genomineerd voor de Europese Filmprijzen die jaarlijks door de European Film Academy (EFA) worden uitgereikt.

 

‘Houses With Small Windows’ is een krachtig en ingetogen portret van een eremoord in de landelijke Koerdische streek in het zuidoosten van Turkije. De 22-jarige Dilan bekoopt de verboden liefde tussen haar en een jongeman uit een naburig dorp met haar leven, door toedoen van haar eigen broers. Maar zoals traditie het wil, moet de eremoord gecompenseerd worden. En zo valt er nog een slachtoffer.

 

Met het verhaal kaart Bülent Öztürk een wijdverspreid fenomeen aan. Elk jaar sterven wereldwijd zo’n 5.000 vrouwen als gevolg van een eremoord. Vooral binnen de Koerdische gemeenschap is het gebruik nog steeds sterk aanwezig. ‘Houses With Small Windows’ benadert dit geladen thema op een poëtische manier en toont de bittere realiteit waar hele gemeenschappen vandaag de dag nog steeds mee worstelen.

 

Bülent Öztürk

Bülent Öztürk is zelf afkomstig uit het zuidoosten van Turkije en kwam in 1995 als studentenvluchteling naar België. In 2007 schreef hij zich in aan het RITS in Brussel en maakte daar de documentaire ‘Zaman Zaman’, ‘Talking Stones of Bakacaik’. Met de film ‘Waiting’ (‘Beklemek’) documenteerde Öztürk vorig jaar nog het relaas van drie overlevenden van de verwoestende aardbeving die het oosten van Turkije in 2011 teisterde.

 

‘Houses With Small Windows’ werd geschreven door Öztürk en Mizgin Mujde Arslan en werd geproduceerd door Hanne Phlypo en Antoine Vermeesch voor Clin d’oeil Films (‘Silent Stories’‘The art of becoming’), in coproductie met The Fridge.tv.

 

De korte film kon rekenen op steun van het VAF

 

Zie ook :

 

‘Houses With Small Windows’ geselecteerd voor het Festival van Venetië

Bekijk ook

Het programma van Anima 2023 staat online!

Het festivalteam onthulde vandaag trots het programma van Anima 2023. Ze kijken ernaar uit jullie te …