5 Vlaamse films op het Sportfilmfestival in Antwerpen

Vanaf vandaag kan je tot en met 30 december op het Internationaal Sportfilmfestival terecht voor een sterke selectie sportfilms en dit in het kader van Antwerpen Europese Sporthoofdstad 2013. Het 5-daags filmevent is aan zijn eerste editie toe en daarvoor bouwde Sporting A speciaal een indrukwekkende pop-up locatie uit: de Cinema Dome met filmbar aan de Godefriduskaai, naast het MAS.  Tijdens dat sportfilmfestival zijn er 3 befaamde Belgische kortfilms te zien en twee gloednieuwe Belgische documentaires.

 

Het festival opent met de Belgische première van de documentaire ‘The Armstrong Lie’ maar hieronder nog enkele toppers van eigen bodem om warm te lopen voor het eerste sportfilmfestival van België. Twee recente topdocumentaires en drie internationaal bekroonde kortfilms.

 

Op zondag 29 december om 17u zullen deze drie internationaal bekroonde kortfilms vertoond worden in aanwezigheid van de regisseurs. Voorafgaand door een concert van de band MEAN, die eveneens de score verzorgde van de kortfilm ‘Cadet’.

 

‘Cadet’ van Kevin Meul. Zwarte tragicomedy over Steve, een 13 jarige atleet die door zijn vader en coach gedopeerd wordt om zijn prestaties te verbeteren. 
De film ging onlangs in première op het Internationaal Kortfilmfestival van Leuven en werd daar zeer gesmaakt.  Met onder meer Robbie Cleiren.

 

‘Baghdad Messi’ van Sahim Omar Kalifa. De kleine Hamoudi wil net als de rest van de wereld met zijn vrienden de Champions League zien maar dan gaat de tv stuk. Is een film die net als de vorige van de Leuvense filmmaker Sahim Omar Kalifa over de hele wereld ontzaglijk veel prijzen verzamelde.

 

 

 

‘Badpakje 46’ van Wannes Destoop. Chantal, een mollig meisje van 12 jaar, heeft het moeilijk haar weg te vinden in het leven. In het plaatselijk zwembad voelt ze zich wel thuis.  De film won enkele jaren geleden de prijs van de jury op het Filmfestival van Cannes.  Met onder meer Johan Heldenbergh en Wim Opbrouck.

 

 

De documentaires :

 

‘State of Play’ van Steven Dhoedt

 

Ieder jaar trekken duizenden Zuid-Koreanen naar de verschillende gaming halls in Seoel om de Pro League Competitie bij te wonen van ’s lands favoriete computerspel: Starcraft. Het spel is al 10 jaar oud, bijna antiek in de snel evoluerende wereld van computer games, maar in Zuid-Korea is het uitgegroeid tot de nationale sport. Allemaal dromen ze ervan om nationaal kampioen te worden, maar dat is moeilijker dan het op het eerste zicht lijkt.

‘State of Play’ volgt pro gamers voor wie het spel een job is geworden en geeft zo een opmerkelijke kijk in de gamingwereld en cultuur van de Koreaanse jongeren.

Vertoning: maandag 30/12 om 14u

 ‘Gol de Cuba’ van Remo Beutels

Een Belgische film die op het laatste moment aan het programma is toegevoegd is de documentaire ‘Gol de Cuba’ van Remo Beutels.

 Zulueta is een klein dorpje in het midden van Cuba waar twee straten leiden naar het centrale plein met het standbeeld van… een voetbal. De grootste trots van Zulueta is hun eigen stadion. Een keer per vier jaar vieren de trotse Zulueteños de wereldbeker alsof ze in hun eigen dorp zou plaatsvinden. Steeds dromend om ooit hun eigen jongens te mogen zien spelen voor Cuba tijdens het WK. De documentaire werd gedraaid zonder echte toestemming van de autoriteiten, maar met volle overtuiging werkte iedereen mee in het dorp om hun sport, hun trots en hun passie openhartig te laten registreren. De muziek is overigens ook volledig door lokale Latijns-Amerikaanse muzikanten gemaakt, enorm de moeite!  Remo Beutels zal aanwezig zijn voor de screening en zal de film inleiden op vrijdag 27 december om 15u.

Bekijk ook

Baghdad Messi maakt indruk op het Filmfestival van Oostende!

Zaterdag 28 januari ging Baghdad Messi feestelijk in première in aanwezigheid van de voltallige cast …