Home / Nieuws / Festivals / Bret Easton Ellis, juryvoorzitter van Film Fest Gent, kent ook Vlaamse films

Bret Easton Ellis, juryvoorzitter van Film Fest Gent, kent ook Vlaamse films

Nog een paar weken en in Gent start het 41ste Film Fest Gent.  Voorzitter van de competitie van het Gentse filmfestival is dit jaar de wereldvermaarde schrijver en scenarist Bret Easton Ellis, bekend van romans die ook een filmleven hebben, zoals ‘Less Than Zero’, American Psycho’ en ‘Rules of Attraction’.  Ook het scenario van ‘The Canyons’ is van zijn hand.  Bret Easton Ellis komt dus naar België en hij is hier nooit eerder geweest. Maar we vroegen hem of hij al eerder Belgische films zag.

Bret Easton Ellis : “Alleen van de gebroeders Dardenne. Zij zijn toch Belgisch, niet?  En ‘Toto Le Héros’ heb ik gezien.  En die recente films die genomineerd waren, ‘Rundskop’ en ‘The Broken Circle Breakdown’.”

Hoe vond je die? 

Bret Easton Ellis : “Ik hield van ‘Rundskop’, al vond ik het einde niet goed.  En ‘The Broken Circle Breakdown’ was oké. Het goeie was dat ze helemaal tot het uiterste gingen met die bluegrass.  Het was me wel allemaal iets te emotioneel, een beetje onnozel zelfs. Aan de ene kant heel goed gemaakt en toch een zootje. En dan die anti-Bush speech!  Waar sloeg dat op?  Maar het was interessant. En blijkbaar is de film toch wel blijven hangen.  Ik kan hem zo weer oproepen.  Ik zie nog alle scènes voor me. Ja, raar.  Dus goed.  En ‘Rundskop’, ja, met Matthias Schoenaerts die nu een internationale ster is. Ik zag het al toen ik hem bezig zag : van die kerel gaan we nog horen. En inderdaad, nu lijkt iedereen met hem te willen werken. Hij is dan ook heel charismatisch. In ‘De Rouille et d’Os’ zag je dat ook.  Hij heeft het.  En zij ook, Marion Cotillard.  Alleen was het verhaal van die film belachelijk. Het feit dat het niet afgleed tot een parodie is bewonderenswaardig. Maar echt, zet het op een rijtje : zij wordt haar benen afgebeten door een orka, hij is een drugverslaafde en heeft een kind. Het is zo melodramatisch.  En voor Jacques Audiard was het  zo’n vreemde stap achteruit ten opzichte van ‘Un prophète’, die een heel sterke film was.”

Bekijk ook

En de winnaars voor beste regisseur en scenarist zijn…

Op donderdag 15 oktober werden op het Film Fest Gent door Sabam for Culture prijzen uitgereikt …